Végre lesújtottak a magyar bárdok

A magyar labdarúgó-válogatott története során tétmérkőzésen először legyőzte Walest. A Groupama Arénában elért 1-0-s sikerrel a csapat továbbra is vezeti az Európa-bajnoki selejtezők E csoportját, s mostantól az esélyesek közé soroltatja magát. Meccs híján is szép lesz a nyarunk.

2019. 06. 11. 23:05
null
Ahogyan a horvátok ellen, most is Pátkai Máté volt a nyerőember Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarország–Wales meccs előtt játszották az Azerbajdzsán–Szlovákia találkozót. El kell ismernünk, a szlovákok a mieinknél is magabiztosabban verték meg az azerieket. Nemcsak az 5-1-es végeredmény, hanem a játék képe alapján is. Szemre is tetszetősen futballoztak, és szebbnél szebb gólokat rúgtak. A kaukázusiak tiszteletet parancsolóan, 2-1-es zágrábi vereséggel kezdték a selejtezősorozatot, ám máris a kifulladás jeleit mutatják. Megdőlni látszik az elmélet, miszerint lesz olyan csapat, amely pontokat hullajt Bakuban. Nincs más hátra, a közvetlen riválisokat kell felülmúlni. Bár néhány napja még azt mondta, Wales ellen a döntetlen is jó eredmény, a szlovákok sima sikere után nem is lehetett kétséges: nyerni kellett.

Válogatottunk szövetségi kapitánya szokása szerint ezúttal is változtatott a néhány nappal korábbi kezdő tizenegyhez képest. Kikerült a csapatból Nagy Dominik és Kleinheisler László, s bekerült Pátkai Máté és Holender Filip. Így állt tehát fel a magyar válogatott Wales ellen: Gulácsi – Lovrencsics G., Baráth, Orbán, Korhut – Pátkai, Nagy Á. – Dzsudzsák, Szoboszlai, Holender – Szalai.

Ryan Giggs öt új embert is bevetett a szombati mérkőzéshez képest, ami – hiába bizonygatta az ellenkezőjét – arról árulkodik, mégsem volt elégedett az eszéki produkcióval. A walesi keretben Premier League-játékosok egész sora szerepel – köztük olyan jó nevű spílerek, mint Ampadu (Chelsea) és Joe Allen (Stoke City) –, de a válogatott versenyképességét és hírnevét egyetlen ember határozza meg: természetesen Gareth Bale. „Gareth újabban nincs nagy formában, a horvátok ellen sem volt jó” – panaszkodott nekünk egy walesi drukker a meccs előtt.

A magyar szurkolók is tudják, hogy Bale-t számon kell tartani, a B közép tagjai ennek megfelelően ki is fütyülték, amikor a műsorközlő bemutatta. A futballszínpad egyik nagy művésze nem ezt érdemli, de hát kell az ellenségkép.

Ahogyan a horvátok ellen, most is Pátkai Máté volt a nyerőember
Fotó: Mirkó István

A maroknyi walesi tábor ritkán hallható emócióval és tiszta hangon énekelte hazája himnuszát, s rézfúvósok kíséretében a magyarok is kitettek magukért. A meccs elején Dzsudzsák egy-egy jó szabadrúgással és szöglettel jelentkezett, de ezekből nem lett gól, Wales azért más kávéház. Egymást követő három „támadásnál” sem tudtuk elhagyni a kapunk előterét, aztán megráztuk magunkat. Ismét Dzsudzsák szabadrúgása okozott veszélyt, majd megint csak ő indította Szalait, a jónak tűnt beadásra Holender nem ért oda – helyzet volt a javából. A félidő derekán egy walesi helyzetet szerencsésen megúsztunk, aztán Pátkai próbált ollózni Dzsudzsák beadásából, sajnos luftot rúgott. S újra csak Dzsudzsák… Újabb jó beadás, amivel Szalai nem tudott mit kezdeni. Nem is kell mondani, a félidő végéhez közeledve kinek a szögletéből fejelt Orbán oldalhálót. Az első negyvenöt perc zárásaként újfent csak Dzsudzsák príma beadása okozott veszélyt; költői a kérdés, mi lett volna velünk nélküle. Sajnos a társak elmaradtak mögötte, ezért elmaradt a gólt, pedig volt rá lehetőség bőven.

A második félidő elején Szoboszlai lábában maradt a vezetés, majd egy kontra végén Bale szerencsénkre elképesztően ügyetlenül ért a labdához. Rossi – azaz a helyettese, Inguscio – rászánta magát a cserékre, előbb Holendert Varga, majd meglepetésre Dzsudzsákot Kleinheisler váltotta. A magyar válogatott a hajrában sem adta fel a biztonságot, aztán csak megszereztük a vezetést! A 80. percben Szalai – pedig ekkor már nagyon fáradtan mozgott – szó szerint kiharcolta Pátkainak a ziccert, aki, csakúgy, mint a horvátok ellen, ezúttal is hidegvérrel bombázott a hálóba. A vészesen fogyó idő hirtelen nagyon soknak tűnt, de csak lepergett. Fennállása során a magyar labdarúgó-válogatott tétmérkőzésen először legyőzte Walest, s továbbra is vezeti a selejtező E csoportját. S immár nem álom az Eb-re jutás, hanem nagyon is reális esély.

Eb-selejtezők, E csoport, keddi eredmények: Magyarország–Wales 1-0, Azerbajdzsán–Szlovákia 1-5. A csoport állása: 1. Magyarország 9 pont/4 mérkőzés, 2. Szlovákia 6/3, 3. Horvátország 6/3, 4. Wales 3/3, 5. Azerbajdzsán 0/3.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.