Hetvenéves lett Arnold Schwarzenegger

Volt barbár harcos, kíméletlen gyilkológép, majd Kalifornia kormányzója, hogy utána drámai szerepben térjen vissza.

Balogh Roland
2017. 07. 30. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszajövök – mondta határozott, ám karakteres akcentussal Arnold Schwarzenegger a 1984-es Terminator című film halálosztó kiborgját alakítva. A névjeggyé váló rövid mondat pedig igen csak illik a 70. születésnapját tegnap ünneplő osztrák származású színészre. A Graztól pár kilométerre fekvő stájerországi Thal falucskában született Schwarzenegger testépítőből lett színész, s ugyan az 1982-es Conan, a barbárban és a Terminatorban is robosztus testfelépítését használták a filmesek, ő okosan aknázta ki lehetőségeit, így a 2003. október 7-én megrendezett választáson a republikánusok színében egyenesen a kaliforniai kormányzói székig jutott, amely tisztségét egészen 2011 januárjáig töltötte be.

Politikai szerepvállalása már csak azért is érdekes, mert előtte nem egy filmben viccelődtek azzal, hogy egy nap még a végén az Egyesült Államok elnöke lesz belőle, ám ennek akadálya – ahogy ezt akkor is hangsúlyozták –, hogy nem Amerikában látta meg a napvilágot, így a törvény értelmében tehát nem lehet elnök.

Ez szemmel láthatóan nem szegte kedvét, ehelyett inkább beváltotta 1984-es mondását, a politikai kitérő után ugyanis visszatért a színészet világába, méghozzá drámai szerepben, az Utóhatás című filmben.

A 2002. július 1-én, a Bashkirian Airlines Tu–154-esének és a DHL Boeing 757-es tehergépének légikatasztrófáját feldolgozó filmjében noha a történet kidolgozása több ponton hagy kívánnivalót maga után, ez nem Schwarzenegger játékán múlott. Ő ugyanis bebizonyította, hogy képes hitelesen eljátszani egy tépelődő „kisembert” is, így immár hetvenévesen, a szereppel kilépett a megszokott, szimpatikus, ám nem túl mély akció-, vígjátékhős szerepkörből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.