Gólra játsszák, ráadásul a pénz dönt

Harmadszorra talán még nem is fújt bele a sípjába Bognár játékvezető, amikor Szergej Rebrov már elindult. No nem a játéktérre, hogy együtt ünnepeljen a játékosaival, hanem az ellenfél kispadja felé, hogy szabadkozva gratuláljon a kollégájának, Nebojsa Vignjevicsnek. A jelenet tökéletesen jellemezte a derbit. Ugyan a Ferencváros győzött ­1-0-ra, de az Újpest sokkal jobban futballozott. A Fradi nemcsak a rangadó, hanem egyben a 9. forduló nyertese a labdarúgó NB I-ben, hiszen a Fehérvár 0-0-t játszott Mezőkövesden, így a vesztett pontok tekintetében kiegyenlítődött az állás a két fő rivális között.

2019. 10. 21. 10:40
null
Örömtűz a Fradi-táborban – de nem mindenki örült Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 23. percben Civic a bal oldalról, úgy negyven méterről mesterien tekert Banai kapuja elé, az Újpest védői sorra lemaradtak a labdáról, az érkező Boli pedig a hálóba passzolta azt. A találkozó elején Isaelnek, a második félidőben pedig Tokmacnak volt egy-egy szép lövése – ezt leszámítva a Fradi végig védekezett, de ez is elég volt. Legalábbis a három ponthoz. Merthogy úgy általában ez a produkció mire lehet elég, arról már megoszlanak a vélemények. A zöld-fehér szurkolók között is. A hosszú éveken át távolléttel tüntető tábort ugyan újabban kenyérre lehet kenni – szombaton is énekeltek és örömtüzeket gyújtottak a tagjai –, de a törzsszurkolók, a bérletesek soraiból többször felharsant a fütty. Nem véletlenül.

Az Újpest – a ­meccs előtt a bajnokság ötödik, utána hetedik helyezettje – lefocizta a Fradit a Groupamában. Az FTC negyedik hazai mérkőzését is csupán 1-0-ra nyerte meg, ezúttal is elsősorban Dibusz Dénesnek köszönhetően. Őt leszámítva több átlagos és még több gyenge teljesítményt láthattunk a hazaiaktól. Lovrencsics láthatóan ki van zsigerelve, egy mérkőzést sem tud úgy végigjátszani, hogy ne rokkanna bele, Blazic elvesztette a magabiztosságát, Botkán kiütközik a meccshiány, az ügyeletes megmentőt, Tokmacot ezúttal Pauljevics „megette”, a legnagyobb rejtély mégis talán Zubkov. A Ludogorec ellen parádésan mutatkozott be, azóta folyamatos a visszaesése, tegnap már öt méterre is képtelen volt pontosan passzolni; csak Rebrov tudja, miért tart ki mellette, miközben – Varga vagy Bőle személyében – akadna helyettes.

Persze ennél is frusztrálóbb, ha egy csapat jól játszik, sorra dolgozza ki a helyzeteket, ám azokat egytől egyig kihagyja, és végül kikap. Mint szombaton az Újpest. Simon Krisztián egyedül eldönthette volna a rangadót. Két szép kapáslövésénél, mondhatjuk, nem volt szerencséje, mindkétszer pont Dibuszt találta el, ám a Botkától kapott ajándékpasszból illett volna gólt szereznie; amire rajta kívül Feczesinnek, Zsótérnak és Herisnek is volt alkalma.

– Mit is mondhatnék egy ilyen mérkőzés után? Egyértelműen az Újpest volt ma jobb – vágott bele az értékelésbe Nebojsa Vignjevics, majd odaszúrt egyet a riválisnak. – Őszintén szólva nem is tudtam, hogy ennyivel jobbak vagyunk. Akár hazai, akár idegenbeli, akár vesztes, akár nyertes mérkőzésünkről legyen szó, ilyen nagy fölényben még sohasem játszott a csapatom, mint ma, amit azonban nem sikerült gólra váltani. Ezzel szemben az ellenfelünknek egy lehetősége volt, s azt ki is használta. Gratulálok a játékosaimnak, kiválóan játszottak, sajnálom őket, mert hihetetlen, mennyi energiát fektettek ebbe a meccsbe.

Az Újpest tréneréből a különös apropó, a fájó vereség a szokásos értékelést meghaladó szavakat is előcsalt.

– Hogy ez volt a tizedik vereségem a Ferencváros ellen? Ha mi is annyit invesztálnánk a csapatba évről évre, amennyit a Ferencváros, akkor gyakorlatilag minden évben az El-csoportkörben játszanánk. Ha pedig csak a fizetéseket nézzük, hogy mennyit keresnek a ferencvárosiak és mennyit az újpestiek, óriási a különbség. Ez határozza meg a két csapat erőviszonyát – jelentette ki Vignjevics.

Örömtűz a Fradi-táborban – de nem mindenki örült

– Nagyon fontos három pontot szereztünk, a derbi mindig nagyon fontos a szurkolónknak. Nem vagyok elégedett a támadójátékunkkal, a játékosaim talán túlzottan a végeredményre koncentráltak, e tekintetben a bajnokságban és az Európa-ligában is fejlődnünk kell – értékelt önkritikusan Szergej Rebrov. Aki persze szintén hallotta, hogy taps mellett füttyöt is kapott a csapata. – Néhány játékosom nem százszázalékos állapotban tért vissza a válogatottból, és olyan hátvédsorral kellett pályára lépnünk, amilyennel korábban még soha. Minden néző és minden szurkoló másfajta futballt szeretne látni, van, aki jobban szereti a támadófutballt, van, aki a védekezőfutballt szereti jobban.

Ezzel a kijelentéssel éppenséggel lehetne vitatkozni, de aztán Rebrov ismét a látottaknak megfelelően folytatta: – Ha sokat védekezünk, akkor csak idő kérdése, hogy gólt kapjunk. Abszolút nem voltam boldog a füttyszó miatt. A cseréim nem a közelgő El-mérkőzésnek szóltak, ha lehetőségem lett volna rá, az összes támadójátékosomat lecserélem, sőt ha négyet cserélhetek, akkor négyet cseréltem volna.

A derbi ettől is derbi. Viharos érzelmeket, máskor elhallgatott, őszinte szavakat vált ki. Persze nemhogy évek, már néhány nap múltán ez a mérkőzés is csupán több irányból értelmezhető statisztikai adat marad: a Ferencváros 1-0-ra nyert, a vesztett pontok tekintetében befogta a Fehérvárt a bajnokságban; megdöntötte a hatvanas évek második felében felállított 41 meccses hazai veretlenségi rekordot; Vignjevics irányításával pedig tizedszer kapott ki az Újpest az FTC-től.

NB I, 9. forduló

Ferencváros–Újpest 1-0 (1-0), Groupama Aréna, 18 759 néző, jv.: Bognár. Gólszerző: Boli (23.). Mezőkövesd–Fehérvár 0-0, Mezőkövesd, 2642 néző, jv.: Farkas. Kaposvár–Kisvárda 0-2 (0-1), Kaposvár, 1155 néző, jv.: Solymosi. Gólszerző: Lucas (35.), Gosztonyi (88.). Debrecen–Diósgyőr 2-1 (1-0), Nagyerdei Stadion, 5460 néző, jv.: Bogár. Gólszerzők: Szécsi (9.), Tőzsér (65., 11-esből), illetve Márkvárt (47.). Piros lap: Varga K. (61., Debrecen). Puskás Akadémia–Paks 4-2 (2-1), Felcsút, 1141 néző, jv.: Karakó. Gólszerzők: Vanecek (21.), Urblík (27.), Gyurcsó (50., 76.), illetve Könyves (19.), Papp K. (59.). Piros lap: Fejes (75., Paks). ZTE–Honvéd 0-1 (0-0), Zalaegerszeg, 3000 néző, jv.: Iványi. Gólszerző: Lanzafame (77.).

Az NB I állása

1. Fehérvár 9 7 1 1 19-6 22

2. FTC 8 6 1 1 11-5 19

3. Mezőkövesd 9 6 1 2 12-7 19

4. Puskás A. 9 5 2 2 17-10 17

5. Kisvárda 9 4 1 4 13-14 13

6. Debrecen 8 4 – 4 16-14 12

7. Újpest 9 3 1 5 12-15 10

8. Honvéd 9 3 1 5 11-15 10

9. Paks 9 3 1 5 11-17 10

10. ZTE 9 2 2 5 14-13 8

11. Diósgyőr 9 2 1 6 7-17 7

12. Kaposvár 9 2 – 7 7-17 6

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.