Szabó Szebasztián ellopta a show-t

Bár tegnap is medencébe ugrott az összes magyar világklasszis Debrecenben, az országos úszóbajnokságon, mégis egy 23 éves délvidéki srác, Szabó Szebasztián vitte el a show-t az 50 méter pillangón úszott 22,99 másodperccel, ami a világ idei legjobb eredménye.

Ch. Gáll András
2019. 03. 29. 11:15
null
A 22,99 másodperc olyan idő, amellyel a dobogó sem elképzelhetetlen a kvangdzsui vb-n Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai két szenzációs 200 méter pillangó izgalmai még tegnap is foglalkoztatták a szakmát Debrecenben, a 121. országos úszóbajnokságon. Sós Csaba szövetségi kapitány először a férfiakról beszélt. „Nekem nem okozott meglepetést az eredmény, hiszen augusztusban a glasgow-i Európa-bajnokságon is Milák, Kenderesi volt a sorrend a dobogó első két fokán, talán most kisebb volt a különbség kettejük között – kezdte a Testnevelési Egyetem tanszékvezető tanára.

– A negyedik helyen végző Csehről csak annyit, hogy Lacinak már túl hosszú a 200 pillangó. Délelőtt egy másodperccel jobbat úszott, mint este, nem tudta kipihenni magát. Harminc éve úszik, egy rossz szót nem tudnék rá mondani, tudom, hogy nehezen engedné el a kétszázat, de százon most jobbak lennének az esélyei. Százon méltóképpen tudna szerepelni a vb-n és az olimpián is. A tehetség nem szállt ki belőle, eszébe ne jusson abbahagyni, a visszavonulásnak nem most jött el az ideje!”

A hölgyek pillangóparádéja legalább annyira izgalmas volt, mint az uraké. „Sokan elfelejtik, hogy nem három, hanem négy magyar úszott 2:08 percen belül, mert és mellett is 2:07,9-et repesztett délelőtt az előfutamban – mutatott rá Sós. – Hat tizeden belül van négy úszónk, ez más típusú verseny volt, mint a férfiaké. Őszintén szólva engem meglepett a sorrend, én Hosszú Katinkát vártam az első helyre, azt hittem, sima ügy lesz, de hát ez van! Nincs csúcsformában, továbbá túl van olyan négy-öt éven, amibe bárki más belepusztult volna.”

Ehhez még tegyük hozzá Tóth Ákos korábbi szövetségi kapitány megjegyzését: „Talán nem is baj, hogy Katinka nem indul 200 méter pillangón a világbajnokságon, mert így jobban tud össz­pontosítani a két vegyesre.”

A 22,99 másodperc olyan idő, amellyel a dobogó sem elképzelhetetlen a kvangdzsui vb-n
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem érdektelen Hosszú nyilatkozata: „Nem erre számítottam. Azért fáj nagyon, mert a kétszáz pillangót szeretem – és úgy éreztem, most jól ment, bár fáradtnak érzem magam, akárcsak Marseille-ben, ahol a 200 vegyes után úsztam a jó időt. Két tized hiányzott, ez bosszant – de erős vagyok, felállok!”

Tegnap sem unatkoztunk, a férfi 400 méter gyorson Holló és Milák vívott hatalmas csatát, végül a szám ifjúsági olimpiai bajnoka, Milák csak annyit adott ki magából, amennyit kellett.

Az 50 méter férfi pillangó hőse egy délvidéki fiatalember, Szabó Szebasztián volt. A 23 éves srác a világ idei legjobbjával, 22,99 másodperccel nyerte meg ezt a sprintszámot, amivel vb-ezüstérmes lett volna legutóbb! A nagy kérdés, hogy vajon szerb vagy magyar színekben indul a kvangdzsui vb-n. „Meglepetés számomra ez az idő, nem vártam magamtól, soha nem úsztam még ennek az időnek a közelében. Ebben a pillanatban ez volt a tökéletes úszás, de úgy érzem, maradt még bennem tartalék” – mondta a kissé megilletődött Szabó.

A 200 méter vegyes újra rajtkőre szólította a verseny doyenjét, Cseh Lászlót, aki győzött is. „Megy tovább az élet, a tegnapi 200 pillangó után sok mindent át kellett gondolnom. A mai teljesítményemmel elégedett vagyok. 50 pillangón még sohasem voltam ilyen gyors az ob-n, és a 200 vegyessel is elégedett vagyok. Nem kell mindenhez görcsösen ragaszkodni, csak abban a számban szabad versenyeznem, amelyikben jól érzem magam”, értékelt Cseh. A hölgyeknél Hosszú Katinka megszerezte első aranyérmét ezen a bajnokságon.

121. országos úszóbajnokság, férfi 400 m gyors: 1. 3:50,56 perc; 400 m női gyors: 1. Késely Ajna 4:05,12 p, 2. Kapás Boglárka 4:05,56;

50 m férfi pillangó: 1. Szabó Szebasztián 22,99 mp, országos csúcs; 50 m női pillangó: 1. Molnár Flóra 26,83 mp; 200 m

férfi vegyes: 1. Cseh ­László 1:59,34 p, 2. Bernek Péter 1:59,58; 200 m női vegyes: 1. Hosszú Katinka 2:10,05 p; 4x200 m férfi gyorsváltó: 1. BVSC 7:24,70 p; 4x200 m női gyorsváltó: 1. FTC 8:16,18 p.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.