Változik a szabály: jövőre jöhet a „félautomata” les-VAR

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fejlesztési testületét vezető Arsene Wenger szerint a jövő évi katari világbajnokságon bemutatkozhat az az automata rendszer, amely segít megítélni a játékvezetőknek a leshelyzeteket – közölte az MTI.

Forrás: nemzetisport.hu2021. 04. 08. 15:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportág szabályalkotó testülete, az IFAB márciusban közölte, hogy tovább vizsgálja a lesszabályt, és azt tervezi, hogy olyan félautomata technológiát tesztel majd, amely lehetővé teszi a videobírós (VAR) ellenőrzések időtartamának csökkentését.

Wenger viszont már korábban is arról beszélt, hogy a lesek megítélésében az automata rendszert támogatja, mely közvetlenül a játékvezető asszisztensénél jelzi a leshelyzetet.

Arsene Wenger
Fotó: Nick Potts/MTI/AP/PA

„Szerintem ez készen lesz jövőre, én mindent megteszek, hogy ezt használjuk, mert így rögtön az asszisztens kapja az információt” – mondta Wenger a The Times című napilapban, utalva arra, hogy az IFAB által is javasolt félautomata technológia a VAR-rendszert látja el további információval, és a játékvezető ez alapján ítéli meg az egyes szituációkat.

Marco van Basten, a hollandok legendás csatára márciusban arról beszélt, hogy el kellene törölni a futballban a lesszabályt, mert ez tenne igazán jót a játéknak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.