Szeszélyes, könnyelmű vb-ezüstérmes

A magyar labdarúgó-válogatott holnap Splitben az előzőleg a csoport favoritjának tartott Horvátország ellen folytatja a labdarúgó Eb-selejtező sorozatot. Zlatko Dalic csapata vezeti a csoportot, de sokkal meggyőzőbb is lehetne az előnye, ha megveri Bakuban Azerbajdzsánt és nem kap ki Budapesten. Utóbbit mi nem bántuk. Az első horvát aranykor válogatottja az 1998-as vb-bronz után lemaradt a 2000-es Eb-részvételről. Vajon tanultak-e Modricék Sukerék hibájából?

Szilágyi
2019. 10. 09. 13:04
Euro 2020 Qualifier - Group E - Slovakia v Croatia
Luka Modric nem egy, hanem négy BL-győzelem részese Fotó: REUTERS/Radovan Stoklasa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dinamo Zagreb elleni rossz emlékű BL-selejtezőben a Ferencváros megtapasztalta a horvát futball erejét (összesítésben 5-1 oda). Mislav Orsic a zágrábi odavágón és a Groupama Arénában, Bruno Petkovic a visszavágón szerzett gólt a Fradi ellen. A 26 esztendős Orsic és a nála egy évvel fiatalabb Petkovic is tagja a magyarok elleni horvát keretnek, ahogy a Dinamo kapusa, Dominik Livakovic is. Rajtuk kívül csak Kleinheisler László eszéki csapattársa, Mile Skoric kapott hazaiként meghívót a magyarok, majd a Wales elleni, vasárnapi Eb-selejtezőre.

A többiek külföldön, jobbára a világ leghíresebb klubjai­ban futballoznak. négyszer nyert Bajnokok Ligáját a Real Madriddal, Ivan Rakitic egyszer a Barcelonával, utóbbi még gólt is szerzett a Juventus elleni döntőn. Dejan Lovren az idei BL-győztes Liverpool védője, Mateo Kovacic évekig hasznos kiegészítő embere volt a zsinórban három BL-t nyerő Real Madridnak, azóta a Chelsea-hez igazolt. Kádár Tamás korábbi kijevi csapattársa, a magyar felmenőkkel rendelkező Domagoj Vida jelenleg a Besiktasban futballozik. Ivan Perisic a Bayern München, Marcelo Brozovic az Internazionale labdarúgója. A többiek az angol, német, skót, dán, belga és az olasz bajnokságban szerepelnek.

Önmagában a légiósok és csapataik felsorolása erős érv a horvátok győzelme és továbbjutása mellett, a közelmúlt sikereiről nem is beszélve. A tavalyi vb-n ért révbe a horvát „aranygeneráció”, az ezüstéremmel általános vélemény szerint kihozta magából a maximumot a Modric, Rakitic és a válogatottságtól elköszönt Mandzukic fémjelezte korosztály. A bombaerős játékosállományukból kiindulva alapvetésnek tűnt, hogy a magyar, walesi, szlovák, azeri válogatottat megelőzve Horvátország biztosan jut tovább az Eb-selejtező csoportból. Pedig voltak figyelmeztető jelek: az 1998-ban vb-bronzérmes csapat egy évvel később nem tudta kiharcolni a részvételt a 2000-es Eb-n, Jugoszlávia és Írország mögött csak a harmadik helyen végzett a selejtezőcsoportban.

Luka Modric nem egy, hanem négy BL-győzelem részese
Fotó: REUTERS/Radovan Stoklasa

Ez idén aligha fordul elő, de lehetetlen nem észrevenni, hogy milyen szeszélyesen szerepel a horvát válogatott. Hátrányból megfordított Azerbajdzsán elleni nyögvenyelős győzelemmel kezdett Zlatko Dalic csapata, ezt követte a budapesti vereség. Mielőtt megkondultak volna a vészharangok, legyőzte Walest, majd erődemonstrációt tartva 4-0-ra kiütötte Szlovákiát Pozsonyban. Ezek után jött az újabb csavar, a bakui döntetlen Azerbajdzsán ellen.

Három fordulóval a csoportkör vége előtt nem engedhet meg magának újabb botlást az élen álló Horvátország, amely saját sorsát nehezítette meg a csoportban. Mindezek után magyar kapitány mesterműveként vonulna be a történelembe, ha az erősen tartalékos magyar válogatott éppen Splitben vetne véget a horvátok elleni idegenbeli nyeretlenségi sorozatának (eddig egy döntetlen és két háromgólos vereség).

Bár az előzményeket ismerve nem lenne tragédia, ha megismétlődne az 1940-es zágrábi 1:1-es végeredmény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.