Fertőzött sportolók az olimpiai faluban

A 2020-ról elhalasztott tokiói olimpia szervezői megerősítették, hogy két, az olimpiai faluba már beköltözött sportolónak pozitív lett a koronavírustesztje.

Magyar Nemzet
2021. 07. 18. 8:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 23-án a megnyitóval hivatalosan is kezdetét veszi a tavaly nyárról elhalasztott tokiói olimpia. A koronavírus-járvány miatt egyik versenyhelyszínen sem lehetnek nézők, de egyre több sportoló olimpiai részvétele is kérdésessé válik.

Azok után, hogy szombaton azonosították az első koronavírusos esetet az olimpiai faluban, vasárnap újabb pozitív eredmények születtek. Ezúttal két sportoló szervezetében mutatták ki a vírust, akikről kiderült, hogy a dél-afrikai labdarúgó-válogatott tagjai. Thabiso Monyane and Kamohelo Mahlatsi fertőzése miatt a teljes válogatott karanténba került. A csapattól azt is megosztották, hogy az első eset is az együtteshez köthető, az egyik stábtagnak lett pozitív a tesztje. A tervezett menetrend szerint Dél-Afrika július 22-én a házigazda Japán ellen kezdené olimpiai szereplését.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ügyvezető igazgatója, Christophe Dubi igyekezett elejét venni a pániknak.

– A tesztekkel meg tudjuk akadályozni a vírus elterjedését. Ha pozitív esetet találunk, azonnal cselekszünk. Teljesen kockázatmentes környezetet nem lehet teremteni, de a különböző csoportoknak nagyon korlátozott a lehetőségük arra, hogy egymással érintkezzenek.

A két fertőzött sportolót az ezekre az esetekre kijelölt egészségügyi intézménynek különítették el. Kórházba került a koronavírus miatt a nigériai csapat egyik, hatvan év feletti kísérője, aki más betegsége okán is fokozottan veszélyeztetettnek számít.

A NOB szerint az olimpiai faluba érkező sportolók legalább 85 százaléka úgy érkezik Tokióba, hogy már megkapta az oltást a koronavírus ellen. A magyar csapat csak védett sportolókból állhat, egyik versenyzőnk emiatt lemondott az olimpiai indulásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.