Lionel Messi hamis kilences lesz Koeman Barcelonájában

Klasszikus center nélkül játszott a Barcelona az Elche ellen szombaton az évről évre megrendezett Joan Gamper-kupa mérkőzésen. Ronald Koeman a Barca nyáron kinevezett új vezetőedzője lemondott Luis Suárezről, így vérbeli befejező csatár híján Lionel Messi volt a modern futballban hamis kilencesnek nevezett támadó.

Szilágyi
2020. 09. 20. 11:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

univerzális klasszis, a támadósor bármelyik posztján feltalálja magát. Frank Rijkaard, Pep Guardiola, Luis Enrique, Ernesto Valverde és Quique Sétien Barcelonájában is kihagyhatatlan volt. Kezdetben Eto'o és Ronaldinho, majd Eto'o és Henry mellett ő volt a csatársor harmadik láncszeme. Később jött Luis Suárez és Neymar , s velük alkotta a csatársort. Párizsba igazolása után Valverde Suárezzel párban használta a 4-4-2-es hadrendben, ez is működött egy ideig. A legutóbbi a Barcelona szempontjából teljes kudarccal végződő szezonban is az uruguayi csatárral együtt támadta az ellenfél kapuját.

Lionel Messi új poszton lehet a Barcelona segítségére
Fotó: Joan Monfort / MTI/AP

Nyáron, a Bayern elleni megsemmisítő 8-2-es vereség után új időszámítás kezdődött a Camp Nou-ban, a Sétient váltó Ronald Koeman nem csinált titkot abból, hogy nem számít Suárezre, ezt azonnal közölte is az érintettel. Azóta hiába nézett körbe a Barcelona az átigazolási piacon, és próbálta magához édesgetni a Manchester Unitednél megégett, azóta Lyonban kivirágzott holland csatárt, Memphis Depayt, az üzlet még nem köttetett meg. Többek között ez lehetett az oka annak, hogy Koeman „újra gondolta” a Barca támadósorának összetételét, és különös lépésre szánta rá magát.

Az Elche elleni szombati Joan Gamper-kupamérkőzésen Messit tolta fel a kilences pozícióba, ő lett volna a befejező csatár. Harminchárom évig jól elvolt Messi a hamis kilences poszt nélkül, pályafutása utolsó barcelonai idényében kénytelen hozzászokni egy újabb taktikai hadrendhez. Messi ugyanis a szó klasszikus értelmében véve nem ék, többször bebizonyosodott, hogy két poszton érzi igazán jól magát. Visszavontan, irányítóként vagy a szélről indulva, befelé cselezve a leginkább veszélyes.

Nehezen lehet értelmezni Ronald Koeman taktikai újítását, tegyük hozzá, klasszikus center híján nem volt más választása, mint egy „hamis kilencest” kreálni. Messi nyilván ezt a feladatot is megoldja majd, az Elche ellen helyzetek garmadáját dolgozta ki a Barcelona, Griezmann góljával már a 2. percben megszerezte a vezetést, de több gólt nem szerzett. A francia világbajnok mellett a Bayernből visszatért Philippe Coutinho és Ansu Fati játszott középen a támadó szekcióban, Messi pedig elől. Íme a Koeman-féle Barcelona kezdőcsapata: Neto – S. Roberto, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Busquets (Pjanic, 63.), F. de Jong – Griezmann (Trincao, 64.), Coutinho (Pedri, 79.), Ansu Fati (O. Dembélé, 63.) – Messi.

Megjósolhatatlan, vajon meddig ragaszkodik Koeman ehhez a felálláshoz, netán attól teszi függővé a változtatást, hogy sikerül-e megfelelő minőségű középcsatárt igazolnia. Amíg marad a jelenlegi keret, Messi lesz a hamis kilences. Harminchárom évesen is lehet újat tanulni.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.