Egymást támogatva erősek

Lőrincz Tamás jobb szeme alatt még ott a monokli, amit a múlt héten véget ért nurszultáni vb-n szerzett a dobogó tetejére ­vezető úton, de gyógyír lehet rá az a 2,5 millió forintos csekk, ami tegnapi bejelentés szerint az ­olimpiai kvótát kiharcoló birkózóinknak jár. A ­kazahsztáni seregszemlén négy versenyzőnk ért révbe, ami első nekifutásra igazán nem rossz, a sportdiplomáciában pedig egyenesen verhetetlenek vagyunk: eldőlt, hogy a tavalyi budapesti vb és a jövőre nálunk esedékes euró­pai olim­piai kvalifiká­ciós torna után 2022-ben Eb-t rendezünk.

2019. 09. 28. 8:46
LŐRINCZ Tamás; KORPÁSI Bálint; LŐRINCZ Viktor
A Lőrincz fivérek joggal mosolyognak, ez az ő vb-jük volt Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú főasztalra volt szükség a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) tegnapi ünnepségén, hogy nurszultáni sikerembereink elférjenek. Németh Szilárd elnök köszöntötte az aranyérmes Lőrincz Tamást (kötöttfogás 77 kg), ezüstérmes öccsét, Viktort (kf., 87 kg), a nem olimpiai 72 kg-os súlycsoportban harmadik Korpási Bálintot, valamint a szabadfogású 65 kg-ban bronzérmes Muszukajev Iszmailt, továbbá az ötödik helyével a Lőrincz testvérekhez és Muszukajevhez hasonlóan olimpiai kvótás Sastin Mariannát (62 kg).

– Tavaly a budapesti vb nem úgy sikerült, ahogy elterveztem, nagyon szerettem volna bizonyítani, és túlgörcsöltem – jegyezte meg – Ezt az évet kicsit másképpen építettük fel, megbeszéltük, hogy mit kellene változtatni a felkészülésemen, és ez működött is. Csak a pontot nem tudtam feltenni az i-re, de bízom benne, hogy jövőre eggyel magasabb fokon állok majd a dobogón.

A Lőrincz fivérek joggal mosolyognak, ez az ő vb-jük volt
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Bátyjától elég lesz, ha ott marad, ahol most volt.

– Még mindig hihetetlen, hogy tizenhárom évvel az első Eb-aranyam után meglett az első világbajnoki címem is – mondta a történetesen 13. világversenyes érmét begyűjtő – Nagyon sokat vártam rá, és talán már én is kezdtem beletörődni, hogy ez nekem már nem adatik meg. S éppen egy olyan évben jött össze, amikor még azt sem mondhatom, hogy hullámzó volt a teljesítményem, mert a vb előtt szinte végig hullámvölgyben voltam. Azonban mindig hallottam magam mellett egy hangot, hogy „Főnök, nagyon jó vagy, képes vagy rá, meglesz”. Módos Peti (a kötöttfogású válogatott edzője) mintha beprogramozta volna magát, állandóan ezt duruzsolta a fülembe. De Bandi (Sike András szakági szövetségi kapitány), Viktor, az egész csapat végig mellettem volt. És azért is vagyunk nagyon erősek, mert a nehéz időszakokban is támogatjuk egymást, erőt adunk a másiknak.

Németh Szilárd bejelentette, az olimpiai kvótás sportolók 2,5 millió forintos támogatásban részesülnek, és át is nyújtotta a jelképes csekkeket. Az MBSZ elnöke egyúttal elmondta, azt terjeszti be az elnökségnek, hogy a hivatalosan az országnak kvótát szerző versenyzők utazhassanak Tokióba, jövőre már ne kelljen bajlódni válogatókkal. Az olimpikonokkal szerződést kötnek, minden támogatást megkapnak a sikeres felkészüléshez, a pénz nem lehet akadály. Mintegy csattanóként pedig elhangzott, hogy Magyarország elnyerte a 2022-es Eb rendezését. Addig is jövő márciusban a kontinentális olimpiai kvalifikációs versenyek közül az európai torna Budapesten lesz, birkózóink itthon folytathatják a kvótagyűjtést. A szöuli olimpiai bajnok Sike András megjegyezte: reméli, hogy még sok 2,5 milliós csekkje van a szövetségnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.