Miközben Argentína ünnepelt, Messi a zokogó Neymart ölelgette

Magyar idő szerint vasárnapra virradóra játszották a labdarúgó Copa América döntőjét, amelyet Argentína nyert meg 1-0-ra Brazília ellen Rio de Janeiróban. Lionel Messi ezzel megtörte az átkot, pályafutása első felnőtt aranyérmét szerezte a válogatottal, így már senki sem vetheti a szemére a nemzeti csapattal való sikertelenségét. Talán épp azért, mert jól tudja, milyen érzés a vesztes oldalon állni, a lefújás után hosszan vigasztalta Neymart.

2021. 07. 11. 7:28
Argentina vs Brazil
epaselect epa09336511 Argentina's Lionel Messi (C) celebrates with the Copa America trophy after the Copa America 2021 final between Argentina and Brazil at the Maracana Stadium in Rio de Janeiro, Brazil, 10 July 2021. EPA/Antonio Lacerda Fotó: EPA/Antonio Lacerda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a döntő előtt megválasztották a Copa América legjobb játékosát, s az a ritka helyzet állt elő, hogy megosztva hirdették ki az elismerést, amelyet és együtt kapott meg. Az indoklás szerint mindkét klasszis az összes meccsen megmutatta szenzációs képességeit, ezért lehetetlen volt dönteni közöttük. Messi négy góllal és öt gólpasszal, Neymar két találattal és három assziszttal várta finálét.

Egyikük sem növelte a számokat a Copa aranymeccsén, amelyen a mindent eldöntő gólt Ángel di María szerezte a 22. percben Rodrigo De Paul hosszú indítása után.

 

Messi is betalálhatott volna, a 88. percben egy argentin kontra végén az ötös sarkán, ziccerben, a már leülő kapus előtt csúszott el a labdával. Most ez a hiba is belefért neki, Argentína 1-0-ra megnyerte a döntőt, a hatszoros aranylabdás pedig pályafutása első felnőtt tornagyőzelmét aratta a válogatottal.

 

A nemzeti csapatban eddig rendkívül peches volt Messi, aki argentin mezben csak U20-as világbajnokságot és olimpiát nyert, utóbbi is már elég régen, 2008-ban történt, ezek azonban nem felnőtt versenyek. Ellenben három vesztes Copa América-döntőn lépett pályára és a 2014-es világbajnokság fináléjában is kikapott a válogatottal.

Argentína 1993 óta először nyerte meg a Copa Américát, amelyet Messi nagy elődje, Diego Maradona sosem tudott elhódítani. Ahogy Messinek a mostani Copa-siker az egyetlen jelentős trófeája a válogatottal, úgy Maradonának az 1986-os világbajnoki cím volt az. Trófeák számában tehát Messi egalizált.

https://clips.clippit.tv/lxzvpk/360.mp4

 

A túloldalon Neymar pedig bánatában zokogott a mérkőzés után. Ahogy Messinek, úgy neki is ez lehetett volna az első nagy felnőtt sikere a brazil válogatottal. Olimpiát ő is nyert 2016-ban, meg Konföderációs Kupát is 2013-ban, de a futballban elsősorban a világ- és kontinentális bajnokságok számítanak, azokban pedig nyeretlen volt. És a hazai Copa-döntő után is az maradt, amit térdre zuhanva, könnyekben kitörve dolgozott fel.

 

Messi becsületére váljon, hogy a mérkőzés lefújása után, miközben társai ünnepelték a sikert, ő a volt barcelonai csapattársát vigasztalta hosszasan a pályán. Győztesként sem felejtette el, milyen veszíteni, s ezért csak tiszteletet érdemel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.