Most jön a java! A rózsaszín után is felfelé visz az út

Valter Attila olyan magasságokban jár, ahová magyar kerékpáros még nem jutott el. Három napig viselhette az olasz körverseny éllovasának járó rózsaszín trikót, s bár a vezetést azóta átadta kolumbiai riválisának, az életét már visszavonhatatlanul megváltoztatta a Maglia Rosa.

2021. 05. 18. 20:13
Valter Attila és a rózsaszín trikó
1317817600 Fotó: Tim de Waele Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden szünnap volt a Giro d’Italián, Valter Attilának (Groupama–FDJ) azonban ez távolról sem henyélést jelentett. A legnehezebb szakaszok még hátravannak, a fizikai felkészülésen túl pedig este online sajtótájékoztató is várt rá. Méghozzá nemzetközi, hiszen aki három napig viselte az olasz körverseny legendás rózsaszín trikóját, arra a világ minden táján kíváncsiak. A legtöbb támogatást persze a hazai drukkerektől kapta a magyar kerekes.

– Mondták a csapatnál, hogy ne telefonozzak annyit, de azt feleltem nekik, hogy én ezekből az üzenetekből gyűjtöm az erőt. Ezért is írtam a közösségi oldalamon , hogy a rózsaszín trikó nem az enyém, hanem a miénk volt – fogalmazott aki újságírói kérdésre elismerte, hogy kezdhet példaképként tekinteni saját magára. – A bátorító üzenetek közül sokat gyerekektől kaptam, remélem, hogy lesznek közöttük, akiket az én sikereim elindítanak a kerékpározás útján.

Valter Attilával nagyot fordult a világ az elmúlt héten: még a vezérnek szánt Thibaut Pinot verseny előtti visszalépése után sem a magyar sportoló számított csapata kiemelt tagjának, az előzetes feladatelosztást azonban a fehér, majd a rózsaszín trikó megszerzésével teljesen átírta.

– Jelenleg az a taktika, hogy a csapat minden erejével értem, az én minél jobb összetett helyezésemért dolgozik. Persze van B terv is, ami csökkenti rajtam a nyomást. Az eddigi teljesítményemmel nagyon elégedett a csapat, és továbbra is tartom, hogy a második és a harmadik héten még erősebb lehetek. A mért adatok és az érzéseim is azt sugallják, hogy még felfelé ível a formám – mondta bizakodva Valter Attila. A rózsaszín trikó azonban nem csak a csapaton belül nyitott meg új világot a magyar kerekes előtt.

– Tudom, hogy csak három napot töltöttem rózsaszínben, de mégis úgy érzem, mintha három év lett volna. A mezőnyben azok a sztárok kezdeményezték velem a beszélgetést, akikről ezt előtte el sem tudtam volna képzelni. Mindenki kíváncsi volt, hogy ki ez a srác rózsaszínben. Rengeteg kötelezettséggel is járt a Maglia Rosa viselése, ilyen szempontból összehasonlíthatatlanul más az összetett első, mint a második helyén állni. Harminc ország médiamunkásainak válaszoltam meg ugyanazokat a kérdéseket, még a kolumbiai szurkolóknak is üzennem kellett. Ez sok időt elvett a regenerációtól, de úgy érzem, jól alkalmazkodtam a helyzethez, és nem ezen múlt, hogy a kilencedik szakaszon elvesztettem a trikót.

Az, hogy pályafutása ilyen korai szakaszában felvehette a rózsaszín trikót, még Valter Attilát is meglepte, de nagy céloknak nincs híján a magyar versenyző.

– Hasznos tapasztalatokat gyűjtöttem a jövőre nézve, amikor már eleve a csapatom kiemelt versenyzőjeként vághatok majd neki egy-egy nagy viadalnak. Sokat segít a mostani trikó, könnyebben elhiszem, hogy máskor is megszerezhetem. De hosszú távon mindig is magasra tettem magamnak a lécet, mert aki csak közepes célokat tűz ki, az nem juthat el a csúcsra. Szeretném majd viselni a Tour de France sárga trikóját is, szeretnék háromhetes menő, olimpiai és világbajnok lenni.

Természetesen egyelőre a rövid távú célok, a Giro második fele szerepel Valter Attila fókuszában, aki jelenleg ötödik az összetettben, 44 másodperccel Egan Bernal (Ineos Grenadiers) mögött. Az egyik legnehezebb szakasz a szombati, 14. etap lehet, amikor a több mint kétszáz kilométer tekerés végén az olasz körverseny egyik ikonikus csúcsát, a Monte Zoncolant mássza meg a mezőny.

– Sokszor kell feltekerni a Dobogókőre, hogy erre felkészüljön az ember – viccelődött Valter Attila, majd komolyra fordította a szót. – Képekről, videókról tudom, mi vár rám, egy óra brutális szenvedés, három-négy óra tekeréssel már a lábakban. Minden apróság fontos lesz, a megfelelő táplálkozás, a fej, a lábak állapota. Talán ezen a szakaszon alakulhatnak ki a legnagyobb különbségek összetettben.

Bárhogyan is zárul Valternak a Giro, azzal tisztában van, hogy az eddigi nagyszerű teljesítménye nem múlik el nyom nélkül.

– Az életem megváltozott, ez egyértelmű. Igyekszem majd okosan, tudatosan kezelni ezt a népszerűséget. A privát szféra fontos számomra, és továbbra is a kerékpár és a teljesítmény marad az előtérben. Nagyon jólesik, hogy ennyien követnek, szeretnek, de ezt inkább a kerékpársport javára fordítanám, semmint a sajátomra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.