Hamilton nyolcadszor is nyerő lesz?

Az Osztrák Nagydíjat Valtteri Bottas, majd egy hétre rá ugyancsak Spielbergben a Stájer Nagydíjat Lewis Hamilton nyerte, vagyis a Mercedes eddig mindent vitt a koronavírus-járvány miatt több mint három hónapos csúszással beindult Formula–1-es világbajnokságon. Így a szabadedzésekkel ma megkezdő, az óvintézkedések miatt zárt kapus Magyar Nagydíjon merészség a német istálló ellen fogadni.

2020. 07. 17. 6:14
Hungarian Formula One Grand Prix
Bottas (balra) is optimista lehet, de hatszoros világbajnok csapattársa még inkább Fotó: FIA/F1 HANDOUT Forrás: MTI/EPA/FIA/F1
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a huszonegy futamból a Mercedes tizenötöt nyert meg (Lewis Hamilton tizenegyet, Valtteri Bottas négyet), a Red Bull hármat (mind a hármat Max Verstappen) és a Ferrari is hármat (Charles Leclerc kettőt, Sebastian Vettel egyet). Idén az első két verseny azonban megmutatta, hogy a Ferrari 2020-as autója katasztrofális, a Magyar Nagydíj előtt Mattia Binotto csapatfőnök – akinek állítólag meg vannak számlálva a napjai – az esélyei­ket illetően csak annyit mert mondani, hogy szeretnének minél több pontot szerezni. A Red Bull már keményebb ellenfele lehet a Mercedesnek egy jól eltalált boksztaktikával, de az energiaitalos istállónál is bevallották, hogy Spielbergben sokkolta őket ellenfelük motorereje.

A Mercedesnek ráadásul fekszik a Hungaroring, olyannyira, hogy Hamilton immár nyolcadik alkalommal nyerheti meg a Magyar Nagydíjat. S a hatszoros világbajnokot az is motiválhatja, hogy az újabb mogyoródi sikerrel beállítaná egyik nagy rekordját. A mai napig a legendás hétszeres világbajnok az egyetlen olyan pilóta az F1-ben, aki nyolcszor tudott nyerni ugyanazon a pályán. Ez Magny-Cours-ban jött össze neki 1994 és 2006 között. Ezenkívül hétszer volt első Montrealban és Imolában. Hamiltont 2007-ben, 2009-ben, majd 2012-ben és 2013-ban, valamint 2016 után tavalyelőtt és tavaly intették le elsőként a Hungaroringen; de Montrealban is hétszer győzött.

Bottas (balra) is optimista lehet, de hatszoros világbajnok csapattársa még inkább
Fotó: MTI/EPA/FIA/F1

– Észbontók azok a rekordok, amelyeket Michael felállított – szögezte le a vb-címvédő, aki elmondta, optimista, mert Montreal mellett természetesen a magyar pálya az egyik kedvence, hiszen itt rendre jól megy neki a versenyzés. – Ugyanakkor a Red Bullok elég erősek szoktak lenni a Hungaroringen, szóval nem lesz egyszerű dolgunk – jegyezte meg Hamilton, aki 85 futamgyőzelemnél tart az F1-ben, és már csak hat hiányzik neki ahhoz, hogy beállítsa Schumacher sokáig megdönthetetlennek hitt 91 sikerből álló csúcsát.

Bár a koronavírus-járvány miatt idén a Magyar Nagydíj is zárt kapus, így a megszokott csütörtöki szurkolói nap is csak emlék, s a média jelenlétét is erősen korlátozták, tegnap azért már beindult az élet a Hungaroringen. A Williams-istálló bejelentette, hogy a jövő évi szezonnak is a jelenlegi két versenyzőjével, George Russell-lel és Nicholas Latifivel vág neki. Ezzel az is kiderült, hogy a Mercedes által támogatott Russell a felröppent hírek dacára mégsem kerül a konstruktőri vb-címvédő alakulathoz. A 22 éves, nagy ígéret brit pilótától az is komoly teljesítmény, hogy pókerarccal ki tudta mondani, nem csalódott. A történtek azt erősítik, hogy Hamiltonnak Bottas marad a csapatársa, a Mercedes nem cseréli le a finnt.

Egyre valószínűbbnek tűnik az is, hogy a négyszeres világbajnok Vettel – aki a szezon végén nem önszántából távozik a Ferraritól – az Aston Martinná átalakuló Racing Pointhoz megy, és onnan Sergio Pérezt szorítja ki. A mexikóinak ugyan élő szerződése van, így jelentős „bánatpénzt” kap, és akár még találhat is magának új csapatot. A jól értesültek szerint a Haasnál vagy az Alfa Romeónál köthet ki, persze ez csak találgatás, de ezek miatt is nagy a pezsgés a Formula–1-ben. Ma pedig az aszfalton is beindul az élet.

Mogyoródi műsor

A Magyar Nagydíjon ma 11 órakor kezdik az első, 15 órakor a második szabadedzést. Szombaton 12 órakor indul a harmadik szabadedzés, az időmérő pedig 15 órakor. A hetvenkörös futamot vasárnap 15.10-kor rendezik. A közmédia sportcsatornája minden fontos történést élőben közvetít a pályáról, így a Formula–1 történései mellett a Formula–2-esek és a Formula–3-asok versenyeit, időmérő edzését is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.