Lewis Hamilton esete a safety carral

Senki nem vitatja Lewis Hamilton nagyságát, ám ahogy tegnap diadalmaskodott a Formula–1-es Brit Nagydíjon, Silverstone-ban, ahhoz a szerencsének is köze volt.

Ch. Gáll András
2019. 07. 15. 11:34
Formula One F1- British Grand Prix
Lobog a Union Jack, győzött a világbajnok Fotó: Matthew Childs Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki nem vitatja nagyságát, ám ahogy tegnap diadalmaskodott a Formula–1-es Brit Nagydíjon, Silverstone-ban, ahhoz a szerencsének is köze volt. A huszadik körben történt, hogy Antonio Giovinazzi kicsúszása miatt a pályára küldték a safety cart. A Mercedes világbajnoki címvédője ezzel nyert egy ingyen – azaz időveszteség nélküli – kerékcserét, és meg tudta tartani az első helyet, ahol Bottas kiállása miatt haladt, amit pedig elvesztett volna akkor, ha nincs a biztonsági autós incidens. Ettől kezdve nem volt másra szüksége a britnek, mint végigmenni a 82 körön, és ezt rutinosan meg is tette, s mivel a leggyorsabb körért járó egy pontot is begyűjtötte, 36 pontosra növelte előnyét a pontverseny élén.

Lobog a Union Jack, győzött a világbajnok
Fotó: Reuters

Az lehet, hogy Hamilton nyerte a versenyt, de a show-t Charles Leclerc és lélegzetelállító párharca vitte el. A két 21 éves fiatalember – akik között mindössze 16 nap van – hatalmas küzdelmet vívott, a monacói nem engedte megelőzni magát, és ezért ki is érdemelte a nap embere címet. Verstappennek nem volt szerencséje; a 38. körben a hátulról érkező Sebastian Vettel szinte felöklelte, mindkettejük kocsija megsérült, a holland csak ötödik lett, a 10 másodperces büntetéssel sújtott négyszeres világbajnok pedig tizenötödikként kocogott a célba. Győzelmével – ami nyolcvanadik Formula–1-es futamelsősége volt, és a hatodik Silverstone-ban – Hamilton kezd elhúzni. Bottas a pole pozícióból kezdte a tegnapi versenyt, amelynek megnyerése – ahogy előzetesen el is mondta – számára élet-halál kérdése volt.

Azért reméljük, nem ragadtatja magát végzetes lépésre a finn…

Brit Nagydíj, Silverstone: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:21:08.452 óra, 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 24.928 mp hátrány, 3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 30.117 mp h., 4. Pierre Gasly (francia, Red Bull-Honda) 34.692 mp h., 5. Max Verstappen (holland, Red Bull-Honda) 39.458 mp h., 6. Carlos Sainz Jr. (spanyol, McLaren-Renault) 53.639 mp h.

A Formula–1-es vb-pontverseny állása: 1. Hamilton 197 pont, 2. Bottas 166, 3. Verstappen 126, 4. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 123, 5. Leclerc 105, 6. Gasly 43. A márkák pontversenye: 1. Mercedes 363, 2. Ferrari 228, 3. Red Bull 169.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.