Dressel kontra Milák: olimpiai rekordra olimpiai rekord

Milák Kristóf előbb 50.31 másodpercet repesztett a 100 méteres pillangóúszás első elődöntőjében, amire Caeleb Dressel, az amerikai világcsúcstartó 49.71-gyel felelt a másodikban. Olimpiai rekordra olimpiai rekord. Telegdy Ádám ötödik lett 200 méter háton.

2021. 07. 30. 3:47
MILÁK Kristóf
Milák Kristóf közelít a vetélytársához, azt is mondhatnánk, most már ráijesztett Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

és másodszorra is közvetve csapott össze. A csütörtöki előfutamok során az amerikai világcsúcstartó (49.50 mp-cel) úszta a jobb időt (50.39 mp, amivel beállította az olimpiai rekordot), bő két tizedet ráverve a 200 méteres táv tokiói bajnokára (50.62). Az egész mezőnyt tekintve ez volt a két legjobb eredmény, ennek megfelelően Milák az első, Dressel pedig a második elődöntőben rajtolt a 4-es pályáról.

Milák nem a laza énjét tartogatta erre a reggelre, láthatólag erősen összpontosított. A rajtja átlagos volt, 50 méternél harmadikként fordult, a második hosszon fokozatosan elhúzott a mezőnytől, s 50.31-gyel, új olimpiai rekorddal csapott elsőként célba. Ez az idő csupán 13 századdal marad el az egyéni legjobbjától (50.18). A friss olimpiai bajnok elégedett lehetett, mert miután visszavette az akkreditáció kártyáját, a lelátó felé integetett.

A második elődöntőben, ne feledkezzünk meg róla, ott volt Szabó Szebasztián is, akitől bravúr lett volna a továbbjutás azután, hogy a 14. idővel verekedte be magát a legjobb tizenhat közé. Szabó tökéletesen rajtolt, még 70 méternél is versenyben volt, a hajrát azonban nem bírta, 51.89-cel ismét tizennegyedik lett, azaz kiesett.

És Dressel? Felvette az elé dobott kesztyűt... Már az első néhány tempóján lehetett látni, nem éri be a magabiztos továbbjutással, sőt a futamgyőzelemmel sem, válaszolni akar Milák kihívására. Sikerült. 49.71 – azon nyomban újabb olimpiai rekord.

Caeleb Dressel. Az olimpiai rekord újra az övé Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader

Ezzel egyértelműen Dressel a szombati finálé esélyese, s ha az elődöntőben úszott időket vesszük alapul, akkor Miláknak pedig előre oda lehetne adni az ezüstérmet, hiszen az összesített harmadik, a svájci Noe Ponti 50.76-ot úszott.

De ki tudja, Milák hátha tartogat még meglepetést. Sőt, ki is mondta, hogy erre készül.

– Jó volt, pedig amikor lejöttem az uszodába, fáradtnak éreztem magam. Most 23.74 másodperccel kezdtem az első ötvenet, ami lassú, a döntőben legalább 23.2 kellene. Ha ez megvan, akkor lesz esélyem, mert senki nem tud olyan második ötvenet, mint én – nyilatkozta a vegyes zónában Milák Kristóf, ismét tanújelét adva, hogy önbizalomért nem megy a szomszédba. Dressel úszását talán éppen ebből az alapállásból nem akarta értékelni.

Telegdy Ádám ötödik 200 háton

Telegdy Ádám ötödik lett a 200 méteres hátúszás döntőjében 1:56.15 perccel. A 25 éves magyar a célba érkezés után nagyot csapott a vízre, Akkor nem tudhattuk, hogy örömében-e vagy mérgében. Utóbbira mindenesetre nem lehetett oka. A negyedik helyhez is országos csúcsot kellett volna úsznia, a harmadik brit Luke Greenbank pedig több mint másfél perccel előzte meg (1:56.15). Az orosz Jevgenyi Rilov nyert nagy fölénnyel, 1:53.27 perces olimpiai rekorddal.

Telegdy Ádám, a boldog ötödik helyezett
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Aztán az interjúzónában kiderült, szó sincs csalódásról. – Egy olimpián csak a helyezés számít, nem az idő. Én már azzal teljesítettem a célomat, hogy fináléba kerültem, így a mai egy igazi örömúszás volt. Nagyon elégedett vagyok az ötödik hellyel – nyilatkozta boldogan.

Burián Kata a 200 méteres hátúszás elődöntőjében volt érdekelt. Burián sokáig jól tartotta magát, a hajrára azonban elfáradt és ötödik lett a második futamban. A 2:07.43 perces egyéni legjobbjától jelentősen elmaradva, 2:09.65-tel csapott a célba, és összesítésben tizedik lett. Leplezetlen csalódással kommentálta az eredményét.

– Tegnap még csak meg sem erőltettem magam ennél jobb időnél, most pedig a lelkemet is kiúsztam egy rosszabbért. Ezerszer úsztam már ennél jobbat reggel is, úgyhogy azt gyanítom, az átállás nem sikerült tökéletesen, mert sok európai úszik a vártnál gyengébben, ebben a számban például egyetlen döntős se lesz a kontinensről – mondta könnyeivel küszködve.

Világcsúcs női 200 mellen

Megszületett az első egyéni világcsúcs úszásban az olimpián. A 200 méteres női mellúszásban győztes dél-afrikai Tatjana Schoenmaker új rekordja 2:18.95 perc.

Női 100 gyorson az ausztrál Emma McKeon nyert 51.96 mp-cel. A világcsúcstartó (51.71) svéd Sarah Sjöström csupán hatodik lett. 27 évesen kezd eljárni az idő felette.

Cseh Laci elköszönt

A délelőtti program zárásaként úgy lett hetedik a 200 méteres vegyesúszásban, hogy 100 méternél még második volt. A 35 éves klasszis mégis elégedett, örül annak, hogy döntőt úszhatott Tokióban.

Az úszásáról, a verseny utáni nyilatkozatáról ITT olvashat bőven

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.