Nem borult fel a papírforma

Danyiil Medvegyev óriási csatára késztette a US Open férfi egyes döntőjében Rafael Nadalt, az orosz meglepetésember a szakadék széléről visszatáncolt, kétszettes hátrányból kiegyenlített, a döntő játszmában is hősiesen küzdött, végül maratoni, ötszettes csata végén kapott ki a sportág legendájától. Nadal már csak egy győzelemre van Roger Federer Grand Slam-rekordjától. A legyőzött kitüntetett figyelmet érdemel, a 23 éves Medvegyev mindenkit meglepett.

2019. 09. 10. 11:07
Tennis: US Open
A spanyol legenda a vártnál sokkal szorosabb csatában győzött New Yorkban Fotó: USA TODAY USPW Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Lenyűgöző éve van Medvegyevnek. Nagyon nagy jövő áll előtte. Képes Grand Slam-tornát nyerni, akár többet is – dicsérte orosz ellenfelét a US Open férfi egyes bajnoka, miután a magyar idő szerint vasárnap este kezdődő drámai mérkőzésen 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4-re legyőzte Danyiil Medvegyevet. A mallorcai harcos negyedszer nyerte meg az amerikai nyílt teniszbajnokságot, de ilyen komoly ellenállást korábban senki sem tanúsított ellene New Yorkban, mint a 23 éves orosz. Pedig nem így indult a döntő: Nadal viszonylag gyorsan behúzta az első két szettet, a harmadikban brékelőnybe került, minden adva volt ahhoz, hogy gyorsan befejezze a mérkőzést. A Marat Szafin 2005-ös ausztráliai diadala óta első orosz GS-döntős Medvegyev viszont nem így gondolta. Ki tudja, honnan merítette az erőtartalékait, de emelni tudott a játéka színvonalán: előbb szépített, majd a folytatásban ki is egyenlítette a szettarányt.

Legutóbb 2004-ben fordult elő, hogy valaki egy Grand Slam-fináléban 2-0-ról kikapjon: tizenöt éve Gaston Gaudio fordított a szintén argentin Guillermo Coria ellen a Roland Garroson. Medvegyev ellen szólt az is, hogy még sosem nyert ötjátszmás mérkőzést, és Nadal csak egyszer – 15 éve – vesztett meccset 2-0-ról. Idén sem kapott ki: elhúzott 5:2-re, az orosz még visszakapaszkodott, de az egyenlítésre nem volt esélye, 4 óra 51 perc játék után adta meg magát. A tegnap kiadott legfrissebb világranglistán már a negyedik helyen jegyzik, Rafael Nadal maradt a második a rangsorban. (Fucsovics Márton egy helyet rontva a 65. helyen áll.)

A spanyol legenda a vártnál sokkal szorosabb csatában győzött New Yorkban
Fotó: Reuters

A 33 éves spanyol teniszező 2010, 2013 és 2017 után negyedszer nyerte meg a US Opent, begyűjtötte a 19. Grand Slam-trófeáját – már csak a húsz győzelemmel álló rekorder Federer van előtte –, és pályafutása 84. tornagyőzelme mellé 3,85 millió dollárt (1,1 milliárd forint) kapott.

– A győzelmem értékét az is növeli, hogy egy menet közben számomra nagyon nehézzé váló döntőt sikerült megnyernem – mondta a bajnok, majd Federer kézzelfogható közelségben levő rekordja kapcsán elmélkedett. – Azért teniszezek, mert imádok teniszezni. Nem gondolok csak a Grand Slamekre, mert a tenisz több, mint a Grand Slamek. Képtelenség egész nap azzal foglalkozni, hogy kinek van több és kinek van kevesebb trófeája, mert frusztrálttá tesz. Amit eddig elértem karrierem során, már így is több annál, amit valaha reméltem, amiről valaha álmodtam. Sok minden másra is oda kell figyelnem. Természetesen egy olyan győzelem, mint a mai, nagyon boldoggá tesz – nyilatkozta Nadal.

– Tudtam, hogy a szívemet is ott kell hagynom a pályán. Szerintem ezt értékelték a nézők – utalt Medvegyev arra, hogy elnyerte a New York-i közönség rokonszenvét. Úgy tűnik, nem Cicipasz, Zverev, Thiem vagy Kyrgios lehet a legfenyegetőbb veszély a Djokovics, Nadal, Federer triumvirátusra, hanem a 23 éves moszkvai fiatalember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.