Keresés
Magyar Nemzet
2021. február 24., szerda, Mátyás napja
HÍR TV – KEMÉNYMAGJakab Péter imázsa végleg összetört.
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/sport/fifa-kozlemeny-9258641-9258641/

A FIFA és a tagszövetségei közösen lépnek fel a Szuperliga ellen

FIFA
A FIFA és hat, kontinentális tagszövetsége közös közleményt adott ki. Ebben közös fellépést ígérnek a régóta tervezett Szuperliga ellen, és az esetleges retorziókat is megfogalmazták.

Közös közleményt adott ki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA és hat tagszövetsége, köztük az UEFA is. Ahogyan arról a Magyar Nemzet is írt a közelmúltban, ismét tárgyalások indultak az úgynevezett Szuperliga megszervezéséről. Ennek az a lényege, hogy Európa legerősebb futballklubjai egy új, zárt körű ligát alakítanának ki, a javaslat szerint 32 csapat alkotná, közülük 16 alapító részvétele garantált az első három évben; a résztvevők két csoportban először alapszakaszmeccseken mérkőznének meg, utána pedig a két legjobb nyolc továbbjutásával haladnának tovább a liga döntőjéig, kieső pedig nem lenne.

Magyarán: az elit külön versenysorozatot indítana, amelynek a várhatóan csillagászati összegre rúgó bevételeit a tagjai között osztaná szét, és nem kellene játszania közepes erősségű, tehát kisebb érdeklődést vonzó csapatok ellen. A nemzetközi meccsnaptárról szóló megállapodás 2024-ben lejár, ezért hamarosan itt a lehetőség az európai futball átszervezésére, és erről az érdekeltek már meg is kezdték a tárgyalásokat. A FIFA és a hat, kontinentális tagszövetség ezért érezhette aktuálisnak a közlemény kiadását.

 

Fotó: Fifa.com

 

Erre reagált most a FIFA és a hat szövetség (AFC, CAF, Concacaf, CONMEBOL, OFC és UEFA), hogy ismételten és határozottan hangsúlyozza: ilyen versenyt egyikük sem ismerne el. Ennek következtében bármely klub vagy játékos, amely, illetve aki részt vesz egy ilyen sorozatban, az kizárja magát a FIFA vagy annak szövetségei által szervezett versenyekről. Ezt azt jelenti, hogy ezek a klubok nem indulhatnának a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában, és ezeknek a kluboknak a játékosai a nemzeti válogatottakban nem léphetnek pályára a világ- és Európa-bajnokságokon a selejtezőket is beleértve, illetve a Nemzetek Ligája mérkőzéseire sem lennének nevezhetőek.

„A FIFA és a szövetségek statútumának megfelelően az összes versenyt az adott testületnek saját szintjén, globális szinten a FIFA-nak és a kontinentális szintű szövetségeknek kell megszervezniük vagy elismerniük” – írja a közlemény. A nyilatkozat azt is rögzíti, hogy a FIFA és tagjai a klubvilágbajnokságot tekintik az egyetlen világméretű klubversenynek, míg a FIFA a kontinentális szövetségek szervezte klubversenyeket tekinti kizárólagos kontinentális klubversenyeknek.

„A FIFA és tagszervezetei szerint egy versenysorozatban a sportérdemek, fel/továbbjutás, a kiesés és a szolidaritás elvei képezik az alapját a labdarúgás piramisának, és ez biztosítja a futball globális sikerét, mindezt rögzíti is a FIFA és a hat tagszövetség alapszabálya. Ezeknek az elveknek köszönhetően a labdarúgásnak hosszú és sikeres története van” – fogalmaz a közlemény, amely azzal zárul, hogy egy zárt, lényegében meghívásos Szuperliga ezeknek a követelményeknek nem felelhet meg.

A Szuperliga ötletgazdái eddig csak európai csapatok bevonását tervezték. A többi kontinens szövetsége vélhetően azért állt ki a FIFA és még inkább az UEFA mellett, mert az európai klubokban az ő országaikból származó futballisták is játszanak, így a retorzió a többi földrész válogatottjai közül is többet érintene.

A közlemény aláírói:
Gianni Infantino, a FIFA elnöke,
Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa, az AFC elnöke,
Constant Omari, a CAF megbízott elnöke,
Vittorio Montagliani, a Concacaf elnöke,
Alejandro Domínguez, a CONMEBOL elnöke,
Lambert Maltock, az OFC elnöke,
Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Egyre több az oltás

Orbán Viktor: Ma kezdünk oltani a kínai vakcinákkal + videó
A miniszterelnök a járványügyi szakemberek véleményének meghallgatása után mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát.

Jobbikos balhé

Jakab Péter adott utasítást az államtitoksértésre
Jakab Péter jobbikos pártelnök utasította frakciótársát, Stummer Jánost arra, hogy kreáljon botrányt a Puskás Arénába tervezett alagút ügyéből.

Kiemelt

Szergej Rebrov szerint a Fehérvár jobban akarta a sikert
A Fradi ukrán edzője a Magyar Kupa létjogosultságát is megkérdőjelezte a vírushelyzetben.

Poszt-trauma

Puzsér „a mocskos magyar hősökről”
A magyargyűlölő fröcsögés méltatlan egy magyar tollforgatóhoz.

Poszt-trauma

Több jogot a láncos kutyának!
A színes bőrűek felszabadítása és egy újabb amerikai elmebeteg „tudós” javaslata.

Poszt-trauma

Gulácsi a genderlobbi hálójában
Méretes öngóllal ér fel a lipcsei kapus közösségi bejegyzése, függetlenül annak kiváltó okától.

Aktuális

Egymás után kétszer, ugyanabba az autóba, ugyanott! + videó
A villám nem csap kétszer ugyanoda – szokták mondani. Ez autóknál úgy tűnik nem igaz.

Fricz Tamás blogja

Kocsis Máté Gyurcsányt lealázó mondatai példaértékűek – mert ez már politikai háború
A Fidesz frakcióvezetője úgy bánt el Gyurcsány Ferenccel, ahogyan utóbbi már sokszorosan kiérdemelte volna.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!