Lionel Messi hatodszor nyert

Lionel Messi számtalan rekordját megtoldotta eggyel: hatodszor vehette át a France Football magazin 1956-ban alapított díját, az adott évben Európa legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát. Korábban 2009-ben, 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2015-ben kapta meg a futball legrangosabb egyéni elismerését.

2019. 12. 02. 22:22
Ballon d'Or 2019
Lionel Messi adott muníciót a rá szavazóknak és a mellette érvelőknek Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hetek óta suttogták, és igaz is lett: tegnap este a párizsi Chatelet Színházban a France Football gáláján vehette át az Aranylabdát. Ez már a hatodik lesz a vitrinben, ennyiszer még soha senki nem érdemelte ki a labdarúgás történetének legrangosabb egyéni trófeáját, amelyet hatvannegyedszer adtak át.

Az argentin eddig ötöt nyert, akárcsak az évtized másik kiemelkedő egyénisége, és most eggyel megelőzte a portugált. Tavalyig kettejükön kívül nem is vehette át más 2008-tól kezdve, egy éve a horvát szakította meg a párharcot, mint most kiderült, átmenetileg.

Persze sokan vitatták a gála előtt, hogy Messi rászolgált-e a rekordot jelentő hatodik Aranylabdára, hiszen „csak” spanyol bajnokságot, spanyol és európai gólkirályi címet nyert, utóbbi miatt újabb Aranycipővel gazdagodott a trófea gyűjteménye.

Lionel Messi adott muníciót a rá szavazóknak és a mellette érvelőknek
Fotó: MTI

Ezzel szemben a holland óriási idényt zárt a BL-győztes Liverpool vezéregyéniségeként – most mégis meg kellett elégednie a második hellyel. A Pool korábbi legendája, Steve Gerard például azt nyilatkozta a hét végén, hogy ha minden idők legjobbját kell díjazni, akkor ő is Messire szavazna, de 2019 legjobbja Virgil van Dijk.

Mindenesetre Messi egy nappal a gála előtt ellátta munícióval a mellette érvelőket. A madridi rangadón vasárnap az Atlético rengeteg helyzetet dolgozott ki, ám egyikből sem született gól, majd a hajrában lecsapott a végzet. Természetesen Lionel Messi formájában.

A 86. percben jobbról indulva befűzött két madridi védőt, kényszerítőzött Luis Suárezzel, majd a visszakapott labdát futtából, 17 méterről a jobb alsó sarokba lőtte. Ez így leírva roppant egyszerű, ám a valóságban több világklasszis megoldást magában foglalt. Messi két csele, majd Suárez hajszálpontos, nagyon finom passza mind igazi mestermunka volt. Ahogyan a Mundo Deportivo írta, csak olyan történt, amire mindenki számíthatott, de úgy történt, hogy nem lehetett megakadályozni. Ez egybevág azzal, amit az Atlético mexikói középpályása, Hector Herrera nyilatkozott az AS-nek:

– Egyszerűen lehetetlen Messit kilencven percen keresztül megállítani, ha a pályán van, ő adja a különbséget a két csapat között. Nagyon sokáig mi voltunk a főszereplők, jól is játszottunk. Mindennel elégedettek lehetünk, csak az eredménnyel nem. Csapatként jó teljesítményt nyújtottunk, de ha Messi ellen játszol, olykor nem tudsz mit tenni.

A párizsi gálán az Aranylabdán kívül még három kategóriában hirdettek győztest. Az idén a legjobb fiatal futballista a kontinensen a 20 éves holland Matthijs de Ligt lett, aki az előző idényben az Ajaxszal robbant be, és a nyáron szerződött a Juventushoz. A legjobb kapusnak járó Lev Jasin-díjat a Liverpool játékosa, a brazil Alisson vehette át, a barcelonai Marc-André ter Stegent és a Manchester City játékosát, Moraest megelőzve. A hölgyeknél a világ legjobbjára szavaztak, és a győztes az amerikai Reign FC labdarúgója, Megan Rapione lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.