Meghalt Sam Shepard, a Zabriskie Point forgatókönyvese

A Pulitzer-díjas drámaíró és filmsztár hetvenhárom éves volt.

Lakner Dávid
2017. 07. 31. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenhárom éves korában meghalt a Pulitzer-díjas drámaíró-filmsztár, Sam Shepard – számolt be róla a brit Independent. A forgatókönyveket is jegyző művész június 27-én, gyermekei és nővérei körében hunyt el kentuckybeli otthonában. Régóta küzdött azzal az amiotrófiás laterálszklerózissal, amiben Stephen Hawking elméleti fizikus is szenved.

Shepard egyaránt sikeres volt forgatókönyv- és színműíróként, színészként és rendezőként. 1978-as drámájáért, Az elásott gyermekért egy évvel később Pulitzer-díjat kapott, de jelölték a legjobb mellékszereplőnek járó Oscarra is Az igazakban nyújtott 1983-as alakításáért. 

Drámaíróként nagyon termékenynek bizonyult, 1964-től 2014-ig negyvennégy darabot jegyzett. Több írása magyarul is megjelent a nyolcvanas évek végén Az elásott gyermek I.-II. kötetekben, méghozzá Göncz Árpád és Révész Mária fordításában. Shepard ismertebb színdarabjai közé tartozik az 1978-as Curse of the Starving Class, az 1980-as True West és az 1985-ös A Lie of the Mind. Komor hangvételű, olykor éjsötét humorral átitatott műveiben általában az amerikai külvárosok kisegzisztenciái bukkantak fel. 

Színészként is fontos filmekben játszott. Láthattuk az 1978-as Mennyei napokban, az 1989-es Acélmagnóliákban, az 1992-es Viharszívben, az 1993-as A pelikán ügyiratban és a 2004-es Szerelmünk lapjaiban. Michelangelo Antonioni és Franco Rossetti mellett ő írta az 1970-es Zabriskie Point forgatókönyvét is. 

Samuel Shepard Rogers III 1943. november 5-én született az Illinois-i Fort Sheridanben. Mielőtt írni kezdett volna, tanult gazdálkodást is, tinédzserként pedig egy farmon dolgozott. Los Angelesben aztán magába szippantotta a jazz, az absztrakt expresszionizmus és Samuel Beckett, így végleg eldőlt, mivel is szeretne foglalkozni. 1983-tól Jessica Lange amerikai színésznővel élt kapcsolatban, akivel közel harminc év után, 2009-ben váltak el útjaik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.