Mélyütés kontra hazugsággyár

Kedden – ahogy azt a Magyar Nemzet ­online kiadása megírta – összecsapott volna a 75 kilós Harcsa Zoltán és Bacskai Balázs annak eldöntésére, hogy ki képviselje hazánkat a március 13-án kezdődő európai olimpiai selejtezőn, Párizsban. A mérkőzés végül nem jött létre, Harcsa azt vélelmezte, hogy a meccs eredménye előre eldöntött, ezért kesztyűjét letette a földre a ringben, és azonnal bejelentette visszavonulását. A két ökölvívó véleményét már korábban közöltük, most megszólal ifjabb Balzsay Károly szövetségi kapitány.

Ch. Gáll András
2020. 03. 05. 10:54
null
Harcsa Zoltánt (balra) nem ütötték ki, mégis bedobta a törülközőt Forrás: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar ökölvívás sanyarú helyzeté­ben örömmel fogadták idehaza a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavalyi döntését, miszerint a profik is indulhatnak a tokiói játékokon, hiszen így a legjobb hivatásosok közül is válogathattak. A legkiélezettebb helyzet a 75 ­kg-os súlycsoportban alakult ki, itt az amatőr Harcsa Zoltán és a profi Bacskai Balázs jött szóba, csakhogy előbbi, a londoni játékok ötödik helyezettje úgy tudta, ő már nyeregben van, hiszen riválisa nem indult el a februári Bocskai István-emlékversenyen, és a központi felkészülésben, az edzőtáborokban sem vett részt. Ezért övön aluli ütésként értékelte a 27 éves, kétszeres Eb-bronzérmes bunyós, hogy a szövetség elnöksége keddre döntő összecsapást írt ki közte és Bacskai között, a közönség kizárásával. Harcsa ezt úgy értékelte, hogy bizonyos erők mindenképpen Bacskait akarják kijuttatni az olimpiai selejtezőre, ezért – bár elment az eseményre – nem állt ki a csatára, és rögvest bejelentette visszavonulását. Majd pár perccel később a bátyjával, Harcsa Norberttel együtt egy kemény hangú videót is feltett a világhálóra, amelyben Balzsay Károly szövetségi kapitány minden volt, csak úriember nem.

Ezek után természetesen megkérdeztük Balzsayt. Először is azt tudakoltuk meg tőle, vajon tényleg az volt-e a feltétele az olimpiai selejtezőn történő indulásnak, hogy az illető bokszoljon a februári Bocskai István-emlékversenyen, és vegyen részt a központi felkészülésben. A kapitány állítja, ezt sehol nem írták le. Hiszen éppen a versenyzőnek lett volna érdeke, hogy ott legyen ezeken az edzőtáborozásokon, amelyeket a sportág fellegváraiban, Kubában, Kazahsztánban, Üzbegisztánban és Angliában rendeztek egy magasan kvalifikált szövetségi vezetőedző, a kazah Bolat Nijazimbetov irányításával. Aki nem ment el az edzőtáborba, az önmagát fosztotta meg ettől a nívós edzéslehetőségtől – véli Balzsay.

Persze marad a kérdés, hogy Nijazimbetovot miért nem engedték be kedden a Madárfészek Akadémián tervezett – de végül elmaradt – Bacskai–Harcsa mérkőzésre.

Harcsa Zoltánt (balra) nem ütötték ki, mégis bedobta a törülközőt
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

– Én ott voltam a sportcsarnokban, és Bolat ott állt mellettem… – reagált Balzsay, majd így folytatta: – Sajnos beindult a hazugság­gyár, amelynek kettős célja van: a tavaly megválasztott elnökség és az én személyem lejáratása. Ebben a hadjáratban Harcsa Zoli csak eszköz.

Azt is kevesen értették, miért kellett a Bacskai–Harcsa meccset zárt kapuk mögött, a nyilvánosság kizárásával megrendezni. A kapitány elmondása szerint ez is elnökségi döntés volt. A testület kesztyűzést szeretett volna látni a két bokszoló között, fejvédőben, tehát nem is tudtak volna kárt tenni egymásban. Tény, hogy egy Bacskai–Harcsa mérkőzést sokan megnéztek volna, de ez nem egy olyan meccs lett volna, amely eldönti az olimpiai selejtezőn való indulás jogát, csupán arról volt szó, hogy kíváncsiak voltak az elnökségi tagok, ki mire képes. Jövő héten is fognak kesztyűzni a válogatott keret tagjai, így a keddi meccs csak támpontot adott volna a döntéshez.

Ha ez így van, akkor Harcsa előtt még mindig nyitva az út Tokió felé? A szakember ebben a kérdésben elutasító.

– Zoli bejelentette, hogy visszavonul, és olyan helyzetbe hozta magát – illetve őt a mögötte állók –, ahonnan már aligha van visszaút, de azért még nem égetett fel minden hidat maga mögött.

No de kik állnak mögötte? Ez olyan kérdés, amire Balzsay még nem tudja a választ, bár bízik benne, minden kiderül. Végül azzal is kell számolni, mi lesz, ha a 13-án kezdődő londoni selejtezőben Bacskai elvérzik? Balzsay szerint az egy új helyzet, a kazah vezetőedző arról is beszélt, ha kell, a májusi, párizsi világselejtezőre egy teljesen új csapatot küld ki. De ez még nagyon a jövő zenéje.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.