Szenzációs siker: női pólósaink a döntőbe jutásért játszhatnak

A magyar női vízilabda-válogatott 14-11-re legyőzte Hollandiát az olimpia negyeddöntőjében. Csütörtökön Spanyolország ellen a döntőbe jutás lesz a tét. A magyar csapat legeredményesebb játékosa a négy gólos Leimeter Dóra volt.

Szilágyi
2021. 08. 03. 12:33
GURISATTI Grta
Tokió, 2021. augusztus 3. Gurisatti Gréta a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia nõi vízilabdatornájának negyeddöntõjében játszott Magyarország – Hollandia mérkõzésen a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 3-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpia negyeddöntőjében a holland válogatott várt női vízilabdázóinkra. A két csapat legutóbbi hét mérkőzését egyaránt Bíró Attila csapata nyerte.

Idegesen kezdtek a csapatok, az első négy támadásból nem született gól, sajnos a hollandok törték meg a csendet. Vályi kiállítása után az ellenfél került előnybe. Gurisatti Gréta csodálatos csavargóllal egyenlített, majd egy remekül kihasznált emberelőny mindkét oldalon, és rögtön 2-2-re módosult az állás. Pillanatok múlva megvillant a hollandok legjobbja: Van de Kraats, de erre is jött a válasz Illés Anna révén. Az első negyed legvégén jött a slusszpoén: az addig az eredmény után futó magyar válogatott hat másodperccel a vége előtt átvette a vezetést, az egész tornán kiemelkedő formában játszó Gurisatti varrt be kíméletlenül egy emberelőnyös helyzetet. 4-3-ra nyertük az első negyedet.

Gurisatti Gréta (balra) és a holland Ilse Koolhaas csatájából a magyar játékos jött ki győztesen
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A folytatásban hasonló volt a forgatókönyv: fej fej mellett haladtak a csapatok, a holland gólokra Illés, Gurrisatti és Leimeter Dóra válaszolt, sőt, övé volt a negyed záró pillanata: 3,6 másodperccel a vége előtt közel a félpályához végzett el szabaddobást, és egyből kapura lőtt. A labda pedig utat talált a hálóba. A szünetig megőrizte egygólos előnyét a magyar válogatott.

Sőt, a folytatásban két góllal tovább növelte az előnyét: előbb a torna során először (talán a legjobbkor) eredményes Rybanska varázsolt egyet centerben, majd Illés Anna helyezett el egy okos bombát a holland kapuba. 10-7 volt ekkor, de még nem volt vége. A hollandok ötméteressel zárkóztak közelebb, majd egy újabb góllal már csak egy volt a különbség a két csapat között. Kár, hogy nem sikerült megtartani a megnyugtatónak tűnő három gólos fórt, de így is megmaradt egy az előnyből a záró negyedre.

Aztán már egy sem: Van de Kraats emberelőnyből egyenlített, sőt, az első negyed után átvehették volna a vezetést a hollandok, de hősiesen védekeztek a lányok, és remekül lőttek elől. Garda Krisztina majd Szilágyi Dorottya is megvillant. Újra kettővel mentünk, ezúttal 12-10-re. Genee sajnos parádés ejtéssel szépített, de ezzel nem mentek sokra a hollandok.

Bíró Attila bő fél perccel a vége előtt időt kért, Szilágyi magabiztossá tette az előnyt, majd Leimeter zárta le a meccset.

A női vízilabda-válogatott csütörtökön Spanyolország ellen küzdhet meg a döntőbe jutásért.

Női vízilabda, negyeddöntő: Magyarország–Hollandia 14-11 (4-3, 4-4, 2-2, 4-2)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.