Jön a kupaspecialisták párbaja az Európa-liga döntőjében!

Mintegy felvezetve a vasárnapi, lisszaboni Bayern München–Paris Saint-Germain Bajnokok Ligája-döntőt, ma este Kölnben rendezik meg a második számú európai labdarúgó-kupasorozat, az Európa-liga fináléját a Sevilla és az Internazionale között.

2020. 08. 21. 7:18
Lukaku Inter
Soccer Football - Europa League - Semi Final - Inter Milan v Shakhtar Donetsk - Merkur Spiel-Arena, Dusseldorf, Germany - August 17, 2020 Inter Milan's Romelu Lukaku celebrates scoring their fifth goal, as play resumes behind closed doors following the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) Sascha Steinbach/Pool via REUTERS - RC2WFI9PYOS6 Fotó: Sascha Steinbach Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sevilla az Európa-liga „specialistája”, hiszen az spanyol csapat ötödször jutott be a döntőbe, és páratlan bravúrral mind az ötször elhódította a trófeát! 2006-ban 4-0-ra kiütötte a Middlesbrough-t, 2007-ben 2-2 után 11-esekkel 3-1-re nyert az Espanyol ellen, a múlt évtizedben pedig volt egy nagy triplázása, 2014-ben a Benficát is 11-esekkel verte – 0-0 után 4-2-re –, míg 2015-ben a Dnyipro ellen 3-2-re, 2016-ban a Liverpool ellen 3-1-re nyert a rendes játékidőben. De az Internek is szép emlékei vannak a második számú európai kupasorozatról, amelyet 2009-ig UEFA-kupának hívtak. A milánóiak ebben az időszakban jutottak el négyszer a döntőig, és háromszor haza is vihették a kupát. 1991-ben az AS Romát két mérkőzésen (2-0, 0-1), 1994-ben a Salzburgot ugyancsak két meccsen (1-0, 1-0) gyűrték le, 1998-ban pedig a Laziót 3-0-ra győzték le, azóta dől el egy meccsen a kupa sorsa. 1997-ben még a régi lebonyolítás szerint zajlott a kupa, és akkor a Schalke elleni finálét elbukták (0-1, 1-0, 11-esekkel: 1-4).

Tavaly ősszel a Sevilla a 48 csapatos főtáblán kezdett az Európa-ligában, míg az Internazionale a Bajnokok Ligájában szerepelt, s az F csoportban a Barcelona és a Dortmund mögött harmadikként zárva került át a második számú kupasorozat egyenes kieséses szakaszába. A Sevilla nyolc győzelem és két döntetlen mellett egyszer kapott ki a csoportkör utolsó fordulójában, már biztos továbbjutóként az APOEL vendégeként 1-0-ra. A legnehezebben a 32 között a CFR Clujt búcsúztatta, a kolozsvári csapatot – még a koronavírus-járvány miatti leállás előtt – két döntetlennel, idegenben szerzett góllal múlta felül (1-1, 0-0). A folytatásban az AS Romát (2-0), a Wolverhamptont (1-0) és a Manchester Unitedet (2-1) ejtette ki.

Az Internazionale a Ludogorecet (2-0, 2-1), a Getafét (2-0), a Leverkusent (2-1) és a Sahtar Donyecket (5-0) búcsúztatta, vagyis az Európa-ligában mind az öt találkozóját megnyerte, az elődöntőben pedig igazán lehengerlő volt az ukránok ellen egyránt két gólt szerző Lautaro Martinez és Romelu Lukaku vezérletével. A mai finálé egyik kulcsjátékosa Lukaku lehet, aki tehát a Sahtar ellen is betalált, így sorozatban már tíz Európa-liga mérkőzésén szerzett gólt! Igaz, a széria első felét még az Evertonban játszotta a 2014/15-ös kiírásban. Meglepő lehet, de az Internazionale és a Sevilla még soha nem találkozott egymással az európai kupákban.

Romelu Lukaku jó formában várja a mai döntőt
Fotó: Sascha Steinbach/Reuters

A Bajnokok Ligája-részvétel ezúttal nem lesz tétje a találkozónak, mivel azt mindkét gárda kiharcolta már hazája bajnokságában, ugyanakkor a győztes ott lesz az Európai Szuperkupáért kiírt összecsapáson, amelyet szeptember 24-én a budapesti Puskás Arénában rendeznek meg.

Európa-liga, döntő: Sevilla–Internazionale, Köln, péntek 21.00 (tv: Sport 1)

Várható kezdőcsapatok:

Sevilla: Bounou – Navas, Koundé, Diego Carlos, Reguilón – Banega, Fernando, Jordán – Suso, En-Nesyri, Ocampos.

Internazionale: Handanovic – Godín, De Vrij, Bastoni – D'Ambrosio, Barella, Brozovic – Gagliardini, Young – Martínez, Lukaku.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.