Dárdai magyar segítője nem ért mindenben egyet Gulácsi véleményével

Petry Zsolt hatodik éve dolgozik a Bundesligában a jelenleg a kiesés elől menekülő Hertha kapusedzőjeként. A korábbi ifjúsági Eb-győztes kapus szerint Dárdai Pál januárban morálisan szétesett, egoista labdarúgók gyülekezetét örökölte meg, idő kellett, amíg a „dívák” megértették, hogy semmire sem megy a csapat az egyéni képességükkel akkor, ha azt nem a közösség érdekében használják a pályán. Petry szigorú szabályokkal korlátozná az NB I-es csapatokban játszó külföldiek számát, türelemre inti a közvéleményt a válogatottal kapcsolatos elvárások miatt, és – noha nem ért vele egyet – reméli, nem éri hátrányos megkülönböztetés itthon Gulácsi Pétert a Család az család kampányban megfogalmazott, liberális véleménye miatt.

Szilágyi
2021. 04. 05. 8:31
Petry
Petry Zsolt ragaszkodik a konzervatív értékekhez Fotó: Dömötör Csaba Forrás: Nemzeti Sport

Petry Zsolt hatodik éve dolgozik a Bundesligában a jelenleg a kiesés elől menekülő Hertha kapusedzőjeként. A korábbi ifjúsági Eb-győztes kapus szerint Dárdai Pál januárban morálisan szétesett, egoista labdarúgók gyülekezetét örökölte meg, idő kellett, amíg a „dívák” megértették, hogy semmire sem megy a csapat az egyéni képességükkel akkor, ha azt nem a közösség érdekében használják a pályán. Petry szigorú szabályokkal korlátozná az NB I-es csapatokban játszó külföldiek számát, türelemre inti a közvéleményt a válogatottal kapcsolatos elvárások miatt, és – noha nem ért vele egyet – reméli, nem éri hátrányos megkülönböztetés itthon Gulácsi Pétert a Család az család kampányban megfogalmazott, liberális véleménye miatt.

– A válogatott selejtezői előtt komoly bravúr volt a Herthától a Bajnokok Ligája csoportkörében a Real Madriddal egy csoportban szerepelő Leverkusen legyőzése. Vasárnap döntetlenre végződött a középmezőnyhöz tartozó Union Berlin elleni városi rangadó. Nyugodtabb a hangulat a csapatnál?

– Valamelyest igen. Dárdai Pálnak nem volt könnyű feladata, amikor januárban átvette a csapatot. Morálisan teljesen szétesett társaságot örökölt, hetek teltek el, amíg megpróbálta a játékosokkal megértetni, hogy a kiesés elleni harcból csak akkor jöhetnek ki jól, ha egységes közösségként viselkednek a pályán. Nagyon sok ego, rengeteg öncélú díva van a keretben, őket kellett csatasorba állítani. Nagyon remélem, hogy a Leverkusen elleni győzelemmel tényleg elkerülünk a veszélyes zónából. A Bayern és a Dortmund ellen is közel voltunk a meglepetéshez, de mindkét találkozón voltak súlyos egyéni fegyelmezetlenségek, amelyek ilyen szinten nem engedhetők meg. A Leverkusen elleni meccsen már csapatként működött a Hertha, és ez a városi rangadón is így volt.

A Hertha kispadján sapkában a magyar ifi Eb-győztes kapus, Petry Zsolt
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Döbbenetes: Petry Zsoltot politikai véleménye miatt kirúgta a Hertha

A Hertha BSC hivatalos honlapján jelentette be, hogy azonnali hatállyal felbontotta Petry Zsolt szerződését, miután a klub magyar kapusedzője a lapunknak adott interjúban politikai véleményét is megfogalmazta.

Tovább

– Hatalmas harc zajlik a kiesés elkerüléséért. A sereghajtó Schalke sorsa megpecsételődött, a Bielefeld és a Köln csak két pontra van leszakadva a már bennmaradó helyen álló Mainztól és a Herthától. A sorsolás a Herthának kedvez. Már túl van a Bayern, a Lipcse és a Dortmund elleni meccseken.

– Valóban, a nagyok közül a Mönchengladbach ellen játszunk még, de ők nincsenek valami nagy formában, szerintem verhetők.

– A berlini rangadó napján irányította először vezetőedzőként Szabics Imre a Mol-Fehérvárt. Meglepte a kinevezése?

révén naprakész voltam, az ő véleményét is kikérték edzőkérdésben a fehérvári döntéshozók. Személyesen nem ismerem Szabics Imrét, de Pál nagyon sok jót mondott róla. Szerinte alkalmas erre a pozícióra. Kívánom neki, hogy eredményes legyen a Mol-Fehérvárnál.

– Mit üzen az a tény, hogy egy magyar élklub ki tudja vásárolni a szerződéséből a nyári Európa-bajnokságra kijutott osztrák válogatott másodedzőjét?

– Az osztrák válogatott pályaedzőjeként nem keres annyit az ember, mint egy vezetőedző egy magyar élcsapatnál. Szabics Imre karrierjében most érkezett el egy izgalmas kihívás: pályaedzőből előre lépni vezetőedzővé nagy lehetőség. Imre is biztos kíváncsian várja, hogyan tud megoldani egy komolyabb feladatot.

Bízik a magyar fiatalokban a Hertha kapusedzője
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

– A magyar válogatott három meccsen szerzett hét ponttal indította a vb-selejtező sorozatot. Követte a mérkőzéseket?

– A lengyelek elleni meccs góljait láttam, de a San Marino és Andorra elleni találkozót nem követtem figyelemmel, csak a végeredményről értesültem. Mindenesetre az biztos, hogy kinevezése telitalálat volt. Dárdai Pál és Bernd Storck után a Magyar Labdarúgó-szövetség nagyon mellényúlt George Leekensszel. Senki sem értette, hogy miért egy olyan szakemberre esett a választás, aki idős, és már a karrierje végén jár, és miért nem kap lehetőséget egy olyan edző, aki jól ismeri a magyar focit, és még fel is van vértezve a nyugati, profi mentalitással. Hangsúlyozom, Rossi kinevezése kiváló húzás volt: a Storckkal a végén már döcögő, majd Leekensszel egy helyben topogó magyar válogatottal megnyerte a Nemzetek Ligája csoportját, és kiharcolta az Európa-bajnokságon való részvételt. Hatalmas fejlődésen ment keresztül a csapat. Nem tartom jogosnak a közvélemény elvárását: én is követem a magyarországi híreket, és olvasom, hogy San Marino vagy éppen Andorra ellen a szórakoztató játékot kérték számon a válogatotton. Véleményem szerint ezt túlzó elvárás: ma már kiegyenlítettek az erőviszonyok, Észak-Macedónia idegenben győzte le Németországot, korábban ilyet el sem tudtunk képzelni. Leszámítva egy-két szigetországot, ahol még mindig dobják a tizenegyest, már egyik csapat ellen sem lehet biztosra menni. Ezért is jár az elismerés a magyar válogatottnak, hogy a kis csapatok ellen fegyelmezetten hozta a kötelező győzelmet. Szerintem Rossi csapata nagyon stabil, a jelenleg sérült nélkül is képes magas szinten futballozni. A további előrelépéshez az a fontos, hogy otthon továbbra is megfelelő munka folyjon a futballakadémiákon. Ne csak a képzés, a nevelés legyen a középpontban. Az a cél, hogy 19-20 éves fiatalok kapják meg a lehetőséget az első osztályban. Talán még mindig túlságosan sokan vannak a külföldi futballisták, akik elveszik a helyet a fiatal magyar játékosok elől. Nem szabad feláldozni a fiatal magyar labdarúgók karrierjét csak azért, hogy egy-egy csapat eljusson valamelyik nemzetközi kupában a csoportkörbe. Én biztosan másik utat választanék: zömmel magyar fiatalokkal tölteném fel a keretet, akik egy jó nemzetközi szereplésnek hála, akár ki tudnak kerülni külföldre. Ennek következtében a válogatott az első húsz-harminc hely környékén tudna lehorgonyozni az európai ranglistán.

– Erre mondják azt a károgók, hogy hiába minden futballfejlesztés, a magyar U21-es válogatott három vereséggel fejezte be a szereplését a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

– A torna jelentőségét hajlamosak túlértékelni az emberek. Mindenesetre megdöbbentő volt szembesülni a tényekkel, a magyarokat 3-0-ra legyőző német válogatott négy-öt tagja rendszeresen játszik a Bundesligában vagy a német másodosztályban. Amíg a mi 19 éves játékosaink nem tudnak folyamatosan futballozni hétről hétre, addig nem lehet tőlük elvárni, hogy a holland vagy a német első osztályban futballozó labdarúgókkal szemben meg fogják állni a helyüket. Talán értelme lenne bevezetni egy szigorú szabályozást Magyarországon, amely maximalizálja a külföldiek számát egy-egy csapatban. Higgyék el, a bizalom, a fiatalokba vetett bizalom hamar megtérül! Hangsúlyozom, az U21-es Eb nem értékmérő: ha a német válogatott 1-0-ra kikap a románoktól, és kiesik a csoportkörben, senki sem kongatta volna meg a vészharangot Németországban.

sok hívet és sok ellenséget szerzett magának
Fotó: Mandiner

– Itthon nemcsak a futball, hanem az egyik legjobb magyar futballista véleménye, Gulácsi Péter nyilvános szerepvállalása a Család az család kampányban is nagy port kavart. Korábbi ifi Eb-győztes, válogatott, a reflektorfényben élő kapusként erről mi a véleménye?

– Az egyik legkomolyabb problémának azt tartom, hogy jelentősen csökkent a véleménynyilvánítás színvonala. Mi, a nemzeti oldal képviselői elvárjuk a másik oldaltól, hogy meghallgassa a mi álláspontunkat. Gulácsi Péternek a szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet. Ezért sokan elkezdték őt kritizálni, pedig a véleménynyilvánítás morálisan nem támadható. Péter ugyanis nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett. Elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét. Más kérdés, hogy egyetértenek-e az emberek az ő álláspontjával vagy sem. Én sportolóként az ő helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben. Elvégezném azt a munkát, amit a klubom és a magyar válogatott elvár tőlem. A közvéleményt megosztja a társadalmi kérdésekben kinyilvánított vélemény. A sportolókat, adott esetben Gulácsi Pétert azért szeretik az emberek, mert bravúrral véd, vagy megfog egy tizenegyest, és magyar címerrel a szíve fölött szenzációs teljesítményt nyújt a kapuban. Teljesen felesleges ellenségeket szerezni egy-egy politikai megnyilvánulással, főleg nem egy Európa-klasszis kapusnak. Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében.

– Társadalompolitikai kérdésekben van véleménye? Nemzeti oldalt említett az imént, a konzervatív oldallal szimpatizál?

– Teljes mértékben. Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk. Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.