Willi Orbán elárulta: Tamás sosem volt, csak Vilmosz

Egy Red Bull-családba tartozó egyesületnél beletanulhatna a sportvezetői vagy az edzői szerepkörbe.

Magyar Nemzet
Forrás: NSO.HU2021. 04. 14. 11:34
Orbn, Willi
Willi Orbán a távozó edzője miatt is meg akarja nyerni a Német-kupát Fotó: MTI/EPA/David Hecker
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BL-kiesésről, az esetleges kupagyőzelemről, a futball utáni életéről, a válogatottról és keresztnevének változásáról is beszélt az RB Leipzig és a magyar labdarúgó-válogatott középső védője, a Nemzeti Sportnak adott interjújában.

Willi Orbán elmondta, hogy a Bajnokok Ligájában az Liverpool megérdemelten jutott a legjobb nyolc közé az RB Leipzig ellenében, de a párharc első meccsét nagyon sajnálja. (Mindkét mérkőzést a Puskás Arénában játszották, és mindkettőt 2-0-ra nyerték az angolok.)

– Az első találkozó első játékrészében semmivel sem futballoztunk gyengébben, gól nélküli állásnál Dani Olmo kapufát fejelt, majd a fordulás után két buta hiba után kétgólos hátrányba kerültünk. Emellett nem tagadom, csalódott voltam, amikor kiderült, hogy nem kezdőként számolnak velem a találkozón, a Liverpool ellen minden futballista játszani szeretne, a budapesti helyszín pedig extra motivációt jelentett. Ezzel együtt természetesen elfogadtam Julian Nagelsmann döntését, és azt, hogy más tervei voltak. A visszavágón aztán nem sikerült ledolgozni a hátrányt, esélyünk sem volt a fordításra. El kell ismerni, hogy az nem a mi esténk volt, így kettős győzelemmel jutott tovább a Liverpool.

A Bundesligában az RB Leipzig öt pont hátrányban követi a Bayern Münchent, és Willi Orbán nem titkolja, nem igazán lát esélyt a bajorok megelőzésére.

– Már csak hat meccs van hátra. Reálisan nézve akkor lenne esélyünk a bajnoki címre, ha a müncheniek a hátralévő fordulókban kétszer-háromszor is botlanának, de erre nagyon kevés esélyt látok. Ezzel együtt természetesen szeretnénk megnyerni a hátralévő meccseinket, ha a Bayern esetleg pontokat hullajt, ugrásra készen állunk majd. Ám fontos, hogy reálisan lássuk a helyzetünket.

Willi Orbán az RB Leipzigben és a magyar válogatottban is alapembernek számít
Fotó: MTI/EPA/David Hecker

Az RB Leipzig múlt pénteken jelentette be, hogy 2025-ig meghosszabbította a 28 éves Orbán szerződését, aki egy záradék szerint pályafutása befejezése után is a klubnál maradhat.

– A záradék egyelőre inkább csak lehetőség, erre majd négy év múlva térjünk vissza. Lehet, hogy akkor újabb hosszabbítás következik, de az is lehet, hogy élek a klub által felkínált lehetőséggel. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a Leipzignél vagy egy másik, a Red Bull-családba tartozó egyesületnél beletanulhatnék a sportvezetői vagy edzői szerepkörbe, de ez még tényleg odébb van.

Willi Orbán – akinek édesanyja német, édesapja pedig magyar – a Transfermarkt szerint Orbán Vilmos Tamás néven született, s a Nemzeti Sport megkérdezte: Előfordult, hogy valaha Vilmosnak vagy Tamásnak szólították?

– Ez egy érdekes történet, Orbán Vilmos Tamás ugyanis sosem voltam. Miután megszülettem, a szüleim a magyar Vilmos és a német Thomas keresztnevet választották, ez szerepelt a papírjaimon, a vezetéknévnél pedig a szintén magyar Orbán. Miután a szüleim elváltak, Németországban maradtam édesanyámmal, aki úgy döntött, hogy a keresztnevemet a németesebb Willire változtatja, mert a tanárok és a társak az iskolában szenvedtek a Vilmossal, rendre „Vilmosz”-nak ejtették. Úgyhogy a papírjaimon most Willi Thomas Orbán szerepel. Ezzel együtt a válogatottnál néhányan olykor Vilmosnak szólítanak, úgyhogy ez a név sem tűnt el teljesen.

Ravaszság és nyers fizikum

A Bundesliga mostani idénye a Bayern Münchenben futballozó és a Dortmundot erősítő Erling Håland gólerős játékától hangos, adódik a kérdés: vajon a Bundesliga egyik legjobb védőjének milyen tapasztalatai vannak a két csatárról?

– Mindketten szórják a gólokat, de más stílusú futballistákról beszélünk. A Bayern csatára kicsit dörzsöltebb és okosabb, rendre figyeli a védők mozgását, keresi az üres területet, minden helyen felbukkan, ahol labdát kaphat. A norvég támadó már húszévesen elképesztő fizikai paraméterekkel rendelkezik, nagyon erős és hihetetlenül gyors, az erősségeit pedig maximálisan kiaknázza. Az biztos, hogy egyiküket sem szabad szem elől téveszteni, és csak csapatként lehet őket megállítani – jelentette ki Willi Orbán.

A teljes interjú itt olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.