Hosszú Katinka bevállalta a brutális olimpiai programot

Kihirdette a magyar úszók olimpiai csapatát Sós Csaba szövetségi kapitány. Hosszú Katinka bevállalós tokiói programot állított össze, négy számban indul, amivel ő a nyílt vízi úszókkal együtt a 38 indulónk között a rekorder. Klasszisunk nem mondott le Kapás Boglárka felségterületéről, a 200 pillangóról régi barátnője, Jakabos Zsuzsanna javára sem. Milák Kristóf az olimpián nem kalandozik, a biztosra megy.

2021. 06. 21. 16:39
HOSSZ Katinka
Budapest, 2021. május 17. A gyõztes Hosszú Katinka a nõi 400 méteres vegyesúszás döntõje után a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 17-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az magától értetődő volt, hogy két fő számában, 200 és 400 vegyesen elindul a tokiói olimpián. A nagy kérdést az jelentette, hogy ezek mellé hozzátesz-e még valamit, és bár inkább az tűnt valószínűnek, hogy nem, a háromszoros olimpiai bajnok meglepetést okozott azzal, hogy négy számban indul Tokióban.

A riói olimpián a két vegyes szám mellett 100 háton szerzett arany-, 200 háton pedig ezüstérmet, de ez az úszásnem sem korábban, sem később nem volt meghatározó a pályafutásában. Az első nagymedencés világversenyen, háton szerzett érmét a 2014-es Eb-n érte el, amikor már Shane Tusup volt az edzője, a legutóbbit pedig a 2017-es vb-n, amikor még Shane Tusup volt az edzője. Abban, hogy Hosszú a háttal komolyabban próbálkozott, vélhetően nagy szerepe volt a korábbi hátúszó exférjének.

Habár Tokióra volt indulásra feljogosító ideje Hosszúnak 200 háton, nem tűnt valószínűnek, hogy vállalja is a szereplést. Mégis vállalta, így a kétszeres Eb-bronzérmes Burián Katalin mellett ő lesz a másik magyar a rajtlistán, az ugyancsak olimpiai A szinttel rendelkező Szabó-Feltóthy Eszter viszont lemarad a tokiói járatról Hosszú döntése után.

Csaknem így járt is, aki a 200 pillangó ranglistáján volt a harmadik magyar A szintes, de ugye csak ketten indulhatnak. A világbajnoki és Európa-bajnoki címvédő helye biztos volt, Jakabos régi barátnője, Hosszú döntésére várt. A 32 éves klasszis annak ellenére vállalta be a 200 pillangót is, hogy a szám középdöntőjére és döntőjére ugyanazon a napon kerül sor Tokióban, mint a 200 vegyes selejtezőire. Az mindenképpen biztató, hogy Hosszú érez magában annyi erőt, hogy a zsúfolt program nem zavarta.

Jakabos így viszont egyéni számban nem indul az olimpián, de a 4×200-as női gyorsváltó tagjaként ő legalább ott lehet Tokióban. Az is kiderült, hogy a májusi Európa-bajnokságon a számokat halmozó ígéretéhez híven az olimpián csak a biztosra megy, azaz mindössze 100 és 200 pillangón indul el, utóbbiban pedig megkérdőjelezhetetlen aranyesélyes világcsúcstartóként.

– A csapat derékhadát az A szintesek teszik ki, örvendetesen sokan teljesítették a biztos induláshoz szükséges kritériumot – fogalmazott Sós Csaba szövetségi kapitány a Magyar Úszószövetség közleményében. – Hogy akiket régen B szintesként emlegettünk, azok indulhatnak-e, ez csak június 30-án dől el. Most ugyanis ezt meghívásos időként határozza meg a szabály, azaz a nemzetközi szövetségen múlik, hogy meghívja-e az adott versenyzőt Tokióba. Korábban ez azért automatizmus volt, most azonban kérdés, hogy a buborékolimpián a szigorú intézkedések, a résztvevői létszám visszaszorítása miatt esetleg húznak-e a kereten. Azaz még nem mondhatjuk biztosra, hogy ez az abszolút végleges névsor, csak reménykedünk benne.

A magyar úszócsapat várható névsora ide kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.