Van mibe kapaszkodni Fehérváron a Reims elleni meccs előtt

Az ír Bohemians és a máltai Hibernians után ma jóval nehezebb akadály áll a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének harmadik fordulójában a Mol Fehérvár előtt, Márton Gábor együttese a Reimst fogadja (18.00, tv: M4 Sport). A fehérváriaknak a francia ellenfeleikről mindenesetre kellemes emlékeik lehetnek, és az sem jön rosszul, hogy ezen az egy meccsen dől el a továbbjutás; igaz, zárt kapuk mögött.

Magyar Nemzet
2020. 09. 24. 7:00
null
Székesfehérvár, 2020. augusztus 27. Nikolics Nemanja, a fehérvári csapat játékosa tizenegyesből gólt szerez a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének 1. fordulójában játszott Fehérvár FC - Bohemians (ír) mérkőzésen Székesfehérváron 2020. augusztus 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hete nagy szerencséje volt a Fehérvárnak, hogy Máltán az egyik hazai játékos a 91. percben hét méterről a felső lécet forgácsolta szét, így nem lett 1-1, nem jött a hosszabbítás. De előtte az Európa-liga selejtező első körében még inkább a tűzzel játszott a Vidi, akkor 1-1 után 11-es párbajban gyűrte le a Bohemianst. A Reims egészen más szintet képvisel, a mértékadó Transfermarkt.de 73,05 millió euróra teszi a kerete értékét. A legértékesebb játékosa a 24 éves szerb kapusa, Predrag Rajkovics nyolcmilliót ér, ami éppen fele a Fehérvár 15,98 millió eurós keretének. A Reims hatszoros francia bajnok, ám legutóbb az 1961/62-es szezonban koronázták meg. Az első, 1956-os BEK-döntőt éppen a Reims játszotta a Real Madriddal, csak 4-3-ra kapott ki, és akkor még a franciáknál játszott a zseniális Raymond Kopa, aki aztán a királyi gárdánál csinált nagy karriert.

Azok a szép évek már elmúltak, a Reims 2016-ban kiesett a francia másodosztályba, két év múlva jutott vissza az élvonalba. S ugyan azóta a Paris SG-t is meg tudta verni, tavaly a félbeszakított bajnokságban csak hatodik lett, így biztosította a helyét az Európa-liga selejtezőjében. Itt a második körben kapcsolódott be, és a svájci Servette otthonában aratott 1-0-s győzelme után került a Fehérvár útjába. Ugyanakkor a Ligue 1-ben pocsékul kezdett, négy forduló után egy pontjával az utolsó előtti helyen áll, legutóbb 2-1-es vereséget szenvedett a Metz vendégeként.

A Fehérvárnak kellemes emlékei vannak a francia ellenfeleiről. Az 1984/85-ös idény legendás menetelése során az UEFA Kupa második fordulójában kettős győzelemmel, 5-2-es összesítéssel búcsúztatta a Paris SG-t, míg három éve az Európa-liga selejtezőjének harmadik körében, idegenben szerzett góllal kiejtette a Bordeaux-t (1-2, 1-0). Ez szép emlék számára is, aki bízik abban, hogy most is túljutnak a francia riválisukon.

– Remélem, a történelem ismétli önmagát, és a papírformát felborítva megint mi örülhetünk a végén. Nehéz meccs vár ránk, ám a helyzetünk nem reménytelen – nyilatkozta Fiola a Nemzeti Sportnak.

Márton Gábor a tegnapi online sajtótájékoztatón hasonlóképpen fogalmazott:

– Az előző két körben mindenki kötelező győzelmeket várt tőlünk, de bebizonyosodott, hogy egy ír vagy máltai ellenfél sem könnyű, ha nem tudjuk lezárni a mérkőzéseket. Ezúttal nem mondanám, hogy favoritok vagyunk, de esélytelenek sem – szögezte le a szakvezető, aki elárulta, alaposan feltérképezték a franciákat, és igyekeznek majd meglepni őket. Márton hozzátette: a Reims nem kezdte jól hazája bajnokságát, már csak ezért is legyőzhető ellenfél, de most semmiképpen sem engedhetik meg maguknak, hogy a kínálkozó lehetőségeiket elpuskázzák.

A Fehérvár–Reims találkozó győztesének a csoportkörbe jutáshoz jövő csütörtökön a Standard Liege (belga)–FK Vojvodina (szerb) párharc továbbjutóját kellene legyűrnie, de ahogy Fiola Attila megjegyezte: „Hol van az még?!” Ám ha minden jól alakul, ma este már az sem lesz olyan messze.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.