Turner magyarul mer nagyot álmodni

A szerbiai Nisben ma 16 órakor (tv: M4 Sport) Szlovénia ellen megkezdi Európa-bajnoki szereplését a magyar női kosárlabda-válogatott. A felkészülési mérkőzések nem engednek túlzott derűlátást, ám Székely Norbert szövetségi kapitány szerint a fiatal csapat okozhat meglepetést.

Pajor-Gyulai László (Nis)
2019. 06. 27. 15:42
null
Székely Norbert szövetségi kapitánynak meg kell találnia a nyitányra a nyerő taktikát Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Turner Yvonne már a hét végén megjött Magyarországra, itt van Nisben is, de azt nem kötötték az orrára, hogy némi túlzással a megváltó szerepét is várják tőle. A honosított amerikai irányító kétségkívül a sportág klasszisa, nélküle a Sopron Basket talán nem vagy csak nehezebben jutott volna el az Euroliga utóbbi két négyes döntőjébe. Az irányító májusban az orosz Orenburghoz szerződött, amúgy alapember a WNBA egyik legjobb csapatában, a Phoenix Mercuryben, de egymaga aligha tesz majd csodát ezen az Európa-bajnokságon, amelynek a kedvéért megszakította szezonját az Egyesült Államokban. Csupán néhány napja maradt összecsiszolódni a csapattal, de Székely Norbert szövetségi kapitány emiatt nem aggódik: Turner és a többiek is vannak annyira intelligensek, hogy hamar ráérezzenek a közös játékra.

Megváltásra azért szorul a magyar női kosárlabda-válogatott, mert a felkészülés meccsei nem sikerültek fényesen, a hét találkozóból csak egyet tudott megnyerni, azt is a csoportellenfeleknél jóval gyengébb Bosznia-Hercegovina ellen, ráadásul a teljesítmény is finoman szólva hullámzó volt, többnyire nem adott okot a túlzott bizakodásra. Persze ne legyünk igazságtalanok: a mi csapatunk talán a legfiatalabb az egész mezőnyben. Tavaly a magyar utánpótlás a nemzetközi eredményei alapján Európában a második lett, ami roppant nagy szó, szép jövőt sejtet, de a jelenben, felnőtt szinten még visszafogottabban kell megfogalmazni a célokat.

– Az erőviszonyok alapján az is nagy szó, hogy egyáltalán kijutottunk az Eb-re, de nem lehetünk elégedettek ennyivel – szögezte le Székely Norbert szövetségi kapitány a tegnapi délutáni edzés után. – Próbálunk meglepetést okozni, Európának ugyanis meglepetés lenne, ha továbbjutnánk a csoportból, de ez a keret az eredményesség és a következő évek építése jegyében állt össze. A felkészülés során pedig szinte kizárólag erősebb ellenfelekkel találkoztunk, mi jelenleg a világranglista ötvenedik helyén állunk, a pénteken és szombaton bennünket legyőző fehéroroszok pedig például a tizenharmadikok.

Székely Norbert szövetségi kapitánynak meg kell találnia a nyitányra a nyerő taktikát
Fotó: Havran Zoltán

Ha ez a ranglista kiindulási alap, akkor máris több az okunk a derűlátásra, ugyanis ma Szlovénia ellen kezdünk, amely csak a 63., és mert a csoportból három válogatott jut tovább, egyetlen győzelem is elég lehet hozzá. Ám akkor már menjünk végig ezen az úton: a másik két ellenfelünk közül az olaszok a 31., a törökök pedig a 6. helyen állnak, azaz jóval előttünk. A gyakorlatban persze ez csupán kiindulási alap az esélyek latolgatásához, a szlovén együttes olyan remek kosarasokból áll, mint pél­dául a Szekszárdon megismert, jelenleg az Euroliga-bronzérmes USK Prahát erősítő Teja Oblak, és egyáltalán nem mehetünk biztosra ellene. Ugyanakkor a jó rajt egy ennyire fiatal csapatnál, mint a magyar, döntő jelentőségű lehet, és így bár túlzó lenne azt állítani, hogy a mai mérkőzés sorsdöntő, azért túlságosan messze sincs ez az állítás az igazságtól.

Visszatérve Turner Yvonne-ra, tényleg tőle várható a leginkább, hogy fazont és sebességet adjon a válogatottnak. November óta tudja, hogy itt lesz Nisben, ezért megtanulta a magyar himnuszt, és az edzést követően azt is elárulta, hogy eddigi pályafutásának a csúcsa ez a lehetőség, hogy magyar válogatott lehet.

„Nem minden játékosnak adatik meg, hogy világversenyen, egy Európa-bajnokságon játsszon. Számomra vonzó az a lehetőség is, hogy a magyar válogatottal eljuthatok akár az olimpiára. Életem formájában vagyok, a lányok többségét jól ismerem a magyar bajnokságból, és ha sikerül minden meccsen az első perctől az utolsóig csapatként játszanunk, akkor nagy meglepetést okozhatunk.”

Úgy tűnik, ő aztán tényleg mer nagyot álmodni, és rajta tényleg nem múlik majd a jó szereplés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.