Díszsorfal

Az Újpest nem fogadja díszsorfallal a Ferencváros bajnokként pályára lépő játékosait ma este a Groupama Arénában. Na bumm, hiszen eddig sem fogadták, miért tennék éppen most.

Ch. Gáll András
2019. 05. 04. 17:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Újpest nem fogadja díszsorfallal a Ferencváros bajnokként pályára lépő játékosait ma este a Groupama Arénában. Na bumm, hiszen eddig sem fogadták, miért tennék éppen most. Ez igaz, csak most a média elkezdte feszegetni a kérdést, kínos helyzetbe hozva a „városszéli álomgyár” (ez az Újpest FC lenne, copyright: www.ulloiut129.hu) vezetőit, akik párját ritkító kreativitással magyarázzák a „pasillo” mellőzését. A hivatalos indoklás: „Nem is vetődött fel a díszsorfal lehetősége, és nem a két együttes hagyományos rivalizálása miatt, hanem mert idehaza ennek nincs hagyománya.”

De mi is ez a bizonyos díszsorfal, amelynek az eredetije, a „pasillo” – szó szerint folyosó – Spanyolországból származik és Angliában is megszokott?

1970-ben történt meg először, hogy az Athletic Bilbao játékosai kétsoros „folyosót” álltak egy Király Kupa-mérkőzés előtt a bajnoki címet az előző fordulóban megszerző testvércsapatnak, az Atlético Madridnak. A Barcelona 1988-ban folytatta a hagyományt, amikor a friss bajnok Real Madridot fogadta díszfolyosóval és tapssal, a gesztust három évvel később viszonozta a királyi gárda a Johan Cruyff irányította katalánoknak, majd 2008-ban megismétlődött a jelenet. A hagyományt Zinedine Zidane rúgta fel tavaly, amikor nem tisztelte meg a Barcát, azzal az erőltetett magyarázattal, hogy amikor a Madrid hazatért a klubvébéről, a katalánok is elfeledkeztek a „pasillóról”.

Van nekem egy jó barátom a Megyeri úton – saját érdekében nem fedem fel a kilétét –, akit a minap megpróbáltam rábeszélni, hogy mégis álljanak díszsorfalat a derbin, elsőként Magyarországon.

– Nem állunk – hangzott a kurta válasz. – Ők sem állnának. (Nem akartam közbevetni, elvégre kímélet is van a világon, hogy erre az utóbbi 21 évben nem is lett volna szükség.)

– De itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy egy nagylelkű gesztussal zavarba hozzátok őket. Képzeljétek magatok elé Bödéék fejét, ahogy kisétálnak a Groupama kezdőkörébe, miközben ti udvariasan tapsoltok nekik. Azt hinnék, álmodnak!

– Nem lesz díszsorfal. Ennek különben sincs hagyománya hazánkban. A Honvéd sem állított egy hete. Mi tegyünk gesztust a Fradinak, amikor a régi Albert-stadionban minden derbin felfújtak egy óriási lila majmot, és ráerősítették a lelátó tetejére?

– Az tényleg nem volt valami épületes látvány. De egyszer végre el kéne ásni a csatabárdot. Nagyvonalúság is van a világon!

– Mi még talán bele is mennénk, de a szurkolóink nem emésztenék meg ezt a szégyent. Lerombolnák a klubházat.

Ezek szerint nem díszsorfalra, hanem menekülőútvonalra lenne igény…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.