Hamilton a Spanyol Nagydíjon is rajt-cél győzelmet aratott

Lewis Hamilton tovább száguld a hetedik világbajnoki címe felé. A Mercedes brit pilótája a Spanyol Nagydíjon is rajt-cél győzelmet aratott. A Mercedes kettős sikerét megakadályozta Max Verstappen, aki Valtteri Bottast megelőzve második lett. Barcelonában sem támadt fel a Ferrari, Leclerc motorhiba miatt feladta a versenyt, Vettel csak hetedik lett.

Magyar Nemzet
2020. 08. 16. 16:45
HAMILTON, Lewis
Lewis Hamilton megállíthatatlan Fotó: Josep Lago Forrás: MTI/AP/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Spanyol Nagydíjon visszaállt a Mercedes hegemóniája, az ebben évben inkább két „fekete nyíl” simán az első két helyen végzett az időmérőn. A címvédő indult a pole pozícióból, Bottas mögött a második sorból (holland, Red Bull) és Sergio Perez (mexikói, Racing Point) rajtolt, a harmadikban pedig a másik Racing Point-, valamint Red Bull-autó, a kanadai Lance Stroll és thaiföldi Alexander Albon következett. A Ferrari sorsa ezúttal is már az időmérőn eldőlt, Charles Leclerc a 9., Sebastian Vettel pedig csupán a 11. csíkról vághatott neki a versenynek.

Hamilton jól elkapta a rajtot, a csapattása, Valtteri Bottas viszont beragadt, nemcsak a mindig rámenős Verstappen, de még Lance Stroll (kanadai, Racing Point) is elment mellette.

Az első két körben tilos a DRS-szárny használata, ezért akkor Bottasnak lényegében esélye sem volt, hogy Hamilton és Verstappen nyomába eredjen. Több próbálkozás után végül az 5. körben tudta kielőzni Strollt, de ekkor Hamilton mögött már 3.7, Verstappen mögött pedig 1.3 mp volt a hátránya.

Lewis Hamilton megállíthatatlan
Fotó: Josep Lago/MTI/AP/AFP

Hamilton az élen nem diktált gyilkos tempót, a 66 körös verseny negyedénél, 16 kör után mégis már majdnem 5 mp-re nőtt az előnye. Ez már elegendő volt ahhoz, hogy a kerékcserét tervezgesse.

A rádióközvetítésből hallhattuk, hogy Verstappen veszekedett a Red Bull vezetőivel. Többször, egyre ingerültebben panaszkodott a gumi minőségére, okkal, már 8 mp fölé nőtt a hátránya Hamiltonnal szemben. Végül a 22. körben állt ki – hamarabb, mint a két Mercedes.

A 24. körben aztán a két Mercedes is kihajtott a bokszutcába, Hamilton autójának a bal hátsó kerekével sokáig bíbelődtek a szerelők, így vesztett durván 2 mp-et, de így is az élre áll vissza.

A verseny felénél Hamilton, Verstappen, Bottas, Stroll, Pérez, Leclerc, Vettel, Ricciardo volt a sorrend az élen, tehát a két Ferrari feljebb tudott jönni. Amikor aztán a maranellói istállónál kezdhettek volna reménykedni, Leclerc autója motorprobléma megállt a pályán. Aztán elindult, de a monacói pilóta kihajtott a bokszba, s nem is tért vissza onnan. Leclerc volt az első kieső a Spanyol Nagydíjon. Később a Ferrari azt közölte, hogy az egyik kerékvető okozta a meghibásodást.

Izgalmat az jelentett, hogy sötét fellegek kezdtek gyülekezni, az előrejelzés azt ígérte, hogy az 50. kör környékén leszakad az ég. Verstappen kiállt a második kerékcserére, a két Mercedes viszont kivárt, folyamatosan a leggyorsabb köröket futották, s Bottas így előzés nélkül feljött a második helyre.

Aztán Bottas is rászánta magát a cserére, a közelgő esőre tekintettel lágy gumikat kapott, s Verstappen mögött több mint 6 mp volt a hátránya. Hamilton felülbírálta a csapatutasítást, s mert úgy érezte, jól megy az autó, halogatta a cserét. Az 51. körben állt ki, s úgy jött vissza, hogy majdnem 10 mp megmaradt az előnyéből az élen. A verseny lényegében ekkor eldőlt.

Az eső okozhatott volna kavarodást, de a felhők csak ráijesztettek a versenyre, egy csöpp sem esett. A hajrában Vettel hátracsúszott a hetedik helyre, a Ferrari tehát újabb kudarcot könyvelhet el.

Lewis Hamilton pályafutása 88. futamgyőzelmével bezzeg száguld tovább a hetedik világbajnoki címe felé. Már csak három elsőségre van rekordjától, amit 91 győzelemmel tart a legendás német pilóta. A brit előnye 37 pontra nőtt Verstappen előtt.

A Spanyol Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes), 2. Max Verstappen (holland, Red Bull-Honda) 24.177 mp hátrány, 3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 44.752 mp h., 4. Lance Stroll (kanadai, Racing Point-Mercedes) 1 kör h., 5. Sergio Pérez (venezuelai, Racing Point-Mercedes) 1 kör h., 6. Carlos Sainz (spanyol, McLaren-Renault) 1 kör h.

A világbajnoki pontverseny állása: 1. Hamilton 132 pont, 2. Verstappen 95, 3. Bottas 89, 4. Charles Leclers (monacói, Ferrari) 45, 5. Stroll 40, 6. Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull-Honda) 40.

A konstruktőrök versenye: 1. Mercedes 221, 2. Red Bull 135, 3. McLaren-Renault 62, 4. Racing Point-Mercedes 57, 5. Ferrari 55, 6. Renault 36.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.