Ez már a döntő… és Tokió!

Három legyet ütött egy csapásra tegnap a magyar férfi-vízilabdaválogatott: Montenegrót először tudta legyőzni Európa-bajnokságon, ezzel bejutott a vasárnapi döntőbe, egyszersmind megszerezte az olimpiai kvótát a spanyolok elleni finálé eredményétől függetlenül. A meccs hőse kapusunk, Nagy Viktor volt.

Ch. Gáll András
2020. 01. 25. 8:34
null
Vámos Márton érthetően boldog, a válogatott az egyik célját elérte, és az aranyéremért játszhat Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön nemcsak az dőlt el, hogy Magyarország nem játszik döntőt a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornáján. Először is kiderült, hogy Bíró Attila válogatottja a Duna Arénából már nem kerül ki a tokiói olimpiára, a döntős oroszok viszont igen, mert a finálét a már kvalifikált spanyolokkal vívják ma este. Így az is világos, hogy Keszthelyi Ritáéknak a március 22-én kezdődő ­trieszti világselejtezőn kell kivívniuk az olimpiai részvételt. Hat válogatott helye biztos Tokióban: a rendező Japáné, a tavalyi világligagyőztes Egyesült Államoké, az USA mögött vb-ezüstérmes Spanyolországé, a Pán-amerikai Játékokon az amerikaiak mögött második Kanadáé, az óceániai bajnok Ausztráliáé és a budapesti Eb-n a már kvalifikált spanyolokkal döntőző Oroszországé.

A mezőny tíztagú, még négy hely kiadó, ebből három (vagy kettő) a trieszti selejtezőn talál gazdára, egy pedig (borítékolhatóan Kína) a februárban, Almatiban esedékes ázsiai kvalifikációs tornán.

Minket Trieszt érdekel, ahol tizenöt együttes küzd, ebből nyolc európai, amelyek közül Hollandia, Olaszország és Görögország érdekes, a többiek kezdetleges fokon űzik ezt a szép sportágat. Magyarul: a három továbbjutó helyre maradnak négyen, ezek egyike Magyarország. A feladat nem könnyű, de megoldható. Hittük mostanáig – csakhogy Dél-Afrika is bejelentkezett, és a „fekete kontinensnek” automatikusan jár egy olimpiai hely, azaz Triesztből csak ketten jutnak tovább. Ha viszont Oroszországot a doppingbotrány miatt kitiltják az olimpiáról, akkor hatalmas tétje lesz a mai bronzmeccsnek (17.30 óra, tv: M4 Sport), mert az Eb-harmadik is kvalifikál.

érthetően boldog, a válogatott az egyik célját elérte, és az aranyéremért játszhat
Fotó: Mirkó István

A tegnapi első férfielődöntőn azért kellett szurkolnunk, hogy Spanyolország megverje Horvátországot, és utána már elég lett volna a Montenegró elleni győzelem, és a döntő eredményétől függetlenül kint vagyunk Tokióban. Nos, Munarríz 32 másodperccel a vége előtt 9-7-re alakította az állást, és bár Vukičević még szépített, egyenlítésre már nem maradt ideje a 2017-es világbajnoknak. Ellenfelünk, Montenegró pedigréje ijesztő volt; eddig Európa-bajnokságon négyszer találkoztunk, és mind a négyszer alulmaradtunk. Most sem kezdődött jól a meccs, 2-0-ra elmentek a délszlávok, de káprázatos svédcsavarjával kiegyenlítettünk; szívet melengető snitt volt az M4 Sport operatőrétől, amikor az egymás mellett álló Vári Attilát (a sydney-i álomcsavargól szerzőjét), Áder János köztársasági elnököt és Kemény Dénest, Vári húsz évvel ezelőtti szövetségi kapitányát mutatta. Zúgott a „Nagy Viktor, Nagy Viktor!”, a Szolnok kapusa szédületesen védett. A megtáltosodó Zalánki 8-5-re alakította az állást, s mivel Nagy Viktor kapuja bevehetetlen erőd volt, 9-8-nál az ellenfél kapusa is kiment a mezőnybe támadni, Varga pedig az üres kapuba ívelt. 10-8-ra győztünk. Benn vagyunk a döntőben és kint vagyunk az olim­pián! Vasárnap 19.00 órakor a fináléban Spanyolország lesz az ellenfél.

Varga Dénes, aki négy góljával a legeredményesebb játékosunk volt: – Speciális felkészülést választottam, negyvennyolc órán át nem láttam vizet, mivel gyomorrontással feküdtem. Ahhoz képest nem ment rosszul. Märcz Tamás szövetségi kapitány: – Az ijesztő kezdés ellenére is talpra tudtunk állni, erőnlétben is felülmúltuk a montenegróiakat, akiken a harmadik negyedben már látszott a fáradtság. Nagy Viktor káprázatosan védett. Vasárnap a spanyolok első Eb-győzelmükre törnek, mi 21 év után akarunk győzni ezen a tornán. Az azért megnyugtató, hogy megvan az olimpiai kvótánk.

Vízilabda Eb, férfielődöntő: Spanyolország–Horvátország 9-8, Magyarország–Montenegró 10-8 (1-2, 3-1, 4-2, 2-3). Góldobók: Varga D. 4, Zalánki 2, Vámos, Pohl, Erdélyi, mezei, ill. Radović 3, Pješivac 2, Petković, Đurđić, Drašković.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.