Marcus Rashford elegánsan és érzelemdúsan reagált a támadásokra

Marcus Rashford volt az egyik, aki az angol játékosok közül kihagyta a tizenegyest az Olaszország elleni Európa-bajnoki döntőben, és Anglia emiatt nem lett története során először Európa-bajnok. Őt és két társát azóta rengeteg rasszista támadás érte, súlyos fenyegetéseket kaptak, ő pedig a közösségi oldalán reagált ezekre, valamint a döntőben történtekre is.

Magyar Nemzet
2021. 07. 13. 13:15
Marcus Rashford mural covered with messages of support after it was defaced following the Euro 2020 Final between Italy and England
Soccer Football - Marcus Rashford mural covered with messages of support after it was defaced following the Euro 2020 Final between Italy and England - Withington, Manchester, Britain - July 13, 2021 A person is seen by a mural depicting England's Marcus Rashford covered with messages of support after it was defaced following the Euro 2020 Final between Italy and England Action Images via Reuters/Ed Sykes - UP1EH7D0MWF0C Fotó: Action Images via Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

az egész Európa-bajnokság, de különösen a döntő egyik tragikus hősévé vált. Bár jó szezon állt a háta mögött a Mancheser Uniteddal, Gareth Southgate szövetségi kapitány nemigen számolt vele, a fináléban pedig a hosszabbítás utolsó pillanataiban cserélte be, nyilvánvalóan a tizenegyesrúgásokra spekulálva. Ugyanígy járt Jadon Sancho, és bár valamivel korábban állt be, a kapitány őt is kijelölte az 1-1 után mindent eldöntő tizenegyesekre. Az eredmény közismert, a három fekete fiatalember elhibázta a maga lehetőségét, ezzel Anglia második lett és Olaszország ünnepelhette az Európa-bajnoki címet. Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a közösségi médiát elárasztották a rasszista és fenyegető üzenetek, kommentek, annyira, hogy a rendőrség is vizsgálatot kezdeményezett, és még Borisz Johnson brit miniszterelnök is szükségét érezte, hogy a játékosok védelmére keljen.

 

Marcus Rushford lakhelyének a közelében megrongálták a falfestményét, de a helyiek a szeretetükről biztosították
Fotó: Reuters

 

Az érintettek közül Marcus Rashford a közösségi oldalán reagált a történtekre. Elárulta, mit érzett ott és akkor a pályán, mi jár a fejében utólag, és a támadásokkal szembeállította a rengeteg támogatást, amit kapott vasárnap este óta.

„Nem is tudom, hol kezdjem, és nem is tudom, hogyan kell szavakba önteni, hogy miként érzem magam – írta Rashford a nyilatkozatában. – Mindenki tudhatja, nehéz szezonom volt, és valószínűleg önbizalomhiánnyal álltam be a döntő utolsó percében. Mindig vállaltam a tizenegyeseket, de valami miatt most nem éreztem magamat teljesen rendben. Amikor a labda nem ment a hálóba, úgy éreztem, cserben hagytam a csapattársaimat. Sőt, mintha mindenkit cserben hagynék. Ez a tizenegyes volt az egyetlen feladatom ebben a döntőben. Álmomból felriasztva is képes vagyok ebből a helyzetből gólt lőni, és nem értem, most miért nem sikerült. A fejemben újra és újra visszatér az a pillanat, amikor ellövöm a labdát, és valószínűleg nincs szó arra, hogy leírjam, milyen érzés kerít a hatalmába. Nagy döntő. Ötvenöt év után. Egy tizenegyes. Történelem. Annyit tudok mondani, hogy sajnálom, bárcsak másképp történt volna.”

Ezután megemlítette a csapatot, az angol válogatott közösségét, a felkészülést élete legjobb edzőtáborának nevezte. A társait a testvéreinek tartja, akikkel közös a siker és közös a kudarc is. Majd így folytatta:

„Olyan sportágban nőttem fel, ahol elvárás, hogy elolvassam a rólam írt véleményeket. Legyen szó a bőröm színéről, arról, hogy honnan származom, vagy miként a legutóbb, hogy milyen döntéseket hozok a pályán. Elismerem, ha nem teljesítek jól, bánom, ha kihagyok egy fontos tizenegyest, de sohasem fogok elnézést kérni azért, hogy ki vagyok és honnan jöttem. Nem éltem át még büszkébb pillanatot, mint amikor a mezemen a mellkasomnál ott van a háromoroszlános címer, és amikor látom, hogy több tízezres tömeg szurkol nekem. Ilyen napokról álmodtam gyerekként. A ma kapott üzenetek lehengerlően pozitívak voltak, és látva, hogyan állt ki mellettem Withington, a könnyeimmel küszködtem. Azok a közösségek, amelyek mindig támogatottak, továbbra is mellettem állnak. Marcus Rashford vagyok, egy 23 éves fekete férfi a dél-manchesteri Withingtonból és Wythenshawéből. Ha másom nem lenne, ezt mindig magaménak tudhatom. Minden kedves üzenetet köszönök. Erősebben térek vissza. Erősebbek leszünk.”

 

A közösségi médiában és Rashford withingtoni otthona közelében ismeretlenek megrongálták a játékos falfestményét a vasárnapi döntő után, ám a lakosok szív alakú és támogató üzenetekkel letakarták a megrongált részeket, ráadásul nemcsak a kedvencük, Marcus Rashford, hanem Sancho és Saka mellett is kiálltak. A Manchester United csatára az oldalán olyan leveleket is megosztott, amelyeket iskolás gyerekektől kapott hétfő reggel óta, akik továbbra is rajonganak érte, a példaképüknek tartják őt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.