A magyarok taroltak az úszó Eb-n, Hosszú Katinka a magyar úszósport 1000. érmét szerezte

Hosszú Katinka arany-, Jakabos Zsuzsanna pedig bronzérmet nyert 200 méter pillangón, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú 100 méter vegyesen is diadalmaskodott a rövidpályás Európa-bajnokságon.

Forrás: MTI2019. 12. 06. 19:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A délelőtti előfutamból Jakabos egyéni legjobbját fél másodperccel megközelítve 2:04.97 perccel az első, míg Hosszú 2:05.14-gyel a második helyen ment tovább.

A rajt után a két magyar gyakorlatilag fej fej mellett úszott egymás mellett, féltávnál viszont az olasz Ilaria Bianchi vezetett, és 150 méternél egy testhossz előnye volt. Hosszú ugyanakkor elképesztő hajrába kezdett, amivel maga mögé utasította riválisát.

A háromszoros olimpiai bajnok – aki még a 100 méter vegyes döntőjében is érdekelt – 2:03.21 perces idővel csapott célba, míg a győriek úszója 2:05.00-val érintette a falat.

A 30 éves Hosszú 18. elsőségét gyűjtötte be a 25 méteres kontinensviadalokon.

Az Eb szerdai nyitónapján Hosszú aranyat, Jakabos ezüstöt szerzett 400 méter vegyesen.

Eredmények:

női 200 m pillangó, Európa-bajnok:

2:03.21 perc

2. Ilaria Bianchi (Olaszország) 2:04.20

3. 2:05.00

Hosszú Katinka aranyérmes 100 méter vegyesen is

A csütörtöki előfutamok során ugyan még csak a második időt úszta, az elődöntőből viszont már az első helyen jutott tovább a magyar kiválóság, akinek a 200 méter pillangó döntője után – mely során nagy hátrányt ledolgozva, óriási hajrával diadalmaskodott – nagyjából negyven perce volt a regenerációra.

Hosszú a dobogó felső fokáról a Himnusz után rögtön távozott, hiszen következett a vegyesúszás sprintszáma, ahol a háromszoros olimpiai bajnok rendkívül szoros csatában 57.36 másodperces idővel védte meg címét.

A 30 éves Hosszú a magyar úszósport történetének 1000. érmét szerezte felnőtt- és utánpótlás-világversenyeket együttvéve, és ez volt pályafutása 19. elsősége a 25 méteres kontinensviadalokon, amivel beérte az örökrangsor élén Cseh Lászlót.

„Megmondom őszintén, ez volt a taktika. Tudtam, hogy az olasz be fog kezdeni, ugyanakkor ő ennél hamarabb meg szokott halni. Az utolsó pillanatokra hagytam a hajrát, nagyon meg kellett nyomnom az utolsó víz alatti szakaszt, de azért még így is maradt bennem a száz vegyes miatt” – elemezte az MTI-nek először a 200 méter pillangó fináléját Hosszú, akinek nagyjából negyven perce volt a két döntő között.

„Nekem szerencsére ez elég, volt időm levezetni, az ISL-ben például van, hogy negyedóránként kell úszni, és nekem jobb, ha a száz vegyes előtt van egy szám, hiszen alapvetően nem vagyok sprinter” – tette hozzá.

Hosszú a jubileumi ezredik magyar éremmel kapcsolatban megjegyezte, a pillangó eredményhirdetése közben Jakabos Zsuzsanna súgta meg neki, hogy „rajta áll, vagy bukik a dolog”. Megjegyezte, kizárólag az aranyban gondolkodott, hiszen „úgy a szép az ezredik.”

Hosszú Katinka nyakában a magyar úszósport 1000. érmével
Fotó: MTI

Eredmények:

női 100 m vegyes, Európa-bajnok:

HOSSZÚ KATINKA 57.36 másodperc

3. Marija Kamenyeva (Oroszország) 57.59

3. Jenna Laukkanen (Finnország) 58.62

Lobanovszkij Maxim bronzérmes 50 méter gyorson

A döntőben a magyar versenyző jól kapta el a rajtot, s 20.76-os idővel csapott célba, ezzel jócskán megdöntötte saját, 21.06-os országos csúcsát. Lobanovszkij pályafutása első érmét nyerte világversenyen.

Eredmények:

férfi 50 m gyors, Európa-bajnok:

Vlagyimir Morozov (Oroszország) 20.40 másodperc

2. Florent Manaudou (Franciaország) 20.66

3. LOBANOVSZKIJ MAXIM 20.76

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.