Beteljesült álom, nagy sikerek előszele vagy egyszeri csoda?

Nem volt a százban a világranglistán, első Grand Slam-tornáján indult, a selejtezőben kezdte, az elődöntő jelentette a végállomást Aszlan Karacev számára az Australian Openen. Néhány, az oroszéhoz hasonlóan meglepő menetelést szedtünk össze az elmúlt húsz évből.

2021. 02. 22. 18:17
null
Russia's Aslan Karatsev celebrates his match point against Bulgaria's Grigor Dimitrov during their men's singles quarter-final match on day nine of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on February 16, 2021. (Photo by William WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: William West Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmi meglepő nincs abban, hogy Novak Djokovics nyerte az év első Grand Slam-tornáját, az Australian Opent, hiszen a szerb világelső kilencedik alkalommal nyert Melbourne-ben. Annál kevesebben számítottak Aszlan Karacev valószínűtlen menetelésére. Az orosz játékos a dohai selejtezőből indult, és a fehérorosz Vlagyimir Volcskov 2000-s wimbledoni szereplése óta az első férfi teniszező lett, aki Grand Slam-elődöntőbe jutott a kvalifikációból. Karacev a 114. helyről a 42.-re lépett előre a legfrissebb világranglistán. A 27 éves orosz először szerepelt Grand Slam-főtáblán, az első debütáns lett, aki számára csak az elődöntő jelentette a végállomást. Más szempontból viszont akadtak elődei, akik menetelésükkel sokkolták a teniszvilágot.

Goran Ivanišević (2001, Wimbledon)

Bizonyos szempontból rögtön egy kakukktojással kezdjük a listát, hiszen a horvát játékos korábban három döntőt játszott – és vesztett el – a füves pályás szentélyben. Ivanišević viszont 2001-ben sérülései és formája visszaesése miatt már csak 125. volt a világranglistán (azaz hátrébb jegyezték, mint a múlt hétig Karacevet), és csak korábbi érdemeire való tekintettel úszta meg a selejtezőt Wimbledonban. Ha viszont már megkapta a szabadkártyát, akkor végigverte a mezőnyt, három aktuális (Carlos Moyá, Marat Szafin, majd a döntőben Patrick Rafter) és egy későbbi Grand Slam-győztest (Andy Roddick) búcsúztatva, az eső miatt háromnapos elődöntőben Tim Henman ellen a vereség széléről visszatáncolva beteljesítette a küldetését, és megnyerte a trófeát. Később edzőként Marin Čilićet is Grand Slam-sikerig vezette, most pedig már Novak Djokovics stábjában ünnepelhetett.

Clarisa Fernández (2002, Roland Garros)

Húszéves volt az argentin lány, a világranglistán 87. helyen állt, Grand Slam-főtáblán pedig 0-2-es volt a mérlege, amikor Párizsba érkezett. Ott viszont az előző évi döntős Kim Clijsterst simán, a szintén kiemelt Jelena Gyementjevát és nevesebb honfitársát, Paola Suárezt szetthátrányból verte, és csak Venus Williams álította meg az elődöntőben. Fernández, részben sérülései miatt, soha nem tudott ennek az eredménynek a közelébe érni, a 2002-es Garros az egyetlen, amelyen eljutott a második hétig.

Martin Verkerk (2003, Roland Garros)

Bár a holland 46. volt a világranglistán, Grand Slam-főtáblás meccsgyőzelem nélkül vágott neki az első Roland Garrosának. A negyeddöntőben a korábbi győztes Carlos Moyát győzte le, majd ezt az elődöntőben megfejelte a salakpályás Varázsló, Guillermo Coria elleni sikerével. Az álomdöntő megakadályozása után a fináléban mindössze hat játékot nyert Juan Carlos Ferrero ellen. A következő évben még eljutott Párizsban a harmadik fordulóig, utána viszont úgy járt, mint egy későbbi párizsi hős, Robin Söderling, a mononukleózis tönkretette a pályafutását.

Robby Ginepri (2005, US Open)

Az amerikai játékos négy, egymást követő első körös GS-búcsúval a háta mögött vágott neki a hazai tornájának. Ott viszont egymás után három kiemeltet (Tommy Haas, Richard Gasquet, Guillermo Coria) búcsúztatott ötszettes meccsen, mielőtt az utolsó nagy dobásával Andre Agassi megállította az elődöntőben. Nem sokon múlott, hogy még meghökkentőbb legyen az elődöntő párosítása, ugyanis a negyeddöntőjét Agassi a sírból hozta vissza a nyaktörés után szabadkártyával visszatérő James Blake ellen. Ginepri további tíz éven keresztül játszott, de Grand Slam-tornán a negyeddöntőig sem jutott el többé.

Jo-Wilfried Tsonga (2008, Australian Open)

A francia háta mögött egy kissé szerencsés wimbledoni negyedik forduló volt, amikor az első fordulóban a nála fiatalabb, de már 9. kiemelt Andy Murray jutott neki Melbourne-ben. Tsonga sokkolta a skótot, majd Gasquet (8. kiemelt) és Mihail Juzsnij (14.) sem tudta megállítani. Jöhetett az elődöntő, ellen. A spanyol legendát se előtte, se utána nemigen ütötték le úgy a pályáról, mint Tsonga! A döntőben a szintén első Grand Slam-címére hajtó Novak Djokovics legyőzte Tsongát, a franciának pedig ez maradt az egyetlen GS-fináléja, pedig további öt elődöntőt vívott még. Tsonga hivatalosan még nem vonult vissza, de sérülései miatt több mint egy éve nem játszott.

Kim Clijsters (2009, US Open)

A másik kakukktojás, hiszen a belga 2005-ben megnyerte a New York-i tornát. Utána azonban visszavonult, gyermeke született, és amikor a 2009-es kiírásra nevezni kellett, nem is szerepelt a ranglistán! A szabadkártyát korábbi győztesként természetesen megkapta, és végigsöpört a mezőnyön, mindkét Williams-nővért ő búcsúztatta, a döntőben pedig a dán Caroline Wozniackit is legyőzte. (Ugyanezen a tornán Clijsters honfitársa, Yanina Wickmayer is az elődöntőig jutott, akinek előtte 1-5 volt a mérlege GS-eken.) Clijsters később még két Grand Slam-trófeát nyert, és az egyetlen teniszező, aki sikeresebb volt édesanyaként, mint gyermeke születése előtt.

Cvetana Pironkova (2010, Wimbledon)

A bolgár lány már négy éve minden Grand Slam-tornán ott volt, de egyszer sem nyert egynél több meccset a főtáblán. 2010-ben viszont a korábbi döntős, későbbi győztes Marion Bartoli után az ötszörös wimbledoni győztes, akkor 2. kiemelt Venus Williams sem jelentett akadályt, így csak az elődöntő és Vera Zvonarjova jelentette a végállomást. Pironkova majdnem kétszer is felférne a listára, hiszen a szülés utáni visszatérő GS-én, a tavalyi US Openen a negyeddöntőig menetelt, és ott is szettelőnyben volt Serena Williams ellen.

Angelique Kerber (2011, US Open)

A 23 éves német 92. volt a világranglistán, és az előző négy Grand Slam-tornájáról győzelem nélkül távozott. New Yorkban viszont a második fordulóban meglepte a 12. kiemelt Agnieszka Radwańskát, majd Flavia Pennetta (26.) ellen kiharcolta az elődöntőt is. Ott Samantha Stosur megállította. Kerber tudott legtöbbet építeni a váratlan sikerére, hiszen később három Grand Slam-trófeát nyert és világelsőként is jegyezték.

Marco Cecchinato (2018, Roland Garros)

Az olasz négy Grand Slam-főtáblán indult előtte, és ugyanennyi meccsen ugyanennyi vereséget tudott felmutatni. Párizsban kétszettes hátrányból fordítva a román Marius Copil ellen végre meglett az első győzelem, ez pedig akkora lendületet adott Cecchinatónak, hogy Pablo Carreño Busta (10. kiemelt), David Goffin (8.), sőt, még Novak Djokovics sem tudta megállítani! A Dominic Thiem elleni elődöntő már a végállomást jelentette, Cecchinato pedig a következő nyolc Grand Slam-tornáján ismét mindig az első fordulóban búcsúzott.

Nadia Podoroska (2020, Roland Garros)

Listánkról éppen a legutóbbi volt a leghasonlóbb Karacev meneteléséhez: az argentin lány 130. helyen állt a torna előtt a ranglistán, és szintén a selejtezőből jutott el az elődöntőig. Csak éppen ő nem volt Grand Slam-debütáns, mert négy évvel korábban egyszer már feljutott a US Open főtáblájára… Podoroska áldozatai között volt a 23. kiemelt Julia Putyinceva, majd a 3. helyen rangsorolt Jelina Szvitolina is. A világranglista-54. Iga Świątek viszont megállította az elődöntőben, majd megnyerte a finálét is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.