Messi jó eséllyel háborút nyert a Barcelona elnöke ellen

Érvényesnek nyilvánították a bizalmatlansági indítványt a Barcelonánál, ami azt jelenti, hogy ki kell írni a rendkívüli tisztújító szavazást, amelynek Josep Maria Bartomeu elnök leváltása a célja. A katalán klubot már hosszú ideje belharcok feszítik szét, de az eseményeket Lionel Messi nyilvános ellenszegülése gyorsította fel szeptemberben. Az elnök már a lemondását fontolgatja.

Magyar Nemzet
2020. 10. 08. 14:02
Champions League - Round of 16 Second Leg - FC Barcelona v Napoli
Soccer Football - Champions League - Round of 16 Second Leg - FC Barcelona v Napoli - Camp Nou, Barcelona, Spain - August 8, 2020 Barcelona's Lionel Messi celebrates scoring their second goal, as play resumes behind closed doors following the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) REUTERS/Albert Gea - RC2V9I97RQDU Fotó: Albert Gea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Messi szerint nincs jövőkép, hazudott neki az elnökség, és ennek volt köszönhető a bizalmatlansági indítvány az elnök ellen – árulta el Jordi Farre, aki életre hívta a Bartomeu megbuktatását célzó kezdeményezést.

2021 márciusában egyébként is tisztújítás lett volna a Barcelonánál, de ezt sem akarták kivárni az elnök bírálói. A rendkívüli tisztújításhoz a teljes tagság 15 százalékának (16 520 fő) az aláírása szükséges, amit Messi Bartomeut ért nyilvános kritikái után könnyedén teljesítettek a kezdeményezők, akik 20 687 klubtag aláírását szerezték meg.

Josep Maria Bartomeunak mostanában nincs oka mosolyogni – Fotó: Reuters/Albert Gea

Az elnökség szerint több mint ötezer aláírás hamis volt, ezért hitesítési eljárás indult meg szeptember 29-én. Ennek lett meg az eredménye tegnap, amely alapján az időközi választáshoz szükséges minimális számú aláírás biztosan érvényes. A klub tehát köteles kiírni a szavazást, amely a Barcelona 121 éves történetének mindössze harmadik bizalmi tisztújítása lenne. A Marca értesülései alapján tíz-húsz napon belül jelenthetik be a választás időpontját.

Feltéve, hogy szükség lesz rá, ugyanis a Mundo Deportivo információi szerint a klubot 2014 óta irányító Bartomeu már a lemondását fontolgatja, noha szeptemberben még cáfolta, hogy önként távozna. – Senki nem akar lemondani – mondta akkor a katalán TV3 csatornának.

Közben Luis Fernández Alá is megszólalt, aki Bartomeu helyére pályázik elnökjelöltként. Állítása szerint a jelenlegi vezetés egyfolytában csak improvizál, ami a Barcelona esetében elfogadhatatlan, ellenben neki világos elképzelései vannak a jövőt illetően.

– A csapat élére García Pimientát, a B csapat edzőjét állítanánk – osztott meg egy részletet a tervekből Alá. – A Bayern München példája lebeg a szemünk előtt. Hans-Dieter Flickről sem gondolta senki, hogy milyen nagyszerű edző, és mégis mindent megnyert.

Úgy gondoljuk, hogy Pimienta lehet az új Guardiola.

Valószínűleg Messi maradása is az elnökválasztástól függ Barcelonában. A Bayern München elleni 8-2-es BL-negyeddöntős vereség után az argentin minden addiginál jobban beleállt a Bartomeu elnök ellen folytatott kampányba, és kijelentette, hogy elhagyja a klubot a nyáron. Végül jogi viták miatt visszakozott. A jelenlegi szerződése jövő nyáron lejár, akkor már szabadon távozhat, és amíg Bartomeu vezeti a klubot, lényegében elképzelhetetlen a hosszabbítás.

Messi a szakmai koncepció hiánya miatt kritizálja Bartomeut, akivel már tavaly nyáron nyilvánosan összekülönbözött, amiért szerinte nem tett meg mindent visszahozataláért a PSG-ből, noha az argentin nagyon szeretett volna újra együtt futballozni a brazillal. Így egyesülhetett volna a híres MSN, azaz Messi, Suárez és Neymar támadótriója, amellyel a Barcelona 2015-ben triplázott. Nemhogy nem állt össze a nagy hármas, de Suárez eladásával az Atlético Madridba, a hatszoros aranylabdás magára maradt.

Ez csak egy vékony szelete a háttérben meghúzó konfliktusoknak. A hírek szerint 800 millió eurós adósságot halmozott fel a klub Bartomeu vezetésével. Jordi Farré elmondása szerint a tavaly 120 millió euróért szerződtetett árát is kölcsönből fedezte a csapat, amit 2021-ben kell elkezdenie visszafizetni, ami tovább rontja majd a helyzetet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.