„Örülök, hogy találkoztunk. Diego Becstelen Maradona vagyok.”

Sokan nem hitték volna, hogy megéli ezt a napot, de ma lett hatvanéves Diego Maradona, minden idők egyik legjobb és egyben legbotrányosabb életű labdarúgója, aki Messihez hasonlóan Magyarország ellen mutatkozott be a válogatottban, ám vele ellentétben világbajnok lett Argentínával.

Magyar Nemzet
Forrás: NSO2020. 10. 30. 12:05
MARADONA, Diego
Maradonával nem először voltak gondok a vb alatt Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Isten keze. Így vált híressé a labdarúgó-történelem egyik legismertebb jelenete, amikor az 1986-os világbajnokság negyeddöntőjében Diego Maradona kézzel ütötte be a labdát Anglia kapujába, amit Ali Bin Nasser tunéziai játékvezető nem vett észre, így Argentína 2-1-re győzött, és nemcsak azt a találkozót, hanem később a vb-t is megnyerte. De nem ez volt Maradona egyetlen kezezős gólja.

– Volt egy a Napoliban is az Udinese ellen – emlékezett vissza Maradona a FourFourTwo-ban megjelent interjúban. – A gól után Zico odafutott hozzám, és azt mondta: „Diego, meg kell mondanod a bírónak, hogy kézzel szerezted a gólt. Különben becstelen vagy”. Én erre kezet nyújtottam neki, és azt válaszoltam: „Örülök, hogy találkoztunk, Zico. Diego Becstelen Maradona vagyok”.

Maradonát csodálni és aggódni érte, mindkettő természetes – Fotó: MTI / EPA / Tolga Bozoglu

Az öntörvényű argentin zseni egyébként az Anglia elleni vb-negyeddöntőn néhány perccel a kézzel szerzett találata után egy gyönyörű cselsorozat végén is betalált a kapuba, a legtöbben mégis az „Isten kezére” emlékeznek. Mindenesetre ő nem bánta meg a tettét.

– Ugyan már, miféle bűntudatot éreznék? – tette fel a kérdést az isteni Diego. – Nem tudom, hogy az angolok mit gondolnak az esetről, de elmondom, hogy Argentínában mi hogyan gondolkodunk a futballról. Ha mi játszunk, akár az utcán vagy bárhol, mindig arra törekszünk, hogy kihasználjunk minden lehetőséget. Használjuk a kezünket, a könyökünket, és a játékvezető háta mögött minden megengedett, mert a győztesek kapnak szendvicset és üdítőt.

Abban a pillanatban tisztában voltam vele, hogy most a válogatottban, a világbajnokságon játszom, de tudtam azt is, hogy ha lehetőségem van, használnom a kezemet, használnom is kell!

 

Maradona mindössze 16 évesen egy Magyarország ellen 5-1-re megnyert meccsen debütált az argentin válogatottban 1977-ben, és hozzá hasonlóan a nagy utódnak kikiáltott is a magyar válogatott ellen mutatkozott be a nemzeti csapatban 2005-ben. Ugyan a jelenkor klasszisának van hat Aranylabdája, amiből Maradonának nem jutott, de Messi egyvalamit örökké irigyelhet hatvanéves honfitársától: a világbajnoki címet, amelyet 1986-ban Maradona ráadásul szinte egymaga nyert meg Argentínának.

Klubszinten Nápolyban töltötte a legszebb időszakát, a dél-olasz városban a mai napig istenként tisztelik. 1987-ben és 1990-ben olasz bajnok lett a Napolival, a kettő között pedig az UEFA-kupát is megnyerte a klubbal 1989-ben. 115 góljával sokáig a csapat rekordere volt, az elmúlt években Marek Hamsík és Dries Mertens előzte meg a rangsorban, de mindketten jóval több meccsen hoztak össze több gólt nála.

Magánéleti botrányai vetettek árnyékot Maradona pályafutására, súlyos drog- és alkoholproblémákkal küszködött. A kétezres évek elején majdnem belehalt kokaintúladagolásba, de szervezete erős volt és túlélte. Később Kolumbiában gyomorszűkítő műtéten esett át, Buenos Airesben pedig az intenzív osztályra került májgyulladás miatt néhány évvel ezelőtt. Akkor sokan nem hitték volna, hogy megéri a hatvanadik évet, de nemcsak megérte, hanem aktívan dolgozik: az argentin élvonalbeli Club de Gimnasia y Esgrima La Plata edzője, amely az előző idényt a 19. helyen fejezte be a 24 csapatos bajnokságban.

– Csak azért kezdtem el szakállat növeszteni, mert a kutyám megharapott, és van egy mély vágás az arcomon, pont a felső ajkam fölött – oszlatott el Maradona egy a kinézetével kapcsolatos pletykát. – Szegény kutya beteg volt: veseelégtelenségére sok gyógyszert kellett szednie, és abban a pillanatban, ahogy megragadtam hátulról, ösztönösen reagált.

Ezért, miután összevarrták az arcomat, elkezdtem szakállat növeszteni.

Bár a világ egyik legismertebb embere, elárult valamit a hatvanéves ünnepelt, amit korábban csak kevesen tudhattak róla. – Nagy rajongója vagyok Kiefer Sutherlandnek – árulta el Maradona. – Sohasem hagytam volna ki a 24 egyetlen részét sem Jack Bauerrel. Ő a példaképem. Mindig a csúcson van.

Maradona nem volt mindig a csúcson, de amikor igen, annál kevesen jutottak magasabbra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.