Pusztított a spanyolnátha, de vígan futballoztak

A jelenlegi koronavírus-járványt sokan hasonlítják a legutóbbi igazán nagy világjárványhoz, amikor száz évvel ezelőtt a spanyolnátha egyes becslések szerint 100 millió áldozatot követelt. A Nemzeti Sport historikus cikkéből azonban kiderül, hogy akkor vígan futballoztak Európában.

Magyar Nemzet
Forrás: NSO2020. 04. 03. 21:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyolnátha 1918 márciusától 1919 nyaráig, sok helyen egészen 1920 tavaszáig három hullámban tombolt a világban. Az első világháború után a harcokban megfáradt és a nélkülözéstől legyengült, kiszolgáltatott immunrendszerű emberek körében döbbenetes hatékonysággal tarolt, világszerte legalább ötven-, más becslések szerint százmillió halálos áldozata volt. A mostani koronavírus-járvány idején azt látjuk, hogy néhány héttel a vírus felbukkanása után a hatóságok leállították a nagy tömegeket megmozgató közösségi rendezvényeket, így felfüggesztették az összes sporteseményt is. Azt gondolnánk, hogy a csaknem kereken száz évvel ezelőtti járvány idején is hasonló korlátozásokra került sor – ám korántsem.

Lényegében a magyarországi futballéletet – annak ellenére, hogy csak a fővárosban 30 ezerre becsülhető a spanyolnáthában elhunytak száma – sem akasztotta meg a világjárvány, a hatósági rendelkezéseknek megfelelően csupán 1918. október 21. és november 4. között szünetelt a bajnokság. Az akkori futballnemzetek különféleképpen élték meg a korabeli pandémiát. Országos futballbajnokságok akkor még nem voltak jellemzőek, országos bajnokot leginkább úgy hirdettek, hogy a regionális bajnokságok győztesei találkoztak egy rájátszásszerű döntőben. Az 1918–1919-es idényben Angliában, Olaszországban, Spanyolországban vagy Németországban még nem került sor ilyen országos döntőre, a regionális bajnokságok azonban lényegében fennakadások nélkül zajlottak. Angliában az egyetlen központi utasítás a meccsek előtti kézfogás betiltása volt, de a sportesemények kötelező szüneteltetése még javaslatként sem került a parlament elé.

Spanyolországban pozitív hozadéka is volt a járványnak: XIII. Alfonz királyban – aki szintén megbetegedett – éppen a betegségét leküzdve lángolt fel a futball iránti szenvedély, és akkor határozott arról, hogy a királyi család kösse magához és virágoztassa fel az egyik madridi klubcsapatot. A járvány elmúltával így adományozta 1920-ban a „királyi” jelzőt a Madrid Football Clubnak, amely Real Madrid néven ma a világ legeredményesebb labdarúgóklubja.

A teljes cikk az NSO.hu oldalon olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.