Micsoda második félidő már megint!

Ha az kell, hogy az ellenfél három góllal vezessen a szünetben, ám legyen. A magyar férfikézilabda-válogatott szinte lemásolta az Izland elleni mérkőzés forgatókönyvét: Szlovénia ellen is háromgólos hátrányból fordította meg a mérkőzést. A 29-28-as győzelemmel a középdöntős csoport második helyére lépett Gulyás István csapata, holnap Svédország következik. A tegnapi meccs hőse, a kilencgólos Bánhidi Bence nem fél kimondani: ideje emelni a tétet. Ha ő mondja…

Szilágyi László (Malmö)
2020. 01. 20. 7:18
Handball - 2020 European Handball Championship - Main Round Group 2 - Slovenia v Hungary
Bánhidi Bence jó szokása szerint ezúttal is ontotta a gólokat Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pont így képzeltük. A dicstelen véget ért magyarországi munkássága után bő egy évvel Ljubomir Vranjes hiába bújt a hűvös, szenvtelen profik álarca mögé, és ismételte monomániásan, hogy a magyarok elleni meccs is csak egy a sok közül, nem tudott minket megtéveszteni. Már régen a bemelegítésnél tartottak a csapatok a malmői arénában, mindkét szakmai stáb elfoglalta a helyét, egyvalakit leszámítva. Nem fogják kitalálni, ki volt az… De bizony, a szerb származású, göteborgi születésű Ljubomir Vranjes.

Talán épp az lett volna meglepő, ha a magyar válogatott edzőjével, Nagy Lászlóval jópofizik, akit nem is olyan régen még túl öregnek bélyegzett, akinek van egy-két jellemhibája, például hajlamos kvaterkázni a veszprémi haverjaival és szeret edzőket buktatni. Legalábbis a kézilabdavilágban Ljubóként ismert, 2017 júliusától 2018 októberéig Magyarországon dolgozó szakember szerint. Szóval, a szerb szülőktől származó edzőt elnyelte az öltöző a kezdésig, de így sem maradtunk ismerősök nélkül. Blaž Blagotinšek és Borut Mačkovšek a Veszprém (utóbbi idén nyártól a Szeged) játékosa, Nik ­Henigman, Mario Šoštarić, Dean Bombač pedig a Szeged kézilabdázója. Közülük Blagotinšek és Mačkovšek játszott a két csapat legutóbbi egymás elleni, 2018-as vb-selejtezőjén, amikor még Ljubo vezette a magyarokat. Változnak az idők.

Mikler Roland két védéssel, Győri Mátyás két góllal kezdett, a szlovénoknál Mačkovšek villogott, 5-5 után megkopott a magyar támadások éle, a szlovénok elhúztak 10-7-re. Miklert Székely váltotta a kapuban, de ő sem találkozott gyakrabban a labdával, Bánhidi góljai tartották a lelket a magyarokban. 14-10-nél felszökött Vranjes vérnyomása: Sipos Adrián felöklelte ellenfelét, kiparancsolták két percre, mire ő megrohamozta a mérkőzésvezetőket. Nagy nehezen lehiggadt, a csapata kivasalta az idegeit; 16-13-as szlovén előnnyel mentek pihenni a felek.

jó szokása szerint ezúttal is ontotta a gólokat
Fotó: Reuters

A szünet után minden megváltozott, Gulyás István csapata leporolta az Izland elleni meccs forgatókönyvét. Mik­ler visszaállt a kapuba, Vranjes addig-addig hőbörgött, amíg kapott egy sárga lapot, a csapata pedig a 17. gólt. Szűk tíz perc alatt utolértük a szlovénokat. Bánhidit képtelenek voltak tartani, feszesebb lett a védekezés, Nagy Bence góljával visszavettük az előnyt, aztán megint a fradista irányító bombázott.

Nem volt vége a kábulatnak: mintha kicserélték volna az egész csapatot. Mivel Bán­hidin két szlovén védő csüngött, Ligetvári Patrik kedvére lövöldözött kintről vagy éppen Nagy Bence eresztett el egy-egy sistergős, 125 kilométer per órás löketet. Másfél perccel a vége előtt Ligetvári tette fel a pontot az i-re, megpattanó lövésével alakította 29-27-re az állást. Vranjes a veszett fejsze nyelébe kapaszkodva időt kért: 48 másodperccel a vége előtt hetest dobtak a szlovénok, Dolenec be is vágta, övé volt a meccs utolsó gólja, de a győzelem a magyaroké. A meccs emberének a világklasszis produkciót nyújtó, kilencgólos Bánhidi Bencét választották.

– Második félidő specifikus csapat lettünk. Felszántjuk a pályát, nem tudnak minket megállítani. Nagyon jó úton vagyunk az Eb-n. Az ilyen meccsek után akkora az önbizalmunk, hogy most már magasabbra is rakhatjuk a lécet – értékelt Bánhidi.

A magyar válogatott holnap Svédország ellen (tv: 20.30, Sport 1) folytatja a szereplését az Eb középdöntőjében, egy újabb győzelemmel és szerdán a Portugália elleni sikerrel garantált lenne a helye az elődöntőben.

Férfikézilabda-Eb, középdöntő: Magyarország–Szlovénia 29-28. A csoport többi mérkőzésén: Izland–Portugália 28-25, Norvégia–Svédország ­23-20. A középdöntő állása: 1. Norvégia 6 pont, 2. Magyarország 4, 3. Szlovénia 4, 4. Izland 2, 5. Portugália 2, 6. Svédország 0.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.