Zidane-nak a BL-ben még nagyobbat kell varázsolnia

A nyolcaddöntők márciusról elhalasztott visszavágóival ma folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája. A négy párharc közül a holnapi Bayern–Chelsea lényegében csak formalitás, a másik három annál élesebb: a Zinedine Zidane vezette Real Madrid és Juventus ma hátrányból – előbbi ráadásul idegenben – próbál fordítani a Manchester City, illetve a Lyon ellen, de szombaton a válságból válságba zuhanó Barcelona sem mehet biztosra a Napolival szemben.

2020. 08. 07. 7:14
Champions League - Round of 16 First Leg - Real Madrid v Manchester City
Soccer Football - Champions League - Round of 16 First Leg - Real Madrid v Manchester City - Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - February 26, 2020 Real Madrid's Sergio Ramos looks dejected as he walks past coach Zinedine Zidane after being sent off REUTERS/Sergio Perez - RC2L8F9EIM8L Fotó: Sergio Perez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többször kimondatott már, hogy a Real Madrid az európai futball újraindulásának nagy nyertese. A királyi gárda februárban és március elején gödörben volt, a leállást megelőző hét meccséből két győzelem és egy döntetlen mellett négyet is elvesztett, közte a City elleni hazai találkozót 2-1-re.

A júniusi folytatásban aztán zsinórban tíz bajnoki mérkőzést nyert meg, a zárófordulóban a Leganes elleni döntetlennek már nem volt jelentősége. Zinédine Zidane együttese ezen időszakban hét pontot vert a Barcelonára, kétpontos hátrányból indulva ötpontos előnnyel futott be elsőként a La Ligában.

Ramos és persze Bale nélkül

Noha a francia vezetőedző a mámor pillanataiban arról beszélt, neki a bajnoki siker fontosabb, mint a Bajnokok Ligája, a City elleni vendégjáték nem csupán egyszerű botlás lehet a menetelés végén, a BL mindenképpen az európai futball főszínpada. S Zidane nincs könnyű helyzetben. A védelem, sőt csapatkapitányként az egész gárda oszlopa, Sergio Ramos eltiltás miatt nem játszhat a visszavágón, és kérdéses Marcelo játéka is. Gareth Bale-é nem kérdéses,az egykor a világ legdrágább játékosaként jegyzett walesi a 25 fős keretbe sem fér be… Ne lepődjünk meg ezen különösebben, a 11 nyári bajnoki közül csak kétszer (egyszer kezdőként) lépett pályára.

Az első meccsen kiállított Ramos nagyon hiányozni fog a Realból
Fotó: Sergio Perez/Reuters

Általános vélemény, hogy jelentheti a szükséges pluszt a Madridnak. A belga támadó saját bevallása szerint is pocsék bajnoki évadot zárt, 27 mérkőzésen csupán egy gólt szerzett, éppen ezért bizonyítani akar, s a Premier League-ben a Chelsea futballistájaként eltöltött éveknek köszönhetően kitűnően ismeri a Cityt.

S bizony Pep Guardiolának, a manchesteriek mesterének is főhet a feje, hiszen a gólvágó sérült, Ferland Mendy az eltiltását tölti, a Bayernhez igazolt Leroy Sané már nem játszhat, miként a több nyári szerzemény sem. Előrebocsáthatjuk, a City bekkelni fog, hiszen még 1-0-s vereséggel is továbbjut. Zidane-nak valamit ki kell találnia.

Március óta egy tétmeccset játszott a Lyon

A Juventus–Lyon párharcnak egyértelműen a Juve – volt – a favoritja.

Az 1-0-s hátrány dacára az olasz csapat mellett szól, hogy ideálisan készülhetett a meccsre. Játékban van, de a Serie A utolsó két fordulójában már nem kellett megszakadnia, Maurizio Sarri a kulcsjátékosok pihentetésére is ügyelhetett. Ám a sűrű szezon fáradalmai így sem múlnak el nyomtalanul: De Sciglio, Khedira és Douglas Costa sérülés miatt biztosan nem játszhat, s Dybala szereplése is kérdéses. A másik oldalon a Lyonnak az jelent nehézséget, hogy a márciusi leállás óta – mivel a francia bajnokság nem folytatódott – egyetlen mérkőzést játszott: két hete a Francia Kupa döntőjében 1-0-ra kikapott a PSG-től.

Szombaton a Bayern az idegenben szerzett 3-0-s előnyről fogadja az erősen megtizedelt Chelsea-t, amelyben Alonso és Jorginho el van tiltva, Loftus-Cheek, Pulišić, Azpilicueta, Pedro, Gilmour és Willian pedig sérült. Nincsenek kérdések. A Barcelonának annál nehezebb dolga lesz az eltiltott Busquets és Vidal, valamint a sérült Dembélé és Umtiti nélkül a Napoli ellen.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:

Péntek:

Manchester City–Real Madrid (az első mérkőzésen: 2-1) 21.00, tv: M4

Juventus–Lyon (0-1) 21.00, tv.: Spíler2.

Szombat:

Barcelona–Napoli (1-1) 21.00, M4

Bayern München–Chelsea (3-0) 21.00, Spíler2.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.