Elment a jobbhátvéd poszt forradalmasítója

Az Ajax Amsterdam játékosa, Wim Suurbier volt az első olyan szélső védő, aki az egész pályát bejátszotta.

Ch. Gáll András
2020. 07. 13. 15:59
null
Wim Suurbier, aki forradalmasította posztját Forrás: ajax.nl
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenöt éves korában elhunyt Wim Suurbier, az 1970-es évek meghatározó futballcsapata, az Ajax Amsterdam jobbhátvédje. A holland klub közleménye szerint ő volt az első olyan szélső védő, aki az egész pályát bejátszotta, ahogyan az a mai modern labdarúgásban szokás.

Wim Suurbier, aki forradalmasította posztját Fotó: Ajax.nl

Suurbier 1964-től 1977-ig erősítette az amszterdami együttest, melynek színeiben 1971-ben, 1972-ben és 1973-ban is megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. A holland válogatottban hatvan mérkőzésen három gólt szerzett, tagja volt az 1974-ben és 1978-ban is világbajnoki ezüstérmes csapatnak.

Suurbier legemlékezetesebb beadása az 1972-es rotterdami BEK-döntőből maradt ránk a YouTube-on, ebből lőtte Johan Cruyff az első gólt, végül 2-0-ra győzött az Ajax. Azon a meccsen ebben a legendás összeállításban játszott az Ajax: Stuy – Suurbier, Hulshoff, Blankenburg, Krol – Neeskens, Haan, Mühren – Swart, Cruyff, Keizer. Edző: Kovács István.

Suurbier beadása és Cruyff gólja 1:48-nál

Suurbier 13 idényben 509 mérkőzésen viselte az Ajax mezét, hét bajnokságot és négy Holland Kupát nyert csapatával. Az eindhoveni születésű Suurbier 18 évesen, 1964-ben mutatkozott be az Ajaxban, a Groningen elleni meccsen, amelyiken Cruyff első felnőttgólját szerezte, 17 évesen. Suurbier 13 ajaxos év után 1977-ben a Schalke csapatába igazolt, majd újabb egy év után Metzbe, hogy végül még nyolc évet játsszon az Egyesült Államokban.

Suurbiert áprilisban sztrókkal kórházba szállították, ahol azóta az intenzív osztályon kezelték. Halálát agyvérzés okozta. Elment a jobbhátvéd, aki meghatározta generációnk fiatalságát a hetvenes évek első felében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.