Emberes feladat vár a válogatottra

A spanyolok elleni meglepően sima vereség után az eddig százszázalékos, Szenegált és Kazahsztánt is legyőző Montenegró ellen (tv: 7.00, M4 Sport) javíthat a magyar válogatott a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokságon. Zsiga Gyula, a kézilabda-szövetség szakmai igazgatója korábbi montenegrói válogatott szövetségi kapitányként ismeri a délszlávok erényeit és a gyengéit, ezeket osztotta meg a Magyar Nemzettel.

2019. 12. 02. 23:33
RASMUSSEN, Kim; Schatzl Nadine; Lukács Viktória; Klivinyi Kinga
Kim Rasmussen és a csapat sorsdöntő meccsek előtt áll Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs itthon olyan avatott szakértője a montenegrói női kézilabda-válogatottnak, mint Zsiga Gyula. A Dunaferrel 1999-ben Bajnokok Ligáját nyert szakember jelenleg a Magyar Kézilabda-szövetség szakmai igazgatójaként dolgozik. Ez utóbbi minőségében is érdekes a véleménye, úgy meg főleg, hogy 2007 és 2009 között a montenegrói válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett. A mai ellenfelünk keretéből többek között Jovanka Radičevićcsel, Majda Mehmedovićcsal, Andrea Klikovaccal, Katarina Bulatovićcsal és Milena Raičevićcsel volt munkakapcsolata. Zsiga Gyula szerint a tapasztalat Montenegró mellett szól a mai vb-csoportmeccsen.

– Régóta együtt játszó, rutinos, kiváló kézilabdázókról van szó. A tapasztalat feléjük billenti a mérleg nyelvét, és fizikai paramétereiket tekintve is erősek: jó erőben levő, 180 centiméternél magasabb játékosokat tudnak felvonultatni a belső posztokon. Nálunk a mezőnyjátékosok közül csak Tomori Zsuzsanna és Szabó Laura számít az átlagnál magasabbnak, az átlövőink nem nagy termetűek – mondta érdeklődésünkre a magyar „Montenegró-felelős”.

Kérdés, mi lehet az esély a mai csoportmeccsen, ami nagyban meghatározhatja a válogatott sorsát a világbajnokságon.

– Szélesen kell játszani, középről kellene széthúzni, megmozgatni az ellenfél védőfalát, és kihasználva a gyorsaságunkat, a védekezésből kell gyors kontrákat indítani, majd pontosan végigvinni a lerohanásokat.

Kim Rasmussen és a csapat sorsdöntő meccsek előtt áll
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Zsiga Gyula szerint az ellenfél kulcsembere, Bulatović sérülése nem komoly, a jobbátlövőt és az irányító, balátlövő Raičevićet a magyarok elleni mérkőzésre pihentette Per Johansson, a montenegróiak svéd szövetségi kapitánya. A délszláv erények között tartjuk számon a fanatikus küzdőszellemet, amit tanítani lehet, de Montenegróban nem kell, mert eleve ilyen habitusúak a játékosok. A magyar válogatott esetében az lehet a kérdés, hogy az utánpótlásszinten sikert sikerre halmozó junior világbajnok játékosok hogyan tudták feldolgozni a Spanyolország elleni vasárnapi vereséget, és a tapasztaltabb csapattársaikkal együtt vajon el tudják-e viselni a győzelmi kényszerrel járó nyomást.

– Fantasztikus tehetségeink vannak, ők a jövő emberei, de még meg kell acélosodjanak a felnőttmezőnyben. A szövetségi kapitány bedobta őket a mély vízbe, el kell tudniuk viselni azt a lelki terhet, hogy most mindenki győzelmet vár tőlük – fejtegette Zsiga Gyula, hozzátéve, a taktikai és technikai felkészültség mellettünk szól, a montenegróiak mellett pedig a fizikum és a mentalitás. – Roppant nehéz lenne azt mondani, hogy nem a jelenlegi a legerősebb válogatottkeret, persze lehetne amiatt keseregni, hogy miért nincs itt a vb-n a szülési szabadsága után visszatérő Szucsánszki Zita és a sérült Planéta Szimonetta. A rendelkezésre álló kerettel kell megoldani a feladatot, vagyis azt, hogy kiharcoljuk az olimpiai selejtezőn való részvételt.

A korábbi montenegrói kapitány az eddigi két csoportmeccsről, a Kazahsztán és Spanyolország ellen látott gyenge első tíz percekről is elmondta a véleményét. Zsiga amondó, a kazahok elleni nyitómeccsen talán tudat alatt benne volt a játékosokban, hogy gyengébb csapat van a másik oldalon, és ezért nem volt kifogástalan az összpontosítás. A spanyolok ellen ziccerek, hétméteresek maradtak ki, és a felállt fal elleni „sablonjátékba” is hiba csúszott, ez őrölte fel a játékosok önbizalmát. Ez nem fordulhat elő Montenegró ellen.

Esetleges győzelmével a magyar válogatott nagy valószínűséggel biztosíthatja a helyét a világbajnokság középdöntőjében. Vereség esetén sem dől össze a világ, de akkor jóval hosszabb út vezethet el a jövő évi tokiói olimpiára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.