Parádés sorsolás, Szaka egyetlen győzelemre Tokiótól

A magyar férfiak nem panaszkodhatnak a balszerencsére, remek sorsolást kaptak Londonban, az ökölvívók olimpiai selejtező tornáján. Szaka István erőnyerő lett.

Ch. Gáll András
2020. 03. 13. 21:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar férfiak nem panaszkodhatnak a balszerencsére, remek sorsolást kaptak Londonban, az ökölvívók olimpiai selejtező tornáján. Rajt szombaton, fel az olimpiai kvótákért!

A bunyósok kemény legények/leányok, tőlük cigánykereket hányhatnak a koronavírusok, oda se bagóznak, ehelyett a londoni Copper Box Arenában mától kesztyűt húznak, és eldöntik, ki az a 77 ökölvívó, aki Európából első körben kvalifikál a tokiói olimpiára. (Már ha lesz olimpia…)

Tegnap délután megtartották a sorsolást a nyolc férfi és öt női súlycsoportban. A magyar csapat majdnem teljes létszámú, egyedül a szupernehézsúlyban (+91 kg) nem indítunk senkit. A legkevesebben, húszan a férfiak minikategóriájában, 52 kg-ban neveztek, innen, továbbá 57-ből és 63-ból nyolcan-nyolcan, 69-ből, 75-ből és 81-ből hatan-hatan, 91-ből és +91-ből négyen-négyen jutnak ki az olimpiára, a hölgyeknél 51, 57 és 60 kg-ban hat hely kiadó, 69-ben öt, 75-ben négy.

A tegnapi sorsoláson Fortuna istenasszony keményen megragadta a mieink kezét, már legalábbis a fiúkét, mert egyikük sem kapott verhetetlen ellenfelet. Sőt, az 52 kilós Szaka István, a Ferencváros bokszolója annyira szerencsés volt, hogy erőnyerő lett, azaz a 19 fős mezőnyben az első körben nem kell bokszolnia, csak a másodikban, és ha akkor legyőzi az ír Brendan Irvine-t, akkor már ott van a legjobb nyolc között, kvótás, azaz olimpiai résztvevő. Irvine ugyan 2017-ben, Harkivban Eb-bronzérmes volt, de azóta nincs eredménye.

57 kg-ban egyik nagy reménységünknek, a bajai Gálos Rolandnak kötelező legyőznie bosnyák ellenfelét a nyitó körben, utána az Aszenov (bolgár)–Khataev (finn) mérkőzés győztesét kapja. Mindketten fiatalabbak Gálosnál, más stílusúak, de a feladat megoldható. És akkor Gálos is kvótás, mert ehhez két győzelem elegendő.

Fodor Milánnak is le kell győznie az észt Kamanyint az első fordulóban, a másodikban pedig minden bizonnyal a lengyel Damian Durkacz jön. Nem könnyű, de nála csak nehezebbet kaphatott volna, viszont ha Durkacz is megvan, akkor megvan a kvóta is. Az alsó három súlycsoportban legalább egy szerencsés sorsolásért imádkoztunk, ehelyett kaptunk hármat, élni kell vele!

Negyedik reménységünknek, a profi Bacskai Balázsnak is illene legyőznie litván nevű, de norvég ellenfelét a nyitányon, de aztán már a legjobb 16 között az orosz világbajnok Gleb Baksi várhat rá. Kemény dió…

A nehézsúlyú Hámori Ádám, ha nyer az örmény ellen (egyszer meccseltek eddig, akkor kikapott), akkor az angol Cheavon Clarke jöhet. Nem a legoptimálisabb.

A lányoknak legfeljebb egy nyert meccs a realitás, és nem is annyira a sorsolás, sokkal inkább a képességek – vagy azok hiánya – miatt. Ami tény: eddig még egyetlen olimpikonunk sem volt női ökölvívásban, és meg lennénk lepve, ha Tokióban meglenne az első...

A mieink első ellenfelei, férfiak: Szaka István (52 kg)–Brendan Irvine (ír), Gálos Roland (57 kg)–Alen Rahimic (bosnyák), Fodor Milán (63 kg)–Szemjon Kamanyin (észt), Kozák László (69 kg)–Mohamed Rachem (belga), Bacskai Balázs (75 kg)–Mindaugas Gedminas (norvég), Tallósi Péter (81 kg)–Liridon Nuha (svéd), Hámori Ádám (91 kg)–Narek Manaszjan (örmény).

Nők: Tarnóczi Tamara (51 kg)–María González (spanyol), Szűcs Szabina (57 kg)–Claudia Nechita (román), Pribojszki Kata (60 kg)–Chelsey Heijnen (holland), Oláh Eszter (69 kg)–Anna Liszenko (ukrán), Nagy Tímea (75 kg)–Zenfira Magomedalieva (orosz).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.