Újabb hajmeresztő ötletek fertőzik a román bajnokságot

Bár befejeződött, nem lehet végeredményt hirdetni a román labdarúgó-bajnokságban. A kieső, illetve osztályozóra kényszerülő csapatokról a szövetség pénteki elnökségi ülésén döntenek. A Sepsi OSK az utolsó fordulóban győzött, a legrosszabb esetben osztályozóra kényszerülhet, helyesebben kényszeríthetik.

2020. 08. 05. 19:15
null
Sajnos, még becsúszhatnak a románok a Sepsi OSK-nak Fotó: Sepsi OSK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb abszurdba hajló helyzetben kezdődött a bajnokság alsóházi rájátszásának tegnapi, utolsó fordulója. A Sepsi OSK–Academia Clinceni, Hermannstadt–Politehnica Iași, Dinamo București–Viitorul Constanța és Chindia Târgoviște–FC Voluntari mérkőzések közül első látásra csak az első kettőnek volt tétje, a többiek számára így-úgy már eldőlt a bajnokság végkimenetele. Legalábbis a táblázat pillanatnyi állása szerint.

Csakhogy… A csapatok úgy léptek a pályára, hogy senki sem tudta, ki milyen alapon esik ki, vagy éppen marad benn a Liga 1-ben. A koronavírus-járvány miatt hosszú időre karanténba kényszerülő Dinamónak ugyanis még öt lejátszandó meccse lenne hátra, amelyeket az összes többi eredmény ismeretében vívhatna meg, ráadásul jócskán belecsúszva a következő idény felkészülésébe.

Sajnos, még becsúszhatnak a románok a Sepsi OSK-nak
Fotó: Sepsi OSK

A sportszerűséget erősen veszélyeztető helyzetre a Hivatásos Labdarúgóliga úgy keresett megoldást, hogy egyfajta ötletelésre szólította fel a csapatok képviselőit, a variációk közül pedig kettő került a „döntőbe”. Az egyik alapján a végső rangsort a rájátszás mérkőzésein szerzett pontok aránya határozná meg, ami a Dinamo és a Chindia egyenes kiesését jelentené, illetve a Sepsi OSK vagy a Poli osztályozós helyét valószínűsítené. Tegnap délelőtt viszont egyre inkább az körvonalazódott, hogy pénteki ülésén a Román Labdarúgó-szövetség a bajnokság rendszerének megváltoztatásáról dönt, azaz 14-ről 16-ra növeli a csapatok létszámát. Az elsősorban a nagy múltú Dinamo megmentését célzó akció következtében senki sem esne ki a Liga 1-ből, csak a mindenképpen utolsó Chindia kényszerül osztályozóra a CS Mioveni ellen. Az már korábban eldőlt, hogy a második liga első két helyezettje, az UTA és a FC Argeș az élvonalban folytatja.

Az előzményeknek és a papírformának megfelelően béke volt a pályákon, a csapatok nem „bántották” egymást különösebben. A Sepsi OSK Deaconu szabadrúgásgóljával 1-0-ra verte a Clinceni-t, a Chindia pedig megrázta magát és két szép távoli lövéssel 2-0-ra győzte le a rájátszásra megtáltosodott Voluntari-t. A másik két mérkőzésen döntetlen született. A Dinamo szelíd módon osztozkodott a pontokon (1-1) a rájátszás győztesével, Hagi Viitoruljával, a Poli Iași pedig hosszabbításban, tizenegyesből egyenlített Nagyszebenben, a Hermannstadt otthonában (2-2).

A Sepsi OSK összesítésben ugyan a kilencedik helyen végzett, úgy, hogy eggyel kevesebbet játszott, mint a többség, de ennek semmi jelentősége nincs, hiszen a rájátszás meccsein szerzett pontok aránya tekintetében osztályozós helyen áll, míg a Dinamo és a Chindia elbúcsúzott az első osztálytól. Vagy indul a 16 csapatos első liga.

A döntést pénteken hozzák meg a szövetségben, addig fölösleges találgatni. Ami bizonyosnak tűnik, hogy augusztus 22-én kezdődik a 2020–2021-es idény. Remélhetőleg a Sepsi OSK-vel az első osztályban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.