Olyat tett a Manchester United, amit már több mint hét éve nem

A Burnley elleni győzelmével kedden az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság élére állt a Manchester United. Utoljára Sir Alex Ferguson regnálásának végén, 2013. május 19-én jegyezték ilyen magasan a csapatot a Premier League-ben.

2021. 01. 14. 8:45
Manchester United, Bruno Fernandes
Bruno Fernandes életet lehelt a támadógépezetbe Fotó: REUTERS/Carl Recine
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várható volt, amikor huszonhét év és harminchét trófea elhódítását követően Sir Alex Ferguson távozott a Manchester Unitedtől, hogy hatalmas űrt hagy majd maga után. Így is lett, az edzőlegenda helyét olyan neves trénerek próbálták betölteni, mint David Moyes, Ryan Giggs, Louis van Gaal vagy José Mourinho, de hiába próbálkoztak, nem jártak sikerrel, legalábbis a Premier League-ben nem. A 2012/13-as idény vége óta begyűjtött egyetlen bajnoki második hely vajmi keveset jelenthet az angol rekordbajnok klub tulajdonosainak, hiszen sorra útilaput kötöttek mindegyik vezetőedző talpára, és 2018 decemberében lehetőséget adtak a United korábbi játékosának, Ole Gunnar Solskjærnak a bizonyításra. A norvégnak ugyan trófeát még nem sikerült szereznie, és néhány hónapja még a kirúgása lógott a levegőben, de kedden olyat tett, amire elődei a Ferguson-éra óta nem voltak képesek: hét év, hét hónap és 24 nap után a Premier League élére repítette a Vörös Ördögöket.

Ehhez a Burnley otthonában, az első fordulóból pótolt találkozón kellett pontot szerezniük a manchesterieknek, és ez Paul Pogba remek kapáslövésével sikerült is, sőt 1-0-ra nyert a United, így 36 pontjával három egységgel ellépett az eddigi éllovas Liverpooltól. Solskjær csapata az előző idény ezen szakaszához, vagyis a 17. fordulóhoz képest tizenegy ponttal szerzett többet, a bajnokságban vendégként 2020 januárja óta nem talált legyőzőre, miközben az Old Traffordon is csak három bajnokit bukott el. S bár eddig csak a norvég vezetőedző nevét emlegettük, a fordulópontot valójában nem az ő, hanem Bruno Fernandes érkezése jelentette. A támadó középpályás februári bemutatkozása óta valósággal megtáltosodott a gárda, a portugál igazi vezérként 47 pályára lépése alkalmával 27 gólt és 17 gólpasszt jegyzett.

Bruno Fernandes életet lehelt a támadógépezetbe
Fotó: Reuters/Carl Recine

A manchesteriek remek formája mellett nekik kedvez a többi sztárcsapat botladozása is: legutóbb hét éve volt elég 17 forduló után 36 pont az első helyhez. S mondhatjuk, hogy a Premier League-ben lépéselőnyben van fő ellenfeleihez képest, hiszen a Bajnokok Ligájától már a csoportkörben elbúcsúzott, az Európa-ligában pedig alighanem könnyebb dolga lesz, mint hazai vetélytársainak, akiknek a hét közben a Bayern Münchennel vagy a Real Madriddal kell megküzdeniük. Ettől függetlenül nem szabad leírni a Liverpoolt és az egyre javuló Manchester Cityt sem, de hosszú ideje nem állt ilyen jól az angol élvonalban a United. Hogy vajon pünkösdi királyságról van-e szó, vagy meg tudja őrizni éllovas pozícióját az angol rekordbajnok, azzal kapcsolatban vasárnap tisztul a kép, amikor az együttes a címvédőnél vendégszerepel.

– A legjobb helyen vagyunk. Tisztában vagyunk vele, hogy a bajnokhoz látogatunk, amely remek három és fél idényt tudhat maga mögött. Nem lesz könnyű mérkőzés, de készen állunk – jelentette ki Ole Gunnar Solskjær. – Jobb alkalmat keresve sem találhattunk volna a Liverpool elleni meccsre, mert jó formában vagyunk, éhesek a sikerre. A fiúk egyre jobbak akarnak lenni, folyamatosan javul a csapat színvonala. Tesztelhetjük, hogy egy ilyen remek együtteshez képest mi hol állunk. Lassan az idény feléhez érünk, jó érzés vezetni a bajnokságot, de májusban már senki sem fog arra emlékezni, hogy ki állt az élen január 12-én.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.