Végre kiderül, hogy Pirlo megtanul-e úszni a mély vízben!

Legutóbb két éve irányult kitüntetett figyelem az olasz bajnokságra, amikor Cristiano Ronaldót szerződtette a Juventus. A hétvégén induló 2020–2021-es szezont – többek között – Olaszország egyik kedvence, a 2006-os világbajnok csapat középpályása, Andrea Pirlo miatt érdemes követni. A Mérnök becenevű korábbi, briliáns játékintelligenciájú középpályást a mély vízbe dobta a Juventus vezérkara: Pirlo a zsinórban kilenc bajnokságot nyert torinói csapat élén kezdi meg edzői ténykedését.

2020. 09. 19. 7:15
null
Pirlo szerint a játékosokat feldobja a nézők jelenléte
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szórakoztató nép az olasz, Itália szereti meglepni, meghökkenteni a világot. A 2010-es évektől kezdve a commedia dell’arte hagyományait eleveníti fel az olasz klubfutball hegemón szereplője, a Juventus vezetősége. A FIAT-gyár tulajdonosa, az Agnelli család tulajdonában levő klub okkal, ok nélkül cserélgeti az edzőket. 2011-től 2014-ig a korábbi BL-győztes játékos, Antonio Conte irányított, de nem ápolt felhőtlen viszonyt a vezérkarral, ezért mennie kellett. Őt Massimiliano Allegri váltotta, akit a Milanban eltöltött évei miatt nehezen fogadtak el a szurkolók. „Max” végül a bajnoki címekkel elhallgattatta a kritikusokat, de a nagyon vágyott Bajnokok Ligája-trófeát nem tudta elhódítani a Juventusszal. Utódja, Maurizio Sarri csak egy szezont kapott, neki is beletört a bicskája Európa meghódításába, halmazati bűncselekményként lezüllesztette a csapatot. A Lyon elleni BL-negyedöntő másnapján elküldték Torinóból, és még azon a héten kinevezték a helyére a köztiszteletben álló Andrea Pirlót. Talán nem volt még egy olyan edző a labdarúgásban, aki egy hét alatt két lépcsőfokot ugrott volna a ranglétrán: Pirlót előbb az U23-as korosztály felkészítésével bízta meg a Juventus, két nap múlva pedig ő lett az első csapat edzője.

Pirlo helyzetbe hozásával egy eddig jól bevált európai trendet követnek Torinóban: Zinédine Zidane a Real Madridnál zsinórban három BL-győzelemmel kezdett, korunk másik edzőfejedelme, Pep Guardiola első munkahelye minden idők egyik legjobb Barcelonája volt. – Hát akkor miért ne sikerülhetne Pirlónak? – kérdezik Torinóban.

A válasz nem egyértelmű: nem árt tudni, hogy Zidane José Mourinho és Carlo Ancelotti mellett tanulta a mesterfogásokat, mielőtt Florentino Pérez rábízta a Real Madridot. Pep Guardiola pedig a Barcelona B csapatánál vett lendületet, majd a tiki-takával forradalmasította a labdarúgást. Pirlo a mély vízben kezd. A „Mérnök” határozott belépővel indított, a két „öreg”, Higuaín és Matuidi meg sem állt Miamiig, felvetődött Luis Suárez átigazolása, de a Giorgio Chiellinit a 2014-es vb-n megharapó uruguayi csatár végül nem érkezett meg Torinóba. A meghatározó emberek Ronaldóval az élen maradtak. Pirlo velük akár csukott szemmel is megnyerheti a bajnokságot: ha az elmúlt kilenc évben sikerült az elődeinek, akkor nem megoldhatatlan a feladat.

A fekete-fehérek fő ellenfelei nem változtak: az Inter, amely idén is a Juve első számú kihívója lehet, a Real Madridban nevelkedett, Dortmundban befutott szélső védővel, Ashraf Hakimival jó boltot csinált, kulcsemberét, Lau­taro Martinezt pedig megtartotta. Az előző szezon kellemes meglepetése, az Atalanta nem valószínű, hogy megszorongatja a nagyágyúkat. Nagyra törő célokkal kezdi a szezont a leigazolását korábban fontolgató, de a német hatalomátvétel ellen erélyesen fellépő Milan és a Napoli. A két fővárosi csapat, az aranycipős Ciro Immobilét megtartó Lazio és a Roma is a BL-indulást jelentő első négy hely valamelyikére vágyik.

De Andrea Pirlo edzői indulása mindent felülír. A Juventus megosztó Olaszországban, sokan kedvelik, legalább ennyien gyűlölik, de aligha akad olyan futballrajongó Itáliában (és a világon), aki ne várná izgatottan a Mérnök bemutatkozását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.