Két kvóta és más semmi

A férfiak és a nők kapitánya is egyértelműen fogalmazott az öttusa Európa-bajnokság előtt: az olimpiai szereplésre feljogosító kvótát és érmet vártak a versenyzőktől az angliai Bathban zajlott kontinensviadalon. Kvóta lett, kettő is, az éremmel és a jó szerepléssel viszont adósak maradtak öttusázóink. A férfiak versenyében Demeter Bence a 7., a nőknél Kovács Sarolta a 13. helyen végzett, így indulhat a 2020-as tokiói olimpián.

2019. 08. 12. 10:57
DEMETER Bence
A székesfehérvári versenyző lemarad Tokióról Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégére hagyták a legnagyobb érdeklődéssel várt számokat, a férfiak és a nők hagyományos versenyét az angliai Bathban rendezett öttusa Európa-bajnokságon. Demeter Bence remekül tartotta magát, a kombinált szám előtt a hetedik helyen állt. A többiek, Regős Gergely és Kasza Róbert lassan lemorzsolódtak az élbolytól, sőt a középmezőnytől is. Regős és Marosi gyengén vívott, a rutinos Kasza reményei a lovaglásban szálltak el. Maradt tehát a 2012-es szófiai Eb bronzérmese, aki a kombinált számot a hetedik, olimpiai kvótát érő helyről kezdhette, és meg is tartotta ezt a pozíciót a verseny végéig. Szombat este megszerezte a magyar öttusasport első tokiói kvótáját.

„Lehet, hogy éppen azért sikerült, mert soha nem inogtam meg, hittem az olimpiai szereplésben. A tavaszi lábműtétem után egyre jobban mentek az edzések, így bizakodó voltam az Európa-bajnokság előtt. Ha nincs ennyi verőhibám a lovaspályán, talán az éremért is küzdhettem volna” – nyilatkozta a székesfehérvári versenyző. Regős a 26., Marosi a 28., Kasza a 29. helyen fejezte be az egyéni versenyt, amelyet az angol James Cooke nyert meg. Csapatban a házigazda angolok diadalmaskodtak, a magyarok az ötödik helyen zártak.

A székesfehérvári versenyző nem ingott meg
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Vasárnap rendezték a nők döntőjét, amelyen a selejtezőben megsérült Földházi Zsófián kívül mindhárom magyar, Kovács Sarolta, Guzi Blanka és képviseltette magát. Gyorsan kiderült, hogy Kovács az egyetlen, akinek maradt esélye az olimpiai kvalifikációra, a lovaglás kirostálta a másik két fiatalt. Kovács a hetedik helyen várta a zárószámot, végül rontott, a tizenharmadik lett. De mivel az Eb-t a világkupadöntő győztese, a litván Laura Asadauskaite nyerte, s egy nemzetből itt csak egy versenyző szerezhetett olimpiai kvótát, így Kovács is örülhet a tokiói kvalifikációnak. Gulyás a 19., Guzi a 29. helyen végzett. A csapatverseny angol győzelemmel zárult, a magyar csapat a hetedik helyen fejezte be az Eb-t.

Legközelebb szeptemberben a budapesti világbajnokságon lehet szerezni kvalifikációt a jövő évi olimpiára.

Még egy-egy hely kiadó a magyar csapatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.