Világbajnokunknak kell a téthelyzet az Eb-n az olimpia előtt

Hétfőtől vasárnapig Varsóban rendezik meg a birkózók Európa-bajnokságát, amelyen a tizenhat fős magyar válogatottban az olimpiai kvótával rendelkező, öt versenyzőnk közül három szőnyegre lép.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Birkózószövetség2021. 04. 18. 10:46
Lőrincz Tamás
Lőrincz Tamás Forrás: MBSZ/Martin Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel fővárosban kvótákat nem osztanak, azt már csak a május 6–9. közötti szófiai világkvalifikációs tornán lehet szerezni. Eddig öt magyar versenyző biztosította a helyét a tokiói ötkarikás játékokon: kötöttfogásban Korpási Bálint (67 kilogramm), (77 kg) és (87 kg), szabadfogásban Muszukajev Iszmail (65 kg), a nőknél pedig Sastin Marianna (62 kg). A három kötöttfogású sportoló közül csak a világbajnok Korpási nem indul a kontinensviadalon – mint ismert, ő hatalmas fogyással éppen egy hónappal ezelőtt, Budapesten kvalifikált a tokiói játékokra. Már javában készül az olimpiára, s legközelebb júniusban a törökországi nemzetközi versenyen birkózik két kiló súlyengedménnyel. A Lőrincz testvéreknek – az olimpiai ezüstérmes, világ- és háromszoros Európa-bajnok Tamásnak, valamint vb-2., Eb-győztes Viktornak – szüksége van az erőfelmérőre.

– Tamás a 2019-es, nur-szultani vb-aranyérme után mindössze két versenyen, Kubában és a tavaly szeptemberi felnőtt országos bajnokságon indult, szóval nagy szüksége van erre az Eb-re – mondta el Sike András szövetségi kapitány a magyar szövetség honlapján. – Fontos, hogy minél jobb eredményt érjen el, és újra átélje, milyen téthelyzetben küzdeni. Viktor térdét 2020 szeptemberében műtötték, majd a visszatérését követő héten elkapta a koronavírust – mindez sok volt egyszerre. Az év elején még nem tudott olyan formába lendülni, amilyenbe szerettük volna, ráadásul azóta sincs tökéletes állapotban.

Lőrincz Tamás hosszú idő után lép újra szőnyegre
Fotó: Magyar Birkozószövetség/Martin Gábor

Az Eb-n a szabadfogásúak mezőnyében ott lett volna a vb-bronzérmes Muszukajev Iszmail, de az oroszoktól honosított versenyző megfertőződött a koronavírussal. A nőknél indul a világbajnok Sastin Marianna, a kvótával nem rendelkező Európa-bajnok Barka Emese (57 kg) viszont kihagyja az Eb-t, ő a szófai olimpiai kvalifikációs versenyre készül.

A program szerint hétfőtől szerdáig a szabadfogásúak, szerdától péntekig a nők, péntektől vasárnapig pedig a kötöttfogásúak küzdenek majd a varsói szőnyegeken. A magyar válogatott szakvezetői visszafogottan várják az idei Európa-bajnokságot.

Dvorák László (szabadfogás): – Meglepetést bárki okozhat, ráadásul egész jó formában vannak a srácok. Úgy vélem, Ligeti Dánielnek ki kellett volna hagynia az Európa-bajnokságot – amiatt, mert érdekelt a május elején esedékes szófiai világkvalifikációs versenyen. De ő azt mondta, szerinte szüksége van erre a viadalra, szóval nem álltunk az útjába.

Ritter Árpád (nők): – Az olimpia ellenére kevés versenyző hagyja ki az Eb-t, szóval erős lesz a mezőny. Elindulnak azok a sportolók, akik szereztek már kvótát, és azok is, akik még nem – utóbbiak általában a megszokotthoz képest egy súlycsoporttal feljebb mérlegelnek. Összességében azt remélem, mindenki kihozza magából a legtöbbet. Akciódús birkózást várok, s azt szeretném látni, hogy küzdenek a lányaink.

Sike András (kötöttfogás): – Noha nem ez az év legfontosabb versenye, biztos, hogy jó mezőny lesz, mert az utóbbi, meglehetősen rendhagyó időszakban kevés eseményt rendeztek meg. Egy-két éremben reménykedem, ebből a csapatból szinte bárki felérhet a dobogóra.

A magyar Eb-csapat:

szabadfogás:

61 kg: Vilhelm Richárd (UTE), 70 kg: Antal Dániel (UTE), 74 kg: Vida Csaba (KTE), 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás)

nők:

55 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus), 57 kg: Galambos Ramóna (UTE), 62 kg: Sastin Marianna (Vasas), 75 kg: Németh Zsanett (UTE)

kötöttfogás:

60 kg: Andrási József (BHSE), 63 kg: Torba Erik (BHSE), 67 kg: Krasznai Máté (Csepel), 72 kg: Fritsch Róbert (Csepel), 77 kg: Lőrincz Tamás (BHSE), 82 kg: Szabó László (UTE), 87 kg: Lőrincz Viktor (BHSE), 97 kg: Kiss Balázs (BVSC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.