Hosszú világcsúcsközeli idővel a középdöntőben

Hosszú Katinka szédületes idővel, messze a világ idei legjobbjával jutott középdöntőbe Kvangdzsuban, a 18. vizes világbajnokságon a 200 méteres női vegyes úszásban.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 21. 8:47
HOSSZ Katinka
Hangcsou, 2018. december 11. Hosszú Katinka a 400 méter vegyesúszás elõfutamában a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon 2018. december 11-én. MTI/EPA/Roman Pilipej Fotó: Roman Pilipej
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

szédületes idővel, messze a világ idei legjobbjával jutott középdöntőbe Kvangdzsuban, a 18. vizes világbajnokságon a 200 méteres női vegyes úszásban.

Hát ezt is megértük, végre elkezdődtek a medencés úszás versenyei a kvangdzsui 18. vizes világbajnokságon. Természetesen vasárnap délelőtt még csak az első napi számok előfutamaival, a Nambu egyetem ötezres uszodájában. Megjegyzem, a csarnok erősen emlékeztet – belülről – a Duna Arénára, azaz a célnak tökéletesen megfelelő, funkcionális, egyszersmind grandiózus építmény.

Nagyjából úgy, mint minden Dél-Koreában, ebben a hazánkkal körülbelül azonos területű, de 51 milliós – tehát a magyarországinál több mint ötszörte nagyobb népsűrűségű – országban.

Az első szám, a 200 méter női vegyes mindjárt magyar aranyesélyt ígér, sőt, esélynél sokkal többet. Bizonyosságot. Bár az idényre szóló világranglistát a japán Jui Ohasi vezeti, de a 23 éves hölgy még tavaly ősszel úszta 2:08.16 perces idejét, Hosszú Katinka pedig pár hete a maga 2:08.28-át. Nem, mintha bármi jelentősége is volna, de a mezőny két legrutinosabb tagja Hosszú és a háromszoros olimpiai bajnoknő május 3-án, honfitársnője kereken egy hónappal korábban töltötte be a harmincat.

Előfutamukban Hosszú kilőtt a rajttól, ötvennél már majdnem egy testhossz előnye volt, de háton a kínai olimpiai bajnoknő Je Si-ven megelőzte! Mellen helyreállt a világ rendje, gyorson pedig úgy húzott el bajnoknőnk a kínaitól, ahogy csak akart. Ideje 2:07.02 perc, Jakabos 2:13.29-cel hatodik lett futamában. Hosszú ideje a világ idei legjobbja, minden idők hetedik leggyorsabb 200 méter vegyese, sőt, egy másodpercen belül van saját világcsúcsától. Ebből még akár világrekord is lehet este!

Kíváncsiak voltunk Ohasira az utolsó, negyedik futamban, de nem ő nyert, hanem a kanadai Sydney Pickrem, Hosszúénál több mint három másodperccel gyengébb idővel, a brit O'Connor lett a második, Ohasi a harmadik.

Katinka nem nyilatkozott („Majd a döntő után!”, mondta, miközben elviharzott), Jakabos pedig, aki 17. lett összesítésben, azaz egy hellyel csúszott ki a középdöntőből, nem volt elkeseredve. „Jó időt úsztam, az utolsó napon lesz még a 400 méter vegyes, közte meg a váltók, nem fogok unatkozni” – mondta a győri úszó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.