Tokió arra hajlik, hogy nem kér a külföldi nézőkből

A japán kormány a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése céljából azt tervezi, hogy nem enged majd be külföldi nézőket a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpia eseményeire. A Mainicsi című napilap írt erről szerdán, hozzátéve, hogy a nézők beengedéséről hamarosan végleges döntés születik.

MTI
2021. 03. 03. 15:10
People Visit Kanda Shrine On The First Day Of Business In 2015
Megtisztulási szertartás egy tokiói szentélyben. Lesz még rá mód gyakorolni Fotó: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi szervezőbizottság a nap során tárgyalt a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal, valamint a tokiói és a japán kormányzat képviselőivel. Az egyeztetésen – Marukava Tamajo olimpiai miniszter közlése szerint – abban állapodtak meg, hogy a külföldi nézők beengedéséről még márciusban meglesz a döntés. Hasimonto Szeiko, a szervezőbizottság új elnöke jelezte, ő azt szeretné, ha az állásfoglalás március 25-ig, az olimpiai láng váltófutásának kezdetéig elkészülne.

Az újság a cikkében több meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, a kormányzat azt is fontolóra veszi, hogy egyáltalán japán nézőket beengedjen-e majd a versenyhelyszínekre, és ha igen, mekkora létszámban.

A Jomiuri című napilap szerdán közölt közvélemény-kutatásának eredményei szerint a japánok 91 százaléka azon a véleményen van, hogy ha meg is rendezik a nyáron a tokiói olimpiát, a nézők legfeljebb korlátozott számban legyenek jelen, vagy minden versenyt zárt kapuk mögött tartsanak meg. A felmérést január 18. és február 25. között végezte az újság, és bár a válaszadók 70 százaléka még mindig az olimpiarendezés mellett van, 58 százalékuk szerint nem az idei esztendőben kellene megtartani a játékokat Tokióban. A korábbi közvélemény-kutatások során ennél húsz százalékkal többen ellenezték az idén nyári rendezést.

A tokiói játékokat tavaly a koronavírus-járvány miatt halasztották el egy évvel, és a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között rendezik, majd augusztus 24-től szeptember 5-ig a paralimpia következik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.