Amerikai nagyágyúval indul csatába a Sopron Basket a buborékban

Rangos torna zajlik a héten Sopronban: a magyar bajnok a házigazdája a női kosárlabda Euroliga csoportjában az első körnek. A program csonka lesz, ugyanis a négy csapat közül a Sopron Basket mellett csak két francia együttes, a Bourges Basket és a Basket Landes jelent meg a magyar városban, a török Galatasaray a sok pozitív eredményű koronavírusteszt miatt nem tud részt venni a tornán.

2020. 12. 01. 10:16
null
Gáspár Dávid és a csapata különleges hét elé néz Forrás: wbasket.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajban voltak a Sopron Basket vezetői. Mindent aprólékosan megterveztek, megszerveztek, több mint 120 embert kellett önkéntes karanténba helyezni, úgy tűnt, minden tökéletes, amikor beütött a ménkű. Egy nappal a csapatok érkezése előtt kiderült, hogy koronavírusos a buszsofőr, akinek feladata a török Galatasaray szállítása a következő héten.

Nem volt könnyű éppen elég sofőrt találni, aki hajlandó egy hétre beköltözni az úgynevezett buborékba, azaz vállalja a teljes fizikai elszigeteltséget a külvilágtól, a távollétet a családjától, ezért a kieső embert lehetetlennek látszott pótolni.

A sors azonban nagy rendező: a Galatasaray utolsó tesztjei közül annyi lett pozitív eredmény, hogy a csapat vasárnap nem utazhatott el Törökországból Sopronba, a női kosárlabda Euroliga csoportmeccseinek első körére. Ezzel egy gond megoldódott, ám helyette azonnal tucatnyi zúdult a szervezőkre, ugyanis mindent át kellett szervezni. A meccsek, az edzések, a videózásra használt termek programját és beosztását, mindezt jóváhagyatni a nemzetközi szövetséggel, a FIBA-val – szóval a soproniak nem unatkoztak.

 

Glory Johnson az első magyarországi televíziós interjújára készül a buborékban
Fotó: wb-sopron.com/Kovács Gergely

 

Pedig rutinos szervezők, az Euroliga két utolsó négyes döntőjének, a Final Fournak is ők adtak otthont – az idén a járvány miatt lezáratlanul félbeszakadt, majd véget is ért a sorozat –, mindenki legnagyobb megelégedésére. Az új kiírást tekintve a FIBA egy ideig ragaszkodott a hagyományos, utazgatós lebonyolításhoz, ám hamar be kellett látnia, hogy ez az út nem járható, ezért két nyolcas helyett négy négyes csoportot alkotott, amelyek most december elején, majd januárban egy hét alatt lejátszanak egy-egy kört. Természetesen buborékban, elszigetelten, szigorú elővigyázatossággal, és az egészségügyi előírásoknak megfelelve.

Az első buborék házigazdája tehát ebben a csoportban a Sopron Basket, mellette két francia együttes, a Bourges Basket és a Basket Landes lép pályára, a Galatasaray mérkőzéseinek sorsáról a FIBA később dönt. Így tehát három helyett két meccset játszik mindegyik együttes, a Sopron Basket december 1-jén, kedden a Bourges ellen kezd, majd pénteken mérkőzik meg a Landes együttesével.

– Nagyon különleges időszak ez a mi életünkben – mondta a Magyar Nemzetnek Gáspár Dávid, a Sopron Basket vezetőedzője. – Eredetileg három meccsre készültünk, ami fizikálisan, taktikailag és mentálisan is speciális kihívás hat nap alatt. Hetek óta tanultuk ennek a három csapatnak a játékát, a játékosait, és mindezt meg is kellett jegyezni. Közben pedig azt sem tudtuk, a csapatból kikre számíthatunk biztosan, hiszen a koronavírus már meggyötörte a keret zömét, és a játékosok eltérő állapotban tértek vissza.

Ehhez jött egy újabb probléma: Gaby Williams több negatív teszt után szombaton pozitívat produkált. A magyar bajnok játékának ő kulcsfigurája, ha kiesik, akkor sok minden borul a begyakorolt taktikából. A klub bravúros gyorsasággal két újabb tesztet is elvégeztetett az amerikai kosarassal, és miután mindkettő negatív lett, elérte a FIBA-nál, hogy engedélyezze beköltözését a buborékba.

– Most Gaby mellett hét tapasztalt, harcedzett játékossal számolhatok a mai állás szerint – folytatta Gáspár Dávid. – Ez nem sok, koronavírus nélkül is gondot jelentene, így pedig még inkább. Az ellenfeleknek több bajnoki mérkőzését is megnéztük, kielemeztük. Ezek alapján azt mondhatom, hogy a két francia csapat fizikálisan roppant erős együttes, ismert és egyszerű játékhelyzeteket alakít ki, de azt nagyon hatékonyan teszi. Döntő lesz majd az egyéni védőmunka, ezen nagyon sok múlhat. A sok bizonytalanság ellenére természetesen szeretnénk mind a két mérkőzésünket megnyerni, hiszen a csoportból csak az első két helyezett jut tovább.

A Sopron Basket csapatkapitánya, az alábbi videóban beszél a különleges hétről, a csapat állapotáról és a buborékról:

 

 

A Sopron Basket nélkülözni kénytelen az Euroliga mezőnyének legmagasabb játékosát, a 208 centi magas Határ Bernadettet, aki a koronavírusból kigyógyult ugyan, ám egy szövődmény miatt még jó ideig nem kosárlabdázhat. Ezért a klub erre a három, illetve már csak két meccsre szerződtette az amerikai, de montenegrói útlevéllel is rendelkező Glory Johnsont, aki nyáron a WNBA-ben az Atlanta Dream gárdájában 18 mérkőzésen 15,1 perc alatt 4,7 pontot és 3,7 lepattanót átlagolt. Igazi nagyágyú, világhírű kosaras.

– A feladatom az, hogy támadásban és főként védekezésben, valamint a kommunikációban segítsem a csapatot – mondta Glory Johnson. – Hajlamos vagyok a pontszerzésre összpontosítani, de most tisztáztuk, hogy elsősorban a játék szervezése és a védekezés hatékonyságának növelése lesz a dolgom. Azt már látom, hogy remek csapatba kerültem, kiváló játékosok mellé, nagy kihívás, hogy segítsem őket sikeresen venni ezt az egy hetet.

 

A női Euroliga-csoportkör programja:

December 1., kedd

18.00: Bourges Basket–Sopron Basket

December 3., csütörtök

18.00: Basket Landes–Bourges Basket

December 4., péntek

16.30 Basket Landes–Sopron Basket

A Sopron Basket mérkőzéseit az M4 Sport élőben közvetíti.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.