Fucsovics Márton a második a világon, aki ezt megcsinálta

Miután a selejtezőből indulva szombaton este a hatodik mérkőzését (!) is megnyerte, Fucsovics Márton ma délután döntőt játszik az 1,12 millió euró (403,5 millió forint) összdíjazású rotterdami kemény pályás, ATP 500-as besorolású tenisztornán.

Magyar Nemzet
2021. 03. 07. 10:24
FUCSOVICS Márton
Szépen menetel a nyíregyházi játékos Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon boldog vagyok, ez az első ATP 500-as döntőm a karrierem során – nyilatkozta a Borna Ćorić elleni győzelmet (6:4, 6:1) követő, még a pályán adott interjújában – Ráadásul úgy, hogy a selejtezőből indultam. Egész héten jó teljesítményt nyújtok, jól megy a szerválás, és élvezem a teniszt. Borna Ćorić ellen is úgy mentem fel a pályára, hogy megpróbálok nyugodtan teniszezni, élvezni a játékot, és a legjobbat kitenni a pályára. Döntőbeli ellenfelem, Andrej Rubljov mostanában fantasztikusan játszik, különösen az ATP 500-as tornákon, amelyeken nagyon régóta nem veszített már meccset. Érdekes döntő előtt állunk, megpróbálom a legjobbat adni magamból, és élvezni ezeket a pillanatokat.

Amint arra Fucsovics Márton hivatalos szurkolói Facebook-oldalán rámutatnak, a világranglistán nyolcadik helyen álló Rubljov tizenkilenc veretlenül megvívott mérkőzésnél tart az ATP 500-as tornákon. Ilyen kategóriájú viadalon legutóbb tavaly februárban a dubaji negyeddöntőben kapott ki a brit Daniel Evanstől, azóta versenyt nyert Hamburgban, Szentpéterváron és Bécsben is. Ez 2009 óta a harmadik leghosszabb nyerőszéria a 28 győzelmet számláló és a 21 sikerig eljutó Andy Murray mögött, holtversenyben Rafael Nadallal és a 19-es szériáig kétszer is eljutó Federerrel a ATP 500-as tornákon.

A 23 éves Rubljovnak azonban a világranglistán jelenleg 55. Fucsoviccsal szemben negatív a mérlege. Eddig háromszor találkoztak, és versenyzőnk vezet 2-1-re. 2016-ban, a barcelonai ATP 500-as viadal selejtezőjében 7:6, 6:7, 6:3-ra verte a nála hat évvel fiatalabb, akkor 18 esztendős oroszt, majd 2017-ben Budapesten, az oroszok elleni Davis-kupa-meccsen 6:2, 6:4, 5:7, 2:6, 6:3-ra. Legutóbb tavaly októberben a Roland Garroson csaptak össze, s a nyolcaddöntőben 6:7, 7:5, 6:4, 7:6-ra Rubljov győzött. Most jöhetne a visszavágás! A rotterdami döntőt az Eurosport 2 csatorna 15.30-től élőben közvetíti.

Fucsovics Márton a rotterdami ATP-torna történetében mindössze a második játékos, aki a kvalifikációból indulva jutott be a döntőbe. Ez 2001-ben a francia Nicolas Escude-nak jött csak össze, aki akkor a fináléban Roger Federert is legyőzte, döntő szettben, tie-breakben. Fucsovicsot a nem hivatalos élő ATP-ranglistán az elődöntő abszolválása után a 46. helyen jegyzik, ha a finálét is sikerrel veszi, akkor a 37. pozícióba rukkol előre.

Fucsovics Márton nagy meneteléséről, a pénteken, éjfél után megnyert negyeddöntőjéről, valamint az elődöntőjéről is részletesen beszámoltunk.

ÚT A DÖNTŐIG

Anderej Rubljov (4. kiemelt)

főtábla

1. forduló: Giron (amerikai) 7:6, 6:3

nyolcaddöntő: A. Murray (brit) 7:5, 6:2

negyeddöntő: Chardy (francia) 7:6, 6:7, 6:4

elődöntő: Cicipasz (görög, 2.) 6:3, 7:6

Fucsovics Márton

selejtező

1. forduló: Rinderknech (francia) 6:2, 6:4

2. forduló: Herbert (francia) 6:4, 6:3

főtábla

1. forduló: Opelka (amerikai) 7:6, 6:7, 7:6

nyolcaddöntő: Davidovich Fokina (spanyol) 6:3, 6:2

negyeddöntő: T. Paul (amerikai) 6:4, 6:3

elődöntő: B. Ćorić (horvát) 6:4, 6:1

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.