A kettős emberhátrány sok volt a Vidinek, az Újpesté a Magyar Kupa

Kaput eltaláló lövés nélkül zárult első félidő után megélénkült a játék a Magyar Kupa-döntőn. Beridze volt az egyetlen a mezőnyben, aki kapusbravúrra késztette az ellenfelet, az Újpest grúz játékosának kísérletét Kovács védte. Zivzivadze a rendes játékidőben megnyerhette volna a meccset a Vidinek, de ajtó ablak helyzetben mellé fejelt. Szabics Imre váratlanul lecserélte a kapitányát, Nikolicsot. A rendes játékidő hajrájában megfogyatkozott a Fehérvár, Rus összeszedte a második sárga lapját. A hosszabbításban Alef is „kipontozódott” az Újpest Kasztati szép átlövésgóljával nyert, így a követkeő szezonban indulhat a Konferencia-ligában.

Szilágyi
2021. 05. 03. 22:35
Videoton_Ujpest_Magyar_Kupa
A forró hangulatú hajrá az Újpestnek kedvezett Fotó: Mirkó István Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három, illetve négy. A Vidi a bajnokságban háromszor is kiütéssel nyert (5-1, 5-0, 4-0) a lilák ellen, a Magyar Kupa-döntőn a Fehérvár pontosan néggyel több magyar labdarúgót nevezett a kezdőcsapatba, mint amennyit az Újpest. A kapus, Kovács Dániel mellett Bolla Bendegúz és két honosított játékos, Nikolics Nemanja és Loic Nego került be az edzőként az első kupagyőzelmére készülő Szabics Imre együttesébe; amiből az is kiderül, a lilák tizenegy légióssal, azaz magyarok nélkül álltak fel – csakúgy, mint a Mezőkövesd elleni negyeddöntőben. A német Michael Oening Szabicshoz képest rutinos kupaspecialista: 2017-ben a Vasast már bevitte a fináléba. A lila-fehéreknek a tegnapi meccs volt a „minden”: a gyenge bajnoki szereplés miatt csak a kupagyőzelemmel harcolhatták volna ki a részvételt a nemzetközi színtéren. A másik oldal már bebiztosította a helyét ugyanitt, az NB I hétvégi utolsó fordulója dönt arról, hogy a Vidi a második vagy a harmadik helyen fejezi be a bajnokságot.

A tét mozgósította az – oltási igazolvánnyal rendelkező – Újpest-drukkereket, ők voltak többen a Puskás Arénában. Erős túlzás, hogy rögvest komoly meccshangulat kerekedett. Igaz, amikor Bogár Gergő játékvezető sípja mentette meg a Vidi akcióját, szinte felrobbant a stadion a lilák pfujolásától. Többen voltak és vehemensebben szurkoltak az újpestiek. Szűk 20 percet kellett várni az első szép akcióra: Petrjak beadása után Nikolics fejelt jócskán fölé. Majd Onovo elől bikázta ki a labdát Musliu a másik oldalon. Túlzottan türelmesnek tűnt a Vidi, motiváltabbnak az Újpest. Kaput eltaláló lövés nélkül, és egy kis kakaskodással zárult az első félidő.

Petrjak a földön, a Vidi nem találta a fogást az Újpesten
Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Elszántan jött ki a folytatásra a Vidi, azonnal beszorította a kapuja elé az Újpestet, de továbbra is be voltak oltva a csapatok a helyzetek ellen. Beridze ügyes szólója ugrasztotta talpra a lilákat, de az idényben 15 gólnál és 5 gólpassznál járó grúz szélső sem talált kaput. Már, már úgy nézett ki, góltalanságot fogadtak a kupadöntő résztvevői, amikor megint a grúz légiós volt aktív, elvette a labdát a csereként beálló, bizonytalankodó Fiolától, a középre passzolt labdával forgolódó Tallo elesett Nego szorításában, de Bogár nem adott tizenegyest.

Muszliu (piros felsőben) és Tallo nagy csatát vívott
Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Forrósodott a hangulat, a kispadon hevesen reklmáló Jovan Baosics piros, kisvártatva Oenning sárga lapot kapott. És a 70. percben végre a kaput is eltalálta valaki, nevezetesen Beridze: Kovács kapus a levegőben úszva védte a 20 méteres kísérletet. Támadásban passzív volt a jóval esélyesebb Mol Fehérvár, egyre inkább felerősödött az első félidei érzet: az Újpest jobban akarta a győzelmet, vagy talán csak kevésbé „gondolta túl„ a meccset.

2019 novembere, a Puskás Aréna avató mérkőzése után ismét nézők előtt rendeztek sporteseményt
Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Szabics Imre váratlan cserével rázta fel a csapatát a hajrára: a csapatkapitány Nikolics helyére beküldte a francia irányítót, Hourit. A Vidi áttért az egyékes hadrendre, bár épp a fehérváriak edzője vázolta fel a kupadöntő előtt, hogy a formáció fontos, de háborút mentalitással lehet nyerni. És majdnem sikerült is, de Petrjak pontos beadása után Zivzivadze szemben a kapuval mellé fejelt. Ez volt a Vidi meccslabdája.

Pillanatok múlva emberhátrányba került Szabics Imre csapata, Rus Adrián megkapta a második sárga lapját, a fölényét nem tudta kihasználni az jpest a rendes játékidőben. A kétszer tizenöt perces hosszabbítás még a rendelkezésére állt, hogy kicsikarja a kupagyőzelmet.

Helyzet nélkül, újabb kiállítással folytatódott a csata: a csereként beállt Alef rövid időn belül összeszedett két sárga lapot, így kilenc emberrel maradt a Vidi. Végül a 101. percben megszületett a találkozó első gólja: a lilák jobbhátvédje, Kasztrati egy türelmesen kidolgozott akció végén lőtte ki 23 méterről a jobb alsó sarkot.

A liláké lett a kupa
Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Még negyedórája maradt a kettős emberhátrányban küzdő Vidinek az egyenlítésre, de ez nem jött össze, a győzelemért sokkal többet tett, jobban akart az Újpest, és ennek köszönhetően a következő szezonban a Konferencia-ligában indulhat majd.

Magyar Kupa-döntő: Újpest–Mol Fehérvár 1-0 (0-0, 0-0), hosszabbítás után, Puskás Aréna, 6000 néző, v.: Bogár. Gólszerző: Kasztrati (101.)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.